Της Αγγελικής Καλοχριστιανάκη,
Στην κοντινή προηγούμενη δεκαετία ένας συγγραφέας, ονόματι Ζαν – Μισέλ Γκενασιά, έκανε μια επεισοδιακή πρώτη εμφάνιση στον λογοτεχνικό κόσμο δημοσιεύοντας το πρώτο του και εξαιρετικά επιτυχημένο μυθιστόρημα. Ο λόγος γίνεται για το «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων», που εκδόθηκε το 2009, πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως, αφού μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ, που απονέμουν οι μαθητές λυκείου.
Πρόκειται για δικηγόρο με ταλέντο στη γραφή. Γεννημένος το 1950 στο Αλγέρι καταφέρνει να αποτυπώσει στο βιβλίο του το πνεύμα της εποχής του όλα τα γεγονότα που αναπόφευκτα τον επηρέασαν στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Φόντο είναι ο Ψυχρός Πόλεμος της περιόδου του πολέμου της Αλγερίας και της ανάπτυξης του τείχους του Βερολίνου, καθώς και η εμφάνιση του ροκ-εν-ρολ.
Τοποθετημένο, λοιπόν, στα χρόνια 1959 – 1965, παρακολουθούμε τον έφηβο Μισέλ Μαρινί με όλες τις περιπέτειες, που συνεπάγεται η πορεία προς την ενηλικίωσή του και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν και καθόρισαν την προσωπικότητά του. Είναι ένας 12χρονος έφηβος, που λατρεύει τη λογοτεχνία, το ροκ-εν-ρολ και το ποδοσφαιράκι. Όπως κάθε παιδί στην ηλικία του, τον απασχολεί η δυσκολία στα μαθήματα του σχολείου, οι φίλοι του και οι σχέσεις με την οικογένειά του. Συναντιέται κάθε μέρα με παρέα στο “Balto” για παιχνίδι.
Σ’ αυτό το μπιστρό είναι που θα γνωρίσει τους ανθρώπους που θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή του. Το πίσω μέρος του φιλοξενεί μια λέσχη σκακιστών, εκ των οποίων κι ο Ζοζέφ Κεσέλ και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Τα περισσότερα μέλη της είναι πολιτικοί πρόσφυγες από τις κομμουνιστικές χώρες: Τσέχοι, Ρώσοι, Ούγγροι, Πολωνοί κλπ. Γίνεται φίλος μαζί τους, του μαθαίνουν σκάκι και τον συμβουλεύουν. Μαθαίνει την ιστορία καθενός, τι δοκιμασίες έχουν περάσει και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και τις οικογένειές τους, ώστε να ζουν σε ένα μέρος όπου είναι μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δίχως αναγνώριση και διακρίσεις, με σπουδές και πτυχία, που δεν αναγνωρίζονται.
Παράλληλα, παλεύει τα δικά του προβλήματα, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τη θλίψη, την απογοήτευση και την προδοσία, που τα γεύεται πρώτη φορά, και την αναζήτηση της προσωπικότητάς του. Η λέσχη θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Το σημαντικότερο δίδαγμα, που παίρνει από εκείνους, είναι ότι όλα είναι δυνατά όσο είσαι ζωντανός κι ελεύθερος. Οι αναποδιές είναι φυσικό και επόμενο στη ζωή, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα κι όλα μπορούν να συμβούν.
Διαβάζοντάς το γελάς, κλαις, απογοητεύεσαι, ελπίζεις, αγχώνεσαι, ανακουφίζεσαι. Όλα μαζί μέσα σε 700 σελίδες. Οι ήρωες κι η περιγραφή είναι παραστατικότατη· δεν είναι δύσκολο να ταυτιστείς και να τους νιώσεις δικούς σου ανθρώπους. Απ’ τις σελίδες του ξεχειλίζει η ζωντάνια κι η νεανικότητα. Μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η ευρύτητα του θέματος, που πραγματεύεται. Ένα νεανικό, ερωτικό, πολιτικό, ιστορικό, μα, πάνω απ’ όλα, αισιόδοξο μυθιστόρημα!