11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑιχμηρά αντικείμενα (sharp objects): Eίναι όντως αιχμηρά;

Αιχμηρά αντικείμενα (sharp objects): Eίναι όντως αιχμηρά;


Της Παναγιώτας Προβατά,

Μπορεί και να είναι! Αλλά αυτό θα το καταλάβεις μόνο αν διαβάσεις το βιβλίο ή αν δεις τη σειρά ή -γιατί όχι;- αν κάνεις και τα δύο για να έχεις μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη άποψη. Ειδικά, άμα είσαι λάτρης των ψυχολογικών θρίλερ και των μυστηρίων, νομίζω πως αξίζει τον κόπο να επιχειρήσεις κάτι από τα παραπάνω. Το βιβλίο δεν είναι μεγάλο ώστε να σε κουράσει, κυλάει πολύ εύκολα και γρήγορα και σε κρατά σε αγωνία. Από την άλλη, η σειρά αποτελείται από μόλις οκτώ επεισόδια, τα οποία, μόλις αρχίσεις, ενδεχομένως να μην μπορείς να σταματήσεις.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να προσθέσεις στη λίστα σου το συγκεκριμένο βιβλίο. Τα «Αιχμηρά Αντικείμενα» ήθελα εδώ και πολύ καιρό να τα διαβάσω, καθώς πάντα ήμουν λάτρης των θρίλερ και των μυστηρίων, ενώ ταυτόχρονα είχα ακούσει και εξαιρετικές κριτικές για το βιβλίο αυτό της Gillian Flynn. Πράγματι οι προσδοκίες μου δεν με διέψευσαν, καθώς, πιάνοντας το βιβλίο, μου ήταν σχεδόν αδύνατο να το αποχωριστώ. Mάλιστα, τελειώνοντάς το, είχα την επιθυμία να ψάξω και για άλλα έργα της ίδιας συγγραφέως. Μάλλον αυτό που με προσέλκυσε περισσότερο στα βιβλία της είναι η σκιαγράφηση σκοτεινών, δυσλειτουργικών χαρακτήρων, που, ζώντας μέσα σε ψέματα και εξαπάτηση, προσπαθούν να ξεφύγουν από τα αρνητικά συναισθήματα και τις ψυχώσεις τους.

Ένας τέτοιος ζοφερός χαρακτήρας είναι και η Καμίλ Πρίκερ, πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Gillian Flynn. Η Καμίλ είναι μια τριαντάχρονη, αποτυχημένη -θα έλεγε κανείς- δημοσιογράφος που κατοικεί στο Σικάγο και καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ μιας μέτριας εφημερίδας. Μετά από εντολή του αφεντικού της, η Καμίλ θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Wind Gap, για να ερευνήσει και να καλύψει δημοσιογραφικά την εξαφάνιση δύο ανήλικων κοριτσιών. Η ίδια επιμένει πως δε θέλει να επιστρέψει στη γενέτειρά της αλλά είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να καλύψει το ρεπορτάζ, αφού οι γνώσεις της για την πόλη και τους κατοίκους της θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή εικόνας:parallaximag.gr

Η επιστροφή της, όμως, στο Wind Gap θα σημάνει για την ίδια την ανάκληση στη μνήμη της τραυματικών εμπειριών και αναμνήσεων από το οικογενειακό της περιβάλλον και γενικότερα την παιδική και εφηβική της ηλικία, όπως ο θάνατος της μικρής και «ευαίσθητης» αδελφής της. Παράλληλα, έρχεται αντιμέτωπη με τον ιδιαίτερο, ψυχρό χαρακτήρα της μητέρας της, η οποία έχει επίσης ψυχαναγκασμούς, καθώς επίσης πάσχει από το σύνδρομο «Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», μιας ψυχικής διαταραχής όπου ένας φροντιστής (κυρίως ενήλικες γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης) προκαλεί τεχνητά μία ασθένεια ή έναν τραυματισμό σε κάποιο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του, όπως ένα παιδί, ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες προκειμένου να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Η Άντορα, μητέρα της Καμίλ, που έχει αυτό το σύνδρομο δίνεται ολοκληρωτικά στα παιδιά της και δείχνει όλη της την αγάπη, μόνο όταν αυτά είναι απόλυτα αδύναμα και εξαρτημένα από τη φροντίδα της. Η Καμίλ, που ως έφηβη υπήρξε ιδιαίτερα αντιδραστική και δε δεχόταν τη φροντίδα της μητέρας της, ένιωσε ότι δεν έλαβε ποτέ αγάπη από την Άντορα, χωρίς να ξέρει όμως το γιατί. Η άφιξή της, λοιπόν, θα ξετυλίξει πολλά μυστήρια, τα οποία δεν θα της είναι καθόλου ευχάριστα.

