14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓαλλικό δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Γαλλικό δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;


Της Βίκυς Ντζούρβα,

Η κλιματική αλλαγή απασχολεί τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, ήδη από τη δεκαετία του 1970. Τότε, οι περισσότεροι συνειδητοποίησαν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε μία Ευρώπη που μαστιζόταν από τις απανωτές κρίσεις πετρελαίου. Με την πάροδο του χρόνου και των δεκαετιών, οι αποφάσεις και οι ρυθμιστικές πολιτικές για το περιβάλλον εντατικοποιήθηκαν. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε κυρίως η συσχέτιση των περισσότερων δυτικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ρυθμιστικά της όργανα. Οι κοινές πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη επηρέασαν τις αποφάσεις και εντός των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθώς αυτές εντασσόταν κάθετα και στην πολιτική του εκάστοτε κράτους μέλους.

Πρόσφατα προγράμματα σχετιζόμενα με την περιβαλλοντική πολιτική, όπως το Horizon 2020 ή η Συμφωνία του Παρισιού, ήδη, χρηματοδοτούνται από την Ένωση και ρυθμίζονται από τα αρμόδια όργανά της. Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων, τη μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχες ανανεώσιμες. Πέρα από τη διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου, οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί μόνο με την υιοθέτηση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης του ενεργειακού πλούτου. Παράλληλα, η ποιότητα ζωής εντός των μεγαλουπόλεων υποβαθμίζεται συνεχώς, γεγονός που προβληματίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω παραμέτρους, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν περιορίζεται μόνο στις περιβαλλοντικές αποφάσεις εντός Ένωσης, αλλά προτείνει η Γαλλία να εντάξει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εντός Συντάγματος. Η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που δεσμεύτηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού. Έτσι, έχοντας κάνει ήδη αναφορές στη ρύθμιση αυτή από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, τώρα καλεί τους Γάλλους σε δημοψήφισμα. Η απόφαση αυτή απαιτεί και την έγκριση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και της Γερουσίας, σε ένα κράτος που το τελευταίο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια και αφορούσε τη δεκτικότητα των Γάλλων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Τώρα, ο Μακρόν, μέσα από την ομιλία του στη Σύμβαση των πολιτών για το κλίμα, τους καλεί σε δημοψήφισμα για την επίτευξη περισσότερων στόχων. Τονίζει την πρωτοπορία της χώρας του, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην υιοθέτηση των Ενωσιακών πολιτικών. Βέβαια, οι ίδιοι, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συμφώνησαν την ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 55% κάτω, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στο παρελθόν, ο στόχος ανερχόταν σε 40%. Το μέλλον θα δείξει αν οι στόχοι θα επιτευχθούν τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε κρατικό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Europa.gr
  • Ministry of Foreign Affairs

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Ντζούρβα
Βίκυ Ντζούρβα
Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.