11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μάρθα Λάιτζοχαβουντ

Fe-Memorance: Μάρθα Λάιτζοχαβουντ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

H Μάρθα Λάιτζοχαβουντ υπήρξε μια από τις πρωτοπόρες Σουηδές αριστοκράτισσες, πολιτικά ενεργή. Γνωστή και ως Kung Marta ήταν η αδερφή της Βασίλισσας Μάργκαρετ Λάιτζοχαβουντ και ανιψιά του Βασιλιά Γκουστάβ Α΄ της Σουηδίας. Ήταν, επίσης, η θεία της Βασίλισσας Catherine Stenbock και η νύφη της αντιβασίλισσας Christina Gyllestierna. To 1568, χρηματοδότησε τον αγώνα του Eric XIV της Σουηδίας, ο οποίος τοποθέτησε τον ανιψιό της, John II, στον θρόνο της χώρας.

Γεννήθηκε το 1520, στο Έκεμπεργκ, στο Όσλο της Νορβηγίας. Απέκτησε δεκαπέντε παιδιά, εκ των οποίων τα δέκα επέζησαν και ενηλικιώθηκαν. Το 1542, το Stegeborg, η περιοχή όπου έμενε με τον άντρα της Svante Sture, πολιορκήθηκε από τον Nils Dacke και ο Dacke πρόσφερε στο ζευγάρι να γίνουν το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, όμως και οι δύο αρνήθηκαν την προσφορά.

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Ο Svante απουσίαζε συχνά στις επίσημες αποστολές του: έγινε στρατάρχης το 1543 και διοικητής στη Φινλανδία το 1556 και κυβερνήτης της Livonia and Reval το 1562. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, η Märta ανέλαβε την ευθύνη για το Stegeborg και τις περιουσίες του και η ικανότητά της στη διοίκηση τής χάρισε το ψευδώνυμο King Märta, με το οποίο έμεινε γνωστή στην ιστορία. Ως εκ τούτου, είναι ιστορικά γνωστό ότι άσκησε την εξουσία της στα πλαίσια μιας ιδιότυπης για την εποχή δικαιοσύνης, ενταγμένη στο φεουδαρχικό μοντέλο και διορίζοντας τοπικούς υπαλλήλους ως επιστάτες της.

Ως αδερφή της Βασίλισσας και με γάμο με τον επικεφαλής μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες στη Σουηδία, η Μάρθα είχε θέση υψηλού επιπέδου και συμμετείχε σε ορισμένες περιπτώσεις στη δικαστική ζωή και μπορούσε να δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. Η Μάρθα, καθώς και η αδερφή της, Brita, όπως και η πεθερά της, φρόντιζαν συχνά τα βασιλικά παιδιά. Μετά τον θάνατο της αδερφής της, της βασίλισσας, το 1551, τα βασιλικά παιδιά τέθηκαν στη φροντίδα της και της αδερφής της, Brita, αφού η πεθερά της, η Christina Gyllenstierna, ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά της μέχρι τον νέο γάμο του Βασιλιά. Η Μάρθα χρησιμοποίησε τόσο την αδερφή της όσο και αργότερα την ανιψιά της, τις βασίλισσες διαδοχικά, επιτυχώς ως κανάλι επικοινωνίας με τον μονάρχη, προκειμένου να εξυπηρετεί τα σχέδιά της.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου 1584, στο  Ruin Castle της Σουηδίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.