Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,
Φαντάζομαι πως σε όλους μας, ακούγοντας τη λέξη παραμύθι, μας έρχεται στο μυαλό η παιδική μας ηλικία. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τα βράδια μας κρατούσαν συντροφιά. Αναμφισβήτητα, έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές «είναι αληθινά τα γεγονότα και τα πρόσωπα των παραμυθιών ή όχι;». Οι περισσότεροι θα θέλαμε να είναι. Μας ταξιδεύουν σε τόπους φανταστικούς όπου όλα είναι όμορφα και ιδανικά. Οι ήρωες γίνονται «οι φίλοι ή οι εχθροί» μας. Τους θαυμάζουμε, τους θυμώνουμε, παίρνουμε το μέρος τους και προσπαθούμε να τους μιμηθούμε, ν’ αποφύγουμε συμπεριφορές ή ν’ αποκτήσουμε τις δυνάμεις τους. Γοργόνες, δράκοι, υπερήρωες, ζώα και φυτά που μιλούν, φαντάσματα και διάφορες μορφές ανθρώπων είναι οι «χαρακτήρες» που πλαισιώνουν τη δράση τους. Δυστυχώς, πρόκειται για πλαστές ιστορίες, ωστόσο η αξία τους μένει αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων. Ο κόσμος των παραμυθιών δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία και δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά.
Κάποτε ο Αϊνστάιν ρωτήθηκε από μια μητέρα για το τι θα μπορούσε να κάνει με σκοπό να γίνει ο γιος της εξυπνότερος. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Διάβαζέ του παραμύθια». Εκείνη δε φάνηκε ικανοποιημένη από την απάντησή του και τον ξαναρώτησε «Τι άλλο να κάνω, αφού θα του έχω διαβάσει παραμύθια;». Της αποκρίθηκε: «Διάβασέ του ακόμη περισσότερα παραμύθια!». Κατανοούμε, λοιπόν, πως ένα παραμύθι έχει πολλές πτυχές προσέγγισης της ιστορίας. Έχουν παιδευτικό ρόλο για τα παιδιά, αφού οξύνεται η σκέψη, η φαντασία, αλλά και το λεξιλόγιό τους. Μπορεί οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας των γονιών να δείχνουν πως είναι περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος τους, ωστόσο είναι πάντα δημιουργικά αξιοποιημένος, όταν πρόκειται για ανάγνωση παραμυθιών. Άλλωστε, ποιος δεν χαλαρώνει με λίγη δόση «μαγείας»;
Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα και βλέποντας τα βιβλιοπωλεία κλειστά, σίγουρα πολλούς μας έπιασε μια μελαγχολία, διότι φέτος δεν θα μπορούσαμε ν’ αγοράσουμε βιβλία και παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους που κάθε χρόνο ανυπομονούν γι’ αυτές τις γεμάτες «χιόνι και γλυκά» χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Παρ’ όλο που τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν, αρκετοί ίσως να φοβούνται να τα επισκεφθούν, πιστεύοντας ότι στον κλειστό αυτό χώρο υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό.
Τον δισταγμό αυτό έρχονται να διώξουν τα Live Streaming παραμύθια, δηλαδή η ζωντανή αφήγηση παραμυθιών μέσω διαδικτύου. Διότι πάντα υπάρχει λύση! Πρόκειται για μια δράση που παρουσιάζεται από το Μουσείο Παραμυθιού της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας, η οποία λαμβάνει χώρα όλο τον χρόνο. Η ανάγνωση παραμυθιών γίνεται στις αντίστοιχες σελίδες των μουσείων αυτών στην πλατφόρμα του facebook. Το υλικό είναι οπτικοακουστικό κι έτσι μικροί και μεγάλοι «ταξιδεύουν» στην υπόθεση της ιστορίας. Μπορεί ο καθένας ν’ αφηγηθεί κάποιο παραμύθι, εάν το επιθυμεί, ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Καθημερινά ανεβαίνουν βίντεο με παραμύθια κι έτσι μπορείτε να απασχολείτε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και ειδικά τώρα στις γιορτές οι υποθέσεις τους είναι Χριστουγεννιάτικες. Δεν περιορίζονται μόνο στην αφήγηση αλλά υπάρχουν και διαδραστικές δραστηριότητες όπου παίζεις κι ανακαλύπτεις. Πρόσφατα, αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε στην Ξάνθη η συγγραφέας και ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Δήμητρα Πυργελή, η οποία εξιστόρησε σε live streaming το παραμύθι «Η Μπότα του Αϊ Βασίλη», κάτι που θα συνεχίσει για να μείνει δίπλα στα παιδιά και να κρατήσει «ζωντανό» το πνεύμα των Χριστουγέννων. Όσοι, λοιπόν, είστε λάτρεις, μη χάσετε σήμερα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 τη ζωντανή σύνδεση που θα πραγματοποιήσει το Μουσείο Παραμυθιών Αθήνας-Λευκωσίας με το Ροβανιέμι της Φιλανδίας, όπου ζει ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του. Μετά την αφήγηση του παραμυθιού θ’ ακολουθήσει μήνυμα του Άγιου Βασίλη προς τα παιδιά κι ευχές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/mouseioparamithiou
Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να υπάρχει θέληση, φαντασία και λίγη «μαγεία»! Το γκρίζο της νέας πραγματικότητας μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με χρώματα, γελαστές φωνές και φυσικά παραμύθια.