18.5 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ελληνική ιστορία προσπερνά τα εμπόδια

Η ελληνική ιστορία προσπερνά τα εμπόδια


Του Θάνου Παπαδογιάννη, 

Η νέα αφίσα της επιτροπής, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα από τον Τουρκικό ζυγό το 1821, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τις τελευταίες μέρες.

Τι βλέπουμε, όμως, σε αυτή την αφίσα και τις 8 εικόνες που την απαρτίζουν;

Πρώτη εμφανίζεται η εικόνα από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ., η οποία ναι μεν είναι σημαντική για την ελληνική ιστορία, όμως έχει πραγματοποιηθεί, όπως είναι προφανές, πολύ πριν το 1821. Έπειτα, απεικονίζεται η προτομή του Περικλή, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ευεργέτες, για την πόλη του και πολιτικούς. Ο Περικλής παρ’ όλα αυτά γεννήθηκε το 494 π.Χ. και πέθανε το 429 π.Χ. Η τρίτη εικόνα δείχνει έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες οπλαρχηγούς και ηγέτες, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο Κολοκοτρώνης ήταν πρωτοστάτης στον αγώνα του ‘21. Έδωσε πολλές μάχες, οι οποίες βοήθησαν το ηθικό, αλλά και την απελευθέρωση των Ελλήνων. Ήταν ο γνωστός «Γέρος του Μοριά». Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός φαίνεται να υψώνει το λάβαρο της επανάστασης, στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, κίνηση, η οποία σήμαινε την έναρξη της επανάστασης έναντι του τουρκικού ζυγού. Βλέπουμε την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες κατά την περίοδο της επανάστασης. Η ίδια ξόδεψε όλη της την περιουσία για να αρματώσει και να συντηρεί δικό της στρατό από Σπετσιώτες. Είχε αναπτύξει ισχυρή δύναμη, κυρίως στο ναυτικό τομέα, όπου βοήθησε και στην περικύκλωση του Ναυπλίου, ενός σημαντικού τουρκικού οχυρού κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μετά και την Μπουμπουλίνα, η αφίσα αυτή περνά στα πιο κοντινά μας χρόνια. Βλέπουμε τον γιατρό Γιώργο Παπανικολάου. Ο γιατρός έχει σώσει την ζωή εκατομμυρίων γυναικών, αφού ανακάλυψε την εξέταση που είναι γνωστή ως «Τέστ-Παπ» και χρησιμοποιείται στην διερεύνηση του καρκίνου του τραχήλου. Από την νεότερη ελληνική ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει η Μαρία Κάλλας. Η Κάλλας ήταν και είναι μια από τις καλύτερες υψίφωνες ερμηνεύτριες παγκοσμίως. Είναι γνωστή ως η «Ντίβα της Όπερας». Στο τέλος, βλέπουμε τον σημαντικότερο Έλληνα αθλητή της εποχής που διανύουμε αυτή τη στιγμή, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης είναι επί δύο συνεχόμενα χρόνια MVP στο Αμερικανικό NBA και συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στην Αμερική, με το καμάρι του ελληνικού αθλητή. Αφού είδαμε τι ακριβώς περιέχει η αφίσα αυτή για τα 200 χρόνια από το 1821, ήρθε η ώρα του σχολιασμού. 

Η αφίσα, λοιπόν, αυτή, περιλαμβάνει 8 φωτογραφίες, αυτές που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, είναι οι δύο πρώτες, οι οποίες δεν αφορούν την εποχή από το 1821 έως και το 2021. Αν θέλαμε, λοιπόν, να δούμε την στενή ιστορία των 200 μόνο αυτών χρόνων, η ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο Περικλής δεν θα ταίριαζαν, καθώς έχουν προηγηθεί πολύ. Παρ’ όλα αυτά, η επιτροπή ήθελε να δείξει κάτι άλλο, ήθελε να μας δείξει ότι η ελληνική ιστορία, μέσω των δυσκολιών, συνεχίζει, υπάρχει και αναπτύσσεται. 

Πηγή εικόνας: madeingreece.news

Στα χρόνια του Περικλή, η Ελλάδα, ενώ χωρισμένη και χωρίς κάποια κεντρική εξουσία, αναπτυσσόταν, αναπτυσσόταν σε όλους τους τομείς, ανέπτυσσε πολιτισμό, πολεμούσε τους εχθρούς της (Πέρσες, Ναυμαχία της Σαλαμίνας). Συνέχισε έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι την τουρκική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο. Όμως, ο λαός ξεσηκώθηκε, απαίτησε την ελευθερία του, και την κατέλαβε ξανά στα χέρια της. Από τότε η Ελλάδα και οι Έλληνες αναπτύσσονται και προοδεύουν. Αυτό θέλουν να μας δείξουν και τα βελάκια στο πάνω μέρος της αφίσας, ερχόμαστε από την αρχαιότητα, η τουρκοκρατία είναι ένας σταθμός για τον ελληνισμό και αφού τον ξεπέρασε συνεχίζει και προοδεύει, στην επιστήμη (Παπανικολάου), στις τέχνες (Κάλλας), και στον αθλητισμό (Αντετοκούνμπο)

Έχει γίνει και μια αρνητική κριτική από γνωστό Έλληνα αθλητή του ποδοσφαίρου, του οποίου οι απόψεις έχουν γίνει γνωστές και στο παρελθόν, σχετικά με την άποψη ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα έπρεπε να είναι στην αφίσα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο Έλληνας παίκτης μπάσκετ, ο οποίος κάνει την χώρα μας περήφανη καθημερινά, είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα είναι μέσα στα πλαίσια των 200 χρόνων… Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος στην Ελλάδα του συμπεριφέρθηκαν άσχημα κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, λόγω του χρώματος του δέρματος του, και συνεχίζει να κρατά την ελληνική σημαία ψηλά!

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες μιας ρατσιστικής επίθεσης. Ας δίνουμε βάση στην ιστορία και την εξέλιξη της μέσα από τα εμπόδια που της έχουν σταθεί και όχι στον ρατσισμό… Πρέπει να σκεφτόμαστε πίσω από την εικόνα, να βλέπουμε πιο είναι το νόημα που θέλει να δώσει ο δημιουργός της συγκεκριμένης ή της κάθε εικόνας… Μην μένετε στην πρώτη ματιά, εμβαθύνετε…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.