Της Νικολίνας Σκόνδρα,
H Φρέντα Μάισνερ Μπλάου γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1927 στη Γερμανία και έφυγε από τη ζωή στις 22 Δεκεμβρίου 2015 στην Αυστρία. Υπήρξε δραστήρια πολιτικός, ακτιβίστρια και σημαντική προσωπικότητα του περιβαλλοντικού κινήματος της Αυστρίας. Ακόμα, υπήρξε ιδρύτρια και ομοσπονδιακός εκπρόσωπος του Αυστριακού Πράσινου Κόμματος. Το 1991, έλαβε το βραβείο Konrad Lorenz για περιβαλλοντικά επιτεύγματα, σύντομα ακολούθησε το βραβείο Nuclear-Free Future Achievement από το Ίδρυμα Franz Moll και το 2009 έλαβε το βραβείο Save the World.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Φρέντα μαζί με τον σύζυγό της μετακόμισαν στο Βελγικό Κονγκό. Έζησαν τον αιματηρό αγώνα ανεξαρτησίας και την έναρξη της κρίσης της χώρας. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1960, μετακόμισε στο Παρίσι και εντάχθηκε στο τμήμα κοινωνικών επιστημών της UNESCO. Τότε έγινε ακτιβίστρια στο αντιπυρηνικό κίνημα. Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας ήταν ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην αυστριακή πολιτική. Η Freda έγινε γνωστή, διότι έφερε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο προσκήνιο της Αυστρίας. Όταν πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα για την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Zwentendorf, η Φρέντα και κάποιοι άλλοι ακτιβιστές από την «Πρωτοβουλία των Αντιπάλων της Ατομικής Δύναμης» συντόνισαν την εκστρατεία για την ψηφοφορία «Όχι», με την οποία νίκησαν με πλειοψηφία 50,5%.
Ακόμα, το 1983, η αυστριακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει μια σειρά σχεδίων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού, κοντά στο Hainburg. To 1984, αρκετοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Freda, ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ανατροπή της απόφασης. Ως ηγετική προσωπικότητα της εκστρατείας, η Freda συμμετείχε στη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει την απόφαση. Μετά τις πολιτικές νίκες για την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Zwentendorf και την κατασκευή του φράγματος του Hainburg, δημιουργήθηκε το αυστριακό πράσινο πολιτικό κίνημα, στο οποίο η Freda είχε ενοποιητικό ρόλο. Το 1987, όταν τα μέλη του κινήματος ομαδοποιήθηκαν σε ένα επίσημο κοινοβουλευτικό κόμμα, το Αυστριακό Πράσινο Κόμμα, η Freda εξελέγη ομοσπονδιακός εκπρόσωπος και ηγέτης του κόμματος στην εναρκτήρια διάσκεψη. Το 1988, αφού είχε εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ενοποίηση του κινήματος, αποσύρθηκε από το κόμμα, αφήνοντας την κοινοβουλευτική έδρα. Μετά την παραίτησή της, εργάστηκε ως σύμβουλος σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ως συγγραφέας και ως ομιλήτρια σε συνέδρια.
To 1995, η Φρέντα έγινε πρόεδρος του πρώτου Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βιέννη, το οποίο αφορούσε τις διώξεις και τις διακρίσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Αυστρία, κατά την περίοδο από το 1945 έως το 1995. Ως συνέπεια αυτής της προσπάθειας, όλοι οι νόμοι που εισήγαγαν διακρίσεις καταργήθηκαν μεταξύ του 1996 και του 2005.