Του Σταύρου Λούκα,
Σε συνέχεια χθεσινού άρθρου, αναφορικά με τους ορίζοντες που ανοίγονται σε όλα τα επίπεδα με το λανσάρισμα του δικτύου 5G στην Ελλάδα, είναι ώρα να παρουσιάσουμε και ορισμένους περιορισμούς, σχετικά με την πρόσβαση και άλλους, που ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.
To 5G, η νέα γενιά γρηγορότερης και πιο αξιόπιστης σύνδεσης, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Στο κοντινό πλέον μέλλον, θα βλέπουμε ταινίες υψηλής ανάλυσης, θα μπορούμε να παίζουμε τρισδιάστατα παιχνίδια. Οι νέες δυνατότητες για τα συμβατά στο 5G τηλέφωνα είναι αμέτρητες, τα έξυπνα αυτοκίνητα και γενικά όλες οι έξυπνες συσκευές θα μας κάνουν να ζήσουμε πιο έντονα το μέλλον.
Σε συνέχεια και της είδησης για τις υπογραφές για το δίκτυο 5G στην Ελλάδα, πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτή τη νέα τεχνολογική γενιά; Θα θέσω ένα απλό παράδειγμα, καθημερινά όλοι μας είτε ασχολούμαστε με τα social media ανεβάζοντας βίντεο, φωτογραφίες, ακούμε μουσική και πολλά άλλα. Με τις ταχύτητες του 5G όλα τα παραπάνω θα μηδενίσουν σε δευτερόλεπτα όλα τα δεδομένα μας βάσει των υπαρχουσών προγραμμάτων που μας παρέχουν οι εταιρίες. Με απλά λόγια λόγω της ταχύτερης συνδεσιμότητας τόσο μεγαλύτερη η λήψη και ροή των δεδομένων.
Για να μπορέσουμε πραγματικά να επωφεληθούμε από την τεχνολογία του 5G θα χρειαστούμε προγράμματα απεριόριστων δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που θα αναλάβουν το έργο. Τα υπάρχοντα προγράμματα δεδομένων με τα ανώτατα όρια που έχουν αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλα όσα υπόσχεται το 5G. Τα απεριόριστα προγράμματα δεδομένων θα είναι ο μόνος τρόπος για οποιονδήποτε να αποκτήσει την πλήρη εμπειρία 5G και αυτό είναι το πρόβλημα.
Ποιος πάροχος στην Ελλάδα θα προσφέρει απεριόριστα προγράμματα δεδομένων και σε περίπτωση που το κάνει τι κόστος θα έχει; Πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν απεριόριστα πακέτα δεδομένων για το 5G αργότερα το 2021, αλλά γιατί να πανηγυρίζουμε ήδη για το 5G πριν εξετάσουμε πόσο τελικά θα στοιχίσει στο τελικό καταναλωτικό κοινό και γιατί δεν υπάρχουν ήδη από την κυβέρνηση σχέδια περί αυστηρών μέτρων ενάντια σε κάθε πιθανή κερδοσκοπία;
Ίσως να είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε αυτές τις απαντήσεις καθώς, πέρα από το πότε τελικά θα έχουμε πραγματικά 5G στη χώρα μας, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού δεν έχει ακόμα συμβατές συσκευές για τα δίκτυα νέας γενιάς. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα καθώς οι περισσότερες συσκευές που διαθέτει ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα συμβατές και είναι εύκολο κανείς να καταλάβει το ότι οι καινούργιες συσκευές θα έχουν και το ανάλογο κόστος.