13.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας

Fe-Memorance: Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας υπήρξε βασίλισσα της χώρας κατά τα ταραχώδη χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με λίγους να γνωρίζουν την κατά καιρούς συνεισφορά της στο σύστημα υγείας.

Η Πριγκίπισσα Σοφία Δωροθέα Ουλρίκε Άλις γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1870 στην Πότσδαμ της Πρωσίας και ήταν κόρη του Πρίγκιπα (μετέπειτα Αυτοκράτορα) Φρειδερίκου και της Πριγκίπισσας (μετέπειτα Αυτοκράτειρας) Βικτώριας. Ήταν εγγονή της Βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Η Σοφία, μαζί με τη μητέρα της και τις αδελφές της, Βικτώρια και Μαργαρίτα, επισκέφτηκαν αρκετές φορές την Αγγλία. Η μητέρα της ήθελε οι κόρες της να είναι θετικά προσκείμενες προς την Αγγλία, παρά τις αντιδράσεις της βασιλικής οικογένειας της Πρωσίας και του Γερμανού καγκελάριου, Όττο φον Μπίσμαρκ.

Τον Ιούνιο του 1887, γνώρισε σε ηλικία 17 ετών τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνο, στο Λονδίνο. Η γνωριμία τους αναπτύχθηκε, όταν ο Κωνσταντίνος σπούδαζε στην «Ακαδημία του Πολέμου» στο Βερολίνο. Η σχέση αυτή εξελίχθηκε σε ειδύλλιο και στις 15 Οκτωβρίου 1888, ο βασιλιάς Γεώργιος ανακοίνωσε τους αρραβώνες του ζευγαριού. Ο γάμος τους, ο οποίος τελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1889 στη Μητρόπολη Αθηνών, έμελλε να είναι ο πρώτος βασιλικός γάμος, που θα λάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Επίγονοι του βασιλικού ζεύγους ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας, ο Βασιλιάς Αλέξανδρος της Ελλάδας, ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδας, η Πριγκίπισσα Ελένη, η Πριγκίπισσα Ειρήνη και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη.

Παρόλο που ο αδελφός της, πλέον Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄, και η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Αυγούστα Βικτώρια, δυσαρεστήθηκαν με τη στροφή της Σοφίας στην Ορθοδοξία, τα πρώτα χρόνια του γάμου της με τον Κωνσταντίνο κύλησαν ομαλά. Επιπλέον, η Σοφία απέκτησε ευφράδεια στα ελληνικά σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Οι δυσκολίες για τη Σόφια ξεκίνησαν με την αρχή του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου, το 1897. Μαζί με την μητέρα του Κωνσταντίνου, Βασίλισσα Όλγα, παρακολούθησε μαθήματα νοσηλευτικής και αμέσως μετά ξεκίνησε να παρέχει τις βοήθειές της ως νοσηλεύτρια στους παθόντες. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους, η κακή έκβαση του πολέμου σε συνδυασμό με τη γερμανική καταγωγή της Σοφίας καθιστούσαν τη βασιλική οικογένεια όχι και τόσο αρεστή, κατάσταση που συνεχίστηκε και κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα.

Πηγή εικόνας: timesnews.gr

Αφορμή για να επιστρέψει η Σοφία στα νοσηλευτικά της καθήκοντα αποτέλεσε το ξέσπασμα Βαλκανικού Πόλεμου το 1912. Την ίδια περίοδο, ο γάμος της περνούσε κρίση, καθώς ο Κωνσταντίνος είχε ένα ειδύλλιο με την Πάολα, Δούκισσα του Όστχαϊμ. Αφού ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο, έγινε η νέα βασίλισσα της Ελλάδας, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ δολοφονήθηκε το 1913. Έναν χρόνο αργότερα, το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την πλέον βασίλισσα Σοφία να είναι αδελφή του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ της Γερμανίας, κάτι το οποίο δυσχέρανε ακόμα περισσότερο τα πράγματα αναφορικά με την υπόληψη της βασιλικής οικογένειας προς τον ελληνικό λαό. Η άρνηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου, να εντάξει την Ελλάδα στις δυνάμεις της Αντάντ, οδήγησε τη βασιλική οικογένεια σε εξορία στην Ελβετία, με εξαίρεση τον πρίγκιπα Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Ασπασία, ο οποίος το 1917 έγινε ο νέος Βασιλιάς της Ελλάδας.

Τον Δεκέμβριο του 1920, η Σοφία και ο Κωνσταντίνος επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και επανήλθαν στην εξουσία μέχρι το 1922, όταν ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε και βασιλιάς πλέον ανακηρύχθηκε ο πρίγκιπας Γεώργιος. Έζησαν εξόριστοι στην Ιταλία, με τον δεύτερο να πεθαίνει στις αρχές του 1923. Εκείνη δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Η σχέση της με τον αδελφό της Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄ δεν αποκαταστάθηκε, αλλά διατήρησε δεσμούς με την Αγγλία.

Η πρώην Βασίλισσα των Ελλήνων Σοφία πέθανε σε ηλικία 61 ετών στις 13 Ιανουαρίου 1932 στη Φρανκφούρτη και τάφηκε στο βασιλικό νεκροταφείο στο Τατόι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.