14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαUnternehmensgesellschaft: Η πρώιμη μορφή ΕΠΕ σύμφωνα με το γερμανικό εταιρικό δίκαιο

Unternehmensgesellschaft: Η πρώιμη μορφή ΕΠΕ σύμφωνα με το γερμανικό εταιρικό δίκαιο


Της Μαρίας Βασίλα,

Νεανική επιχειρηματικότητα στη Γερμανία: ένα όνειρο που φαντάζει άπιαστο στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική για τους επίδοξους CEO στη δυνατή οικονομία της Γερμανίας. Ανάπτυξη εφαρμογών κινητού και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και ηλεκτρονικά παιχνίδια θεωρούνται η κινητήρια δύναμη της απόφασης πολλών νέων επιστημόνων να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο επιχειρείν…

Παρά τις φιλόδοξες και αισιόδοξες επιχειρηματικές ιδέες, η ίδρυση μιας επιχείρησης είναι συνδεδεμένη με μια πληθώρα υποχρεώσεων, περιορισμών και εξόδων, την οποία ειδικότερα στα πρώτα στάδια καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην ελεύθερη αγορά. Κύριο μέλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και της ευθύνης αυτών, αν η επιχείρησή τους αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πτώχευση. Έχοντας ως κύριο γνώμονα την αυστηρή δομή του εταιρικού δικαίου στις ευρωπαικές έννομες τάξεις και δεδομένου ότι η μορφή της εταιρείας του αστικού κώδικα αναγκάζει τους εταίρους να εγγυηθούν για την εταιρεία με τη δική τους περιουσία, η πρώιμη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (UG) θεωρείται η σημαντικότερη και πιο διαδεδομένη μορφή εταιρείας στη Γερμανία εδώ και μια δεκαετία… Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί και επιλύουν μερικά από τα σημαντικότερα κωλύματα, τόσο αναφορικά με την ίδρυση όσο και την επιβίωση της επιχείρησης.

Αρχικά, το εταιρικό κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση της UG εκκινεί από 1 ευρώ, γεγονός που λύνει δια παντός το ζήτημα της έλλειψης κεφαλαίου. Ένα μειονέκτημα της επιλογής ενός χαμηλού ποσού κεφαλαίου είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για την αξιοπιστία της επιχείρησης και την ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης των χρεών της ενόψει μιας πιθανής πτώχευσης και ελλείψει ενός αξιόλογου ποσού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, η UG δίνει τη δυνατότητα της ίδρυσης μονοπρόσωπης εταιρείας σε αντίθεση με την αστική εταιρεία, η οποία συνυφαίνεται με την ύπαρξη και σύναψη μιας εταιρικής σύμβασης ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα μέρη.

Η επιλογή της UG μεταξύ άλλων μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη και ελαφρύνσεις. Αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις, φαίνεται να είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες της ΕΠΕ. Τα έξοδα και τα κόστη για τον συμβολαιογράφο και τον λογιστή φοροτεχνικό μειώνονται επίσης αισθητά, καθώς η απλή μορφή και δομή της εταιρείας επιτρέπει ελευθερία κινήσεων και εξοικονόμηση χρόνου. Ένα επιπλέον κόστος που μπορεί εύκολα να εξοικονομηθεί είναι αυτό του δικηγόρου ή του νομικού συμβούλου, που καλείται στις περισσότερες περιπτώσεις να συντάξει το καταστατικό της εταιρείας. Η απλή μορφή και δομή της μπορεί να οδηγήσει στη δυνατότητα σύνταξης του εν λόγω εγγράφου χωρίς τη βοήθεια δικηγόρου. Η πρώιμη ΕΠΕ μπορεί ακόμη να μεταβιβασθεί ή να πωληθεί εύκολα εν όλω ή κατά ποσοστό και ο εταίρος μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητά του και να θεωρείται και υπάλληλος της εταιρίας.

Η πρώιμη ΕΠΕ μπορεί να μετατραπεί σε κανονική πλέον ΕΠΕ, εφόσον πετύχει τη συγκέντρωση του συνολικού κεφαλαίου που απαιτείται για το σκοπό αυτό. Η συγκέντρωση, ωστόσο, του ως άνω ποσού δε συνεπάγεται την αυτόματη μετατροπή της πρώιμης ΕΠΕ σε ΕΠΕ, καθώς αυτή θα πρέπει να ζητηθεί με αίτηση και μετά την καταβολή του σχετικού φόρου.

Παρόλες τις θετικές σκέψεις και διαπιστώσεις για την εταιρική αυτή μορφή, τα ζητήματα που εγείρονται αφορούν κυρίως θέματα καλής πίστης, πιστοληπτικής ικανότητας και δυνατότητας κάλυψης των εταιρικών υποχρεώσεων. Στο πλαίσιο του due diligence και της πιθανότητας λήψης επιχορηγήσεων και κρατικών βοηθημάτων, οι νέοι επιχειρηματίες οφείλουν να σκεφτούν ξανά, αν θέλουν να επιλέξουν την ίδρυση του εν λόγω εταιρικού μορφώματος.


Πηγές

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βασίλα
Μαρία Βασίλα
Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ διαμένει στην πόλη της Κολωνίας της Γερμανίας. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο με ειδίκευση στο ΙΤ - και Corporate Law στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Wirtschaftsrecht LL.M) εργάζεται στον χώρο του IT SAP Consulting με κύρια ενασχόληση το Δίκαιο των Προσωπικών Δεδομένων, το Compliance και το Δίκαιο Ανταγωνισμού.