Της Νικολίνας Σκόνδρα,
H Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές αστρονόμους του 20ού αιώνα. Ήλθε στη ζωή στις 10 Μαΐου 1900 στο Γουέντοβερ της Αγγλίας και απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 1979. Είναι γεγονός ότι αποτελεί μια εξέχουσα ερευνήτρια, καθώς το 1925 απέδειξε ότι ο Ήλιος αποτελείται κυρίως από υδρογόνο κι ότι το υδρογόνο είναι το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν. Ακόμη, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του διάσημου αρχαιολόγου, Χάμφρι Πέιν, ο οποίος είναι γνωστός για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες στην Ελλάδα.
Όσον αφορά την εκπαίδευσή της, σπούδασε στο Παρθεναγωγείο του Σεν Πωλ και στη συνέχεια, το 1919, εισήχθη με υποτροφία στο Κολλέγιο Νιούναμ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Εκεί, ανακάλυψε το πάθος της για την αστρονομία, μετά από μία διάλεξη του καθηγητή Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον. Όμως, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, δεν της δόθηκε πτυχίο, επειδή το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ δεν έδινε τότε ακόμα τίτλους σπουδών σε γυναίκες. Στη συνέχεια, το 1923 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου με υποτροφία είχε αρχίσει να παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην αστρονομία στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard College Observatory). Το 1925, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην αστρονομία με μια σπουδαία διατριβή «Αστρικές ατμόσφαιρες: Συμβολή στην παρατηρησιακή μελέτη υψηλών θερμοκρασιών στα στρώματα αναστροφής των αστέρων».
Το 1931, απέκτησε επίσημα την αμερικανική υπηκοότητα. Στη συνέχεια, το 1933, σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη, γνώρισε τον Σεργκέι Ι. Γκαπόσκιν, με τον οποίο παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε επιστημονικά ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Από το 1927 ως το 1938, διετέλεσε τεχνική βοηθός του καθηγητή Σάπλεϋ στο Χάρβαρντ, ώσπου το 1938 απέκτησε τη θέση «αστρονόμου». Στη συνέχεια, το 1956, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Α΄ βαθμίδας στην ιστορία της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ. Σύντομα, ανέλαβε και την προεδρία του τμήματος Αστρονομίας και έτσι έγινε και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος τμήματος σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο.