16 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Φρανς Γκαλ

Fe-Memorance: Φρανς Γκαλ


Του Χάρη Πασχάλη, 

H Ιζαμπέλ Ζενεβιέβ Μαρί Αν, γνωστή ως Φρανς Γκαλ, ήταν διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια, έχοντας στο ενεργητικό της αρκετές εγχώριες και παγκόσμιες επιτυχίες, καθώς και μία νίκη στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1965. Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1947 μέσα σε μια μουσική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της, Ρόμπερτ Γκαλ, ήταν στιχουργός και η μητέρα της, Σεσίλ Μπερτιέ, ήταν τραγουδίστρια.

Κατά την εφηβική της ηλικία, ο πατέρας της ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Το καλοκαίρι του 1963, η Γκαλ συμμετείχε στις οντισιόν του μουσικού παραγωγού Ντενί Μπουρζουά στο Θέατρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, που και επέτυχε. Αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Philips και κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο “Ne sois pas si bête” («Μην είσαι τόσο ανόητος»). Βλέποντας την επιτυχία του τραγουδιού, ο Μπουρζουά απευθύνθηκε στον δημοφιλή Γάλλο καλλιτέχνη, Σερζ Γκενσμπούρ, προκειμένου να γράψει τραγούδια για τη Γκαλ. Μερικά από τα επιτυχημένα τραγούδια, που έγραψε γι’ αυτή, ήταν το “N’écoute pas les idoles” («Μην ακούς τα είδωλα»), το “Laisse tomber les filles” («Άσε τα κορίτσια μόνα») και το “Attends ou va-t’en” («Περίμενέ με ή φύγε»).

Κρίσιμη καμπή για την καριέρα της Φρανς Γκαλ αποτέλεσε η συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1965 με το τραγούδι “Poupée de cire, poupée de son” του Γκενσμπούρ, εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο. Αν και οι κριτικές για την εμφάνισή της τη βραδιά του μεγάλου τελικού στη Νάπολη, στις 20 Μαρτίου 1965, δεν ήταν οι καλύτερες, η Γκαλ κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και να χαρίσει στο Λουξεμβούργο τη δεύτερη νίκη του στον διαγωνισμό. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, το νικητήριο τραγούδι σημείωσε πανευρωπαϊκή επιτυχία και η Γκαλ το ηχογράφησε σε τέσσερεις ακόμα γλώσσες.

Ακολούθησαν αρκετές επιτυχίες, πολλές από τις οποίες είχαν την υπογραφή του Γκενσμπούρ, καθώς και ένα διάστημα ηχογράφησης τραγουδιών στα Γερμανικά. Το 1972, όμως, με αφορμή το τραγούδι του Γκενσμπούρ, “Les Sucettes” («Τα γλειφιτζούρια»), η Γκαλ αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της μαζί του, καθώς ανακάλυψε ότι πολλοί από τους στίχους των τραγουδιών του ήταν δίσημοι, κρύβοντας σεξουαλικά υπονοούμενα. Η διακοπή της συνεργασίας τους είχε ως αποτέλεσμα μία κάμψη στην καριέρα της Γκαλ. Η κατάσταση αυτή ανατράπηκε, όταν η Γκαλ γνώρισε τον τραγουδιστή και συνθέτη Μισέλ Μπερζέ και επανήλθε δυναμικά με το τραγούδι “La Déclaration d’amour” το 1974. Ακολούθησαν πολλές ακόμη επιτυχίες και οι Γκαλ και Μπερζέ αποφάσισαν να ενωθούν και στη ζωή, πέραν από καλλιτεχνικά, κι έτσι παντρεύτηκαν το 1976.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά και έμεινε καλλιτεχνικά ενεργό μέχρι τον θάνατο του Μπερζέ, το 1992. Στο ενδιάμεσο, είχαν πραγματοποιήσει αρκετές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η Γκαλ σημείωσε παγκόσμια επιτυχία το 1987 με το τραγούδι “Ella, elle l’ a”, σε στίχους και μουσική του συζύγου της. Δεύτερο πλήγμα για την Γκαλ ήταν ο θάνατος της κόρης της, Παουλίν, από επιπλοκές κυστικής ίνωσης το 1997. Μετά από αυτό, αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, πραγματοποιώντας μόνο περιορισμένες εμφανίσεις στη γαλλική τηλεόραση. Το 2015 νόσησε για δεύτερη φορά από καρκίνο.

Η Φρανς Γκαλ άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου 2018, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού εξαιτίας μιας λοίμωξης, μετά από δύο χρόνια πάλης με τον καρκίνο, αλλά τα τραγούδια της συνεχίζουν να προσφέρουν νότες χαράς και αισιοδοξίας στους Γάλλους και όχι μόνο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.