Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,
Η Ήντα Μινέρβα Ταρμπέλ υπήρξε διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας και πρωτοπόρα φιγούρα της ερευνητικής δημοσιογραφίας του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε την εποχή της οικονομικής άνθησης του πετρελαίου, στις 5 Νοεμβρίου 1857, και έγινε ευρέως γνωστή το 1904 με το βιβλίο της «Η ιστορίας της εταιρείας Standard Oil». Το βιβλίο, αρχικά, παρουσιάστηκε στο κοινό ως μια σειρά ερευνητικών άρθρων στο Περιοδικό McClure από το 1902. Αμέσως κατέκτησε τα ράφια των βιβλιοπωλείων και δεν άργησε να λάβει διάφορα βραβεία, αλλά και να χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό έργο για την ιστορία των επιχειρήσεων στην Αμερική. Αργότερα, καθιερώθηκε και ως αριστούργημα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι συνέβαλε και στην καταστροφή του μονοπωλίου της Oil.
Η Ταρμπέλ αφιέρωσε χρόνο και στη βιογραφία. Στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονται αρκετές βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων, όπως ο Ναπολέων και η Madame Roland. Σκοπός του συγγραφικού της έργου δεν ήταν άλλος από την ανακάλυψη των κινήτρων των ισχυρών ανθρώπων της ιστορίας, προκειμένου να εξηγήσει τις αποφάσεις τους. Η συγγραφική της ασχολία την οδήγησε στην έκδοση του περιοδικού McClure Magazine, αλλά και στο The American Magazine. Αργότερα, η Ταρμπέλ άρχισε να περιοδεύει σε όλη την Αμερική, ύστερα από προσκλήσεις πανεπιστημίων και συλλογικοτήτων, και να μιλάει ανοιχτά για θέματα της εποχής, όπως η αμερικανική πολιτική σκηνή, γυναικεία θέματα και δικαιώματα, αλλά και για την προοπτική της παγκόσμιας ειρήνης.
Προς το τέλος της καριέρας της, η Ταρμπέλ συνέβαλε στη δημιουργία του Συγκροτήματος Συγγραφέων και ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Pen and Brush για 30 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στην Επιτροπή Γυναικών του Προέδρου Woodrow Wilson, στο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας. Μετά τον πόλεμο, η Ταρμπέλ υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία στο συνέδριο κατά της ανεργίας του 1921 του Προέδρου Warren G. Harding.
Η Ταρμπέλ δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε και απέκτησε παιδιά. Θεωρείται συχνά φεμινίστρια από τις ενέργειες και τις διαλέξεις της, αν και, όσο ζούσε, επέκρινε το κίνημα της ψηφοφορίας των γυναικών. Πέθανε σαν σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου 1944.