27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ιβ Άρνολντ

Fe-Memorance: Ιβ Άρνολντ


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Ιβ Άρνολντ ήταν διακεκριμένη φωτογράφος, η οποία συνεργάστηκε με αρκετές διασημότητες του Χόλυγουντ, όπως η Μέριλιν Μονρόε, ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Γεννήθηκε ως Ιβ Κοέν το 1912 στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. και οι γονείς της ήταν Ρώσοι μετανάστες εβραϊκής καταγωγής.

Η Άρνολντ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, όταν έλαβε ως δώρο μία φωτογραφική μηχανή Rolleicord από έναν δεσμό της. Αν και η πρώτη της επιλογή καριέρας ήταν η ιατρική, την εγκατέλειψε στις αρχές της δεκαετίας του ’40, καθώς μαγεύτηκε από την τέχνη της φωτογραφίας, γεγονός που δεν βρήκε θετικούς τους γονείς της.

Αφού παρακολούθησε μερικά μαθήματα φωτογραφίας, το 1948, ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος για πρότζεκτ σχετικά με τη μόδα στο Χάρλεμ. Σχεδόν αυτοδίδακτη, βίωσε πολλές φορές την απόρριψη από εκδότες στις Η.Π.Α., μέχρι που εισήχθη στο πρακτορείο φωτογραφίας Magnum., η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Πηγή εικόνας: in.gr

Σταθμός στην καριέρα της αποτέλεσε η γνωριμία της με τη Μέριλιν Μονρόε μέσω του πρακτορείου Magnum. Η συνεργασία τους ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς η φήμη της Ιβ Άρνολντ εκτοξεύθηκε και η Μέριλιν Μονρόε απέκτησε απεικονίσεις του εαυτού της άνευ προηγουμένου. Είναι γεγονός ότι η Άρνολντ, μέσα από τις φωτογραφίες της, κατάφερε να συστήσει στο ευρύ κοινό ένα άλλο πρόσωπο της Μονρόε, πιο ανθρώπινο, μακριά από αυτό της σταρ. Η σχέση των δύο γυναικών εξελίχθηκε σε φιλία και κράτησε μέχρι τον θάνατο της Μέριλιν.

Αν και συνεργαζόταν συνεχώς με τις διασημότητες και την υψηλή κοινωνία της εποχής της, η Άρνολντ επιθυμούσε να καταδείξει μέσω της δουλειάς της τα πολλά κοινωνικά προβλήματα, όχι μόνο του τόπου της, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τις δεκαετίες του 70’ και του ’80, έκανε τον γύρο του κόσμου, με σκοπό να καταδείξει διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως η φτώχεια, η καθημερινή ζωή κ.λπ., αλλά κυρίως τους ανθρώπους. Έδινε ιδιαίτερη προσοχή προς τα άτομα που φωτογράφιζε και τόνιζε συνεχώς τον ανθρώπινο παράγοντα δίνοντας έμφαση στην απεικόνιση «αγνών συναισθημάτων» μέσω των εικόνων της. Βραβεύτηκε από πληθώρα φορέων κατά τη διάρκεια της καριέρα της.

Η Ιβ Άρνολντ άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Ιανουαρίου 2012 στο Λονδίνο, σε ηλικία 99 ετών, κάνοντας τον κόσμο της φωτογραφίας πιο φτωχό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.