9.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΙστορικές επιθέσεις στο Αμερικανικό Καπιτώλιο

Ιστορικές επιθέσεις στο Αμερικανικό Καπιτώλιο


Της Βάλιας Πλακουδάκη,

Στις 6 Ιανουαρίου γίναμε μάρτυρες των βίαιων επεισοδίων που προκλήθηκαν μετά την εισβολή όχλου στο αμερικανικό Καπιτώλιο, που επιδίωκε να ανατρέψει την εκλογική νίκη του νέου εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο χώρος του Καπιτωλίου υπήρξε τόπος πυρκαγιάς, βίαιων επιθέσεων και εκρήξεων.

Η κατασκευή του Καπιτωλίου ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1793, όταν ο πρόεδρος Τζόρτζ Ουάσινγκτον έθεσε τον πρώτο λίθο. Το Κογκρέσο άρχισε να χρησιμοποιεί το κτίριο το 1800, την ίδια χρονιά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταφέρθηκε από τη Φιλαδέλφεια στην Ουάσινγκτον. Το Καπιτώλιο χτίστηκε σύμφωνα με το νεοκλασικό ρεύμα που επικρατούσε στην εποχή, εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Οι διαδικασίες της κατασκευής συνεχίστηκαν μέχρι τον πόλεμο του 1812. Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά σε πόλη του αποικιακού Καναδά. Τα βρετανικά στρατεύματα ως αντίποινα έκαψαν τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου. Μετά την πυρκαγιά, το Καπιτώλιο ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες που έφερε η αύξηση των πολιτειών και κατ’ επέκταση των αντιπροσώπων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, συναντάμε πολλά βίαια επεισόδια στην ιστορία του κτιρίου.

Μετά το τέλος του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίστηκαν από έντονες επιθέσεις εναντίον των δούλων και ελεύθερων αφροαμερικανών και αυτών που στήριζαν το κίνημα κατά της δουλείας. Σύντομα, οι αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα σχετικά με το ζήτημα της δουλείας. Ένα από τα περιστατικά που αξίζει να αναφερθεί, είναι ο «ξυλοδαρμός» του Charles Sumner. Το 1856, ο υπέρ της δουλείας εκπρόσωπος Preston Brooks χειροδίκησε εναντίον του γερουσιαστή Charles Sumner, ρίχνοντάς τον αναίσθητο στο πάτωμα του Καπιτωλίου. Η ιστορικός Joanne B. Freeman εντοπίζει περισσότερα από 70 παρόμοια περιστατικά μεταξύ μελών του Κογκρέσο.

Σκίτσο με την αποτύπωση της επίθεσης στο Charles Sumner. Πηγή εικόνας: the daily beast.com

Τον Ιούλιο του 1915, ο Γερμανός πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ, Erich Muenter, τοποθέτησε τρία «μπαστούνια» δυναμίτη στο Καπιτώλιο, συγκεκριμένα κοντά στην αίθουσα υποδοχής της Γερουσίας. Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν μια νύχτα που η Γερουσία βρισκόταν σε περίοδο διακοπών, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή θυμάτων. Ο Muenter δικαιολόγησε τις πράξεις του, γράφοντας πως είχε τοποθετήσει εκρηκτικά για να διαμαρτυρηθεί για τη βοήθεια που παρείχε η αμερικανική κυβέρνηση στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Μάρτιο του 1954, τέσσερις Αμερικανοί με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο άνοιξαν πυρ μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τραυματίζοντας πέντε μέλη του Κογκρέσο. Οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι με την πράξη αυτή απαιτούσαν την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από τις ΗΠΑ (οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, παρότι ήταν Αμερικανοί υπήκοοι, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου). Οι τραυματίες βουλευτές επέζησαν και οι τέσσερις υπαίτιοι έλαβαν ποινή φυλάκισης.

Απόκομμα εφημερίδας με την επίθεση στο Καπιτώλιο το 1954. Πηγή εικόνας: Smithsonian magazine.com

Την 1η Μαρτίου 1971, μια βόμβα εξερράγη εντός του κτιρίου του Καπιτωλίου. Η έκρηξη δεν είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό θυμάτων, αλλά προκάλεσε υλικές ζημιές αξίας 300.000 δολαρίων. Υπεύθυνοι ονομάστηκαν μια ομάδα που αποκαλούνταν Weather Underground, οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το συνεχή βομβαρδισμό που δεχόταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος από τις ΗΠΑ.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1983, μια βόμβα εξερράγη στο δεύτερο όροφο της πτέρυγας της Γερουσίας του Καπιτωλίου. Για τις μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη, ανέλαβε ευθύνη η ομάδα με την ονομασία Armed Resistance Unit, η οποία υποστήριξε πως η επίθεση ήταν αντίποινα για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γρενάδα και τον Λίβανο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Donald, David Herbert (2009). Charles Sumner and the Coming of the Civil War. Naperville, IL: Sourcebooks, Inc. p. 4.
  • William C. Allen (2001). History of the United States Capitol: A Chronicle of Design, Construction, and Politics, 106-29.
  • Shenon, Philip (May 12, 1988). «U.S. Charges 7 In the Bombing At U.S. Capitol». The New York Times.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάλια Πλακουδάκη
Βάλια Πλακουδάκη
Γεννήθηκε το 1994 στην Καλαμάτα. Είναι ιστορικός, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Κατοικεί στο Εδιμβούργο από το 2017, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Έχει ειδικευτεί στην σύγχρονη ελληνική και βυζαντινή ιστορία, καθώς και στην Αγγλοσαξονική και Σκωτσέζικη ιστορία της περιόδου 1300-1800. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα ασχολείται με τον εθελοντισμό.