Την οικογένεια της Καμίλ πλαισιώνουν ακόμα ο πατριός της, μια αμέτοχη και άχρωμη μυθιστορηματική φιγούρα που αγαπάει την κλασσική μουσική και η ετεροθαλής αδερφή της Καμίλ, η Άμα, που πολλές φορές έχει μια βίαιη και ακραία συμπεριφορά, ενώ προσπαθεί να εισπράττει με κάθε τρόπο την αποκλειστική στοργή και φροντίδα της μητέρας της, Άντορα, της οποίας θέλει απελπισμένα να τραβάει συνεχώς την προσοχή και το ενδιαφέρον.

Παράλληλα με τη μητέρα της, η Καμίλ θα έρθει αντιμέτωπη με την καχυποψία των ντόπιων κατοίκων και των αστυνομικών αρχών που έχουν επιληφθεί των εξαφανίσεων των δύο κοριτσιών, οι οποίοι την περιφρονούν και την αντιμετωπίζουν σαν να είναι αρπακτικό ενδιαφερόμενο μόνο για το κέρδος της εφημερίδας της. Πάνω από όλα, όμως, η Καμίλ έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, τον εθισμό της στο αλκοόλ, την κατάθλιψη και τις ψυχώσεις της που την έχουν οδηγήσει σε μια αυτοκαταστροφική συνήθεια: η Καμίλ ήδη από την εφηβεία της άρχισε να χαράζει λέξεις σε κάθε σπιθαμή του σώματός της με κάθε είδους αιχμηρό αντικείμενο, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια πάνω της και αρχίζοντας και γι’ αυτόν τον λόγο να απεχθάνεται τον εαυτό της.

Πηγή εικόνας; ilmschoolrejects.com

Όπως αναφέρει και η συγγραφέας Kate Atkinson, το μυθιστόρημα της Flynn είναι κοφτερό, άμεσο, συναρπαστικό και καθηλωτικό. Παρά το γεγονός ότι ένας έμπειρος αναγνώστης ενδεχομένως υποψιαστεί την κατάληξη της ιστορίας, αξίζει να διαβαστεί μόνο και μόνο για την εκπληκτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων, των ψυχώσεων και των συνδρόμων τους. Δεν πρόκειται για ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα βιβλίο που θίγει αθέατες, συγκαλυμμένες πτυχές της ενδοοικογενειακής και ψυχικής βίας και δείχνει το καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν αυτές στη μετέπειτα ζωή των ατόμων που βίωσαν συνθήκες βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναικεία φιγούρα είναι αυτή που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τη διαμόρφωση των γυναικείων χαρακτήρων του βιβλίου, που είναι διαταραγμένοι και υποταγμένοι στα κατώτερά τους ένστικτα. Η Gillian Flynn δεν θέλει απαραίτητα να εξυψώσει τη γυναικεία φιγούρα αλλά να αναδείξει τη σκοτεινή και αθέατη πλευρά της γυναίκας, τη βία που μπορεί ασκήσει και τη σκληρότητα και την αναλγησία με την οποία μπορεί να φερθεί.

Το βιβλίο, όπως προαναφέρθηκε, έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη, ως σειρά του HBO με σκηνοθέτη τον Zαν Μαρκ Βαλέ και πρωταγωνίστρια την υπέροχη Έιμι Άνταμς, που ενσαρκώνει τον δυσλειτουργικό χαρακτήρα της Καμίλ Πρίκερ. Η σειρά είναι μια πολύ καλή αναπαράσταση του βιβλίου, απόλυτα ατμοσφαιρική, δημιουργώντας έναν δραματικό τόνο. Ένας λόγος που με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο τη σειρά ήταν τα soundtrack της, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με το κλίμα στο οποίο διαδραματίζεται η σειρά. Τα «Αιχμηρά Αντικείμενα» είναι ένα από τα πιο ωραία σύγχρονα ψυχολογικά θρίλερ, που θα σε ξαφνιάσουν και θα σε κάνουν να αγωνιάς. Σε συνδυασμό με τη διαστροφή των χαρακτήρων που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα σου αφήσουν μια «γλυκόπικρη» αίσθηση, που όμως θα σου είναι δύσκολο να ξεχάσεις!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Προβατά
Παναγιώτα Προβατά
Είναι 20 χρονών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις και συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της. Αγαπάει την ανάγνωση βιβλίων, τη μουσική, τα ταξίδια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες και γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στον τομέα προώθησης προϊόντων, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, στο χώρο του οποίου έχει συμμετάσχει σε αγώνες και εθελοντικές δράσεις.