10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ελένη Παπαδάκη

Fe-Memorance: Ελένη Παπαδάκη


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Ελένη Παπαδάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός που ενσάρκωσε ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια. Ήταν εγγονή του καθηγητή Πανεπιστημίου, Στυλιανού Κωνσταντινίδη. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία, φωνητική, πιάνο και μουσική στο Ελληνικόν Ωδείον Αθηνών.

Το 1925, σε ηλικία 17 ετών, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά με την παράσταση «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», με τους κριτικούς τέχνης να κάνουν λόγο για μια αποκάλυψη ταλέντου. Τον επόμενο χρόνο, ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Θίασο των Νέων και πρωταγωνίστησε σε πλήθος έργων, μεταξύ των οποίων «Η αναδυόμενη», του Ξενόπουλου και η «Τρισγευμένη», του Παλαμά. Ερμήνευσε ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη και πολλούς ακόμα σημαντικούς ηθοποιούς της εποχής.

Πηγή εικόνας: www.sansimera.gr

Το 1932, η Ελένη Παπαδάκη προσλήφθηκε στο νεοϊδρυθέν Εθνικό Θέατρο, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Διέγραψε μια λαμπρή υποκριτική πορεία μέσα από ρόλους, όπως η Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» και η Πόρτσια στον «Έμπορο της Βενετίας». Ως επιτεύγματα παρουσιάστηκαν οι ερμηνείες της και στο αρχαίο δράμα ως Κλυταιμνήστρα, Αντιγόνη και Ιφιγένεια. Στις 31 Οκτωβρίου 1939, τιμήθηκε με τον «βασιλικό έπαινο-ευαρέσκεια».

Την περίοδο της κατοχής, η Ελένη Παπαδάκη κατηγορήθηκε για οριζόντιο δωσιλογισμό, για συνεργασία με τους Γερμανούς και για ερωτική σχέση με τον δωσίλογο πρωθυπουργό, Ιωάννη Ράλλη. Το 1942, άρχισε μια σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην ίδια και τους υπόλοιπους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, καθώς η ίδια δεν επιθυμούσε να δοθούν αυξήσεις στα υπόλοιπα μέλη των θιάσων, με αποτέλεσμα, τον Μάρτιο του 1944, οι ηθοποιοί του Εθνικού να απεργήσουν και να γίνει ηχηρή επίπληξη στην Παπαδάκη. Στις 20 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, μετά την απελευθέρωση, διαγράφηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων, στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη, στις 21 Δεκεμβρίου 1944, από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου-Πατησίων και εκτελέστηκε την ίδια ημέρα στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ, σε ηλικία 34 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.