13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΗ έξυπνη τεχνολογία ως αρωγός της βιωσιμότητας

Η έξυπνη τεχνολογία ως αρωγός της βιωσιμότητας


Της Γαρυφαλλιάς Κουτζή,

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους έξυπνες συσκευές, εφαρμογές και λειτουργίες που βασίζονται στη χρήση του διαδικτύου. Το διαδίκτυο έχει αποδείξει ότι διεκδικεί πρωταρχική θέση στη ζωή μας και σήμερα προσπαθεί να μας συνδέσει με αντικείμενα και όχι απλά με ανθρώπους, όπως το είχαμε συνηθίσει. Αναζητούμε μια υπηρεσία, θέλουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο ή ψάχνουμε τρόπους για να κάνουμε την εργασία μας πιο εύκολη; Ανοίγουμε τον υπολογιστή ή το κινητό μας και κάνουμε την αναζήτησή μας. Τόσο απλά. Μπορούν άραγε τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο απλά;

Το διαδίκτυο εισβάλλει στη ζωή μας μέσα από πτυχές της τεχνολογίας που ούτε καν είχαμε φανταστεί και συνδέει διάφορα αντικείμενα με εμάς πιο άμεσα και πιο εύκολα. Το πλυντήριο ρούχων γίνεται έξυπνο και σταματάει να πλένει από μόνο του. Τα μάτια της κουζίνας κλείνουν από μόνα τους. Ο θερμοσίφωνας ανάβει από μόνος του. Καλά, εντάξει, όχι ακριβώς από μόνος του.

Πηγή εικόνας: medium.com

Το Internet of Things (IoT) είναι μια επαναστατική τεχνολογία που έρχεται να συμβάλει στην υιοθέτηση ενός πιο εύκολου και παράλληλα πιο βιώσιμου τρόπου ζωής. Το IoT καταφέρνει να συνδέσει τις οικιακές, ηλεκτρονικές -και όχι μόνο- συσκευές με το κινητό μας μέσω του Διαδικτύου. Οι δυνατότητες δεν σταματούν στα του οίκου. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα σπίτια μας ολόκληρα γίνονται έξυπνα, τα κτίρια στα οποία εργαζόμαστε, ακόμα και οι πόλεις μας γίνονται έξυπνες. Όλα με τη σειρά τους.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 175 εκατομμύρια έξυπνα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Εκτός από πρακτικές που διευκολύνουν τη ζωή μας, όπως για παράδειγμα το να ανοίξουμε τον θερμοσίφωνα μέσω του κινητού μας από τον δρόμο, η έξυπνη τεχνολογία παρουσιάζει και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πλευρά. Μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, για μείωση της σπατάλης ενέργειας, ακόμα και για ενεργειακή αυτονομία. Σε περίπτωση που έχουμε ξεχάσει το φως στο σαλόνι ανοιχτό και το αντιλαμβανόμαστε ενώ είμαστε στη δουλειά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η τεχνολογία είναι εκεί. Υπάρχει δυνατότητα να σβήσουμε το φως μέσω του κινητού μας. Έτσι, δεν θα καταναλώσουμε άσκοπα ενέργεια, ενώ παράλληλα δεν θα φουσκώσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος.

Πηγή εικόνας: wallsheaven.com

Κάπως έτσι πρόκειται να λειτουργούν σε λίγα χρόνια από σήμερα και οι έξυπνες πόλεις. Ξεκινούμε από τον έλεγχο της θέρμανσης και της ασφάλειας των κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) και καταλήγουμε σε έξυπνους πόλους που πρόκειται να αντικαταστήσουν τις κοινές δημόσιες λάμπες στον δρόμο και να αποτελέσουν ταυτόχρονα χώρους φόρτισης κινητών συσκευών και αυτοκινήτων. Παράλληλα, υπάρχουν ιδέες εφαρμογής της έξυπνης τεχνολογίας στη διαχείριση νερού και αποβλήτων. Ο βασικότερος στόχος όλων είναι να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή απόδοση και να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ίσως τα παραπάνω φαίνονται κάπως ουτοπικά και αρκετά μελλοντικά. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως μεγάλες εταιρείες τεχνολογιών στην Ελλάδα υιοθετούν την έξυπνη τεχνολογία και ενσωματώνουν το IoT στη στρατηγική τους. Σιγά-σιγά θα παρατηρήσουμε πως το Διαδίκτυο θα μπει περισσότερο στη ζωή μας και οι δυνατότητες που θα μας προσφέρει θα είναι πολύπλευρες. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, σωστότερη οικονομική διαχείριση, αύξηση της ποιότητας ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, το περιβάλλον είναι το πρώτο μας σπίτι και αυτό οφείλουμε να προστατέψουμε πρώτα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Έξυπνες πόλεις: Πώς το Internet of Things θα βελτιώσει τη ζωή μας, mysmartcity.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γαρυφαλλιά Κουτζή
Γαρυφαλλιά Κουτζή
Γεννήθηκε κάπου στην Αθήνα το 1996. Αποφοίτησε από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και έκτοτε ασχολείται με τα διεθνή και τα περιβαλλοντικά θέματα. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, και έχει αποκομίσει διάφορες εμπειρίες, τις οποίες θέλει πάντα να μοιράζεται. Εκτός από τα ταξίδια, εκείνα που την ελκύουν περισσότερο είναι ο εθελοντισμός και η θάλασσα.