11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι μισθοί του μέλλοντος

Οι μισθοί του μέλλοντος


Του Σταύρου Λουκά,

Πριν από πολλά χρόνια οι μισθοί δίνονταν σε πακέτα πληρωμών γεμάτα μετρητά. Στη συνέχεια, ήρθαν επιταγές και πλέον θα μας φαινόταν παράξενο να πάρουμε τον μισθό μας με άλλο τρόπο εκτός από μια ηλεκτρονική τραπεζική μεταφορά. Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή άραγε; Το μέλλον από ότι φαίνεται, είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε και το ψηφιακό πορτοφόλι με το ψηφιακό νόμισμα ή αλλιώς τα κρυπτονομίσματα είναι ήδη εδώ.

Η ιστορία του πρώτου ψηφιακού νομίσματος ξεκινά από το 2009 του γνωστού σε όλους μας πλέον bitcoin. Σε λιγότερο από 10 χρόνια από τη δημιουργία του, μια ιαπωνική εταιρεία που ονομάζεται GMO άρχισε να προσφέρει στους υπαλλήλους της μέρος του μισθού τους σε κρυπτονομίσματα και τον Αύγουστο του 2019 η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τους μισθούς με ψηφιακά νομίσματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδικτυακές εταιρείες κρυπτονομισμάτων που έχουν έννομο συμφέρον να πληρώνουν υπαλλήλους με τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, πληρώνουν το σύνολο του μισθού με ψηφιακά νομίσματα. Πολλοί θα αναρωτηθούν, μα ποιος έμπορος θα δεχτεί να πληρωθεί με ψηφιακά νομίσματα και αν τελικά υπάρχει κάποιος πόσο προσβάσιμος θα είναι για εμένα; Ήδη είχαμε πριν λίγους μήνες ανακοινώσεις από την Paypal η οποία εγκαινίασε τα κρυπτονομίσματα, όπου πλέον οι συνεργάτες-έμποροί της, που ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια, θα μπορούν να πληρώνονται με κρυπτονομίσματα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μία στις δέκα κεντρικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένουν να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ένας άλλος νέος τρόπος έχει εμφανιστεί σχετικά με τις πληρωμές των μισθών που δεν αφορά το είδος του αντίτιμου αλλά τον χρονικό ορίζοντα. Όλο και περισσότερες εταιρίες κυρίως στην Αμερική έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μέσω ειδικών εφαρμογών τη προσφορά της διαχείρισης χρημάτων και προκαταβολών για τους εργαζόμενους τους. Ουσιαστικά, δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς τους να έχουν πρόσβαση στο μισθό τους πριν από την ημέρα πληρωμής. Κάποιος μπορεί να αναρωτιέται πόσα χρήματα μπορεί να προπληρωθεί ένας εργαζόμενος και πώς ελέγχεται αυτό; Ανάλογα και την εφαρμογή υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, καθώς και δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντλήσουν έως και το 50% της αμοιβής τους για το μήνα, κάποια άλλη εφαρμογή μπορεί να δίνει μέχρι και τη δυνατότητα να λάβει δάνειο ένας εργαζόμενος (με επιτόκιο). Οι εφαρμογές αυτές αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα μισθοδοσίας, καθώς και στα προγράμματα εργασίας των εργαζομένων και έτσι γνωρίζουν πόσα επρόκειτο να πληρωθούν. Έτσι, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί ελεγχόμενα να λαμβάνει χρήματα πριν την κανονική ημέρα πληρωμής. Κάποιες έχουν φτάσει σε βαθμό που έχουν δημιουργήσει μοντέλα πρόβλεψης για τους λογαριασμούς και τα έξοδα των εργαζόμενων με αποτέλεσμα να προβλέπουν το ποσό που μπορεί να αντλήσει κάποιος πριν την κανονική ημέρα πληρωμής.

Ένα άλλο είδος μισθού που δίνεται είναι οι μετοχές. Πέρα από το εξωτερικό, όπου εφαρμόζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και συνεχίζει και αυξάνεται με τον χρόνο, όλο και περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να μοιράζουν μετοχές στους εργαζόμενους τους σαν πακέτα bonus. Οι εταιρίες χορηγούν μετοχές σαν bonus στους εργαζόμενους, ώστε να τους δώσουν κίνητρα και να τους παρακινήσουν να είναι πιο παραγωγικοί, καθώς όταν έχει περισσότερα κέρδη η εταιρία, κερδίζουν και οι ίδιοι. Υπήρξε μάλιστα και μεταρρύθμιση φορολογικού πλαισίου για την παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους στη χώρα μας. Είναι ένα είδος αμοιβής που στα επόμενα χρόνια πρόκειται να έχει άνθιση εγχώρια καθώς είναι ένα κίνητρο επιβράβευσης που συμφέρει τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους.

Οι παγκόσμιες συναλλαγές χωρίς μετρητά άνθιζαν ακόμη και πριν προκύψει η πανδημία του κορωνοϊού. Η πανδημία επιτάχυνε περαιτέρω τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, καθώς οι άνθρωποι απέφυγαν να χειριστούν μετρητά, για να αποτρέψουν την επαφή και την εξάπλωση των λοιμώξεων. Καθώς η τεχνολογία γύρω μας εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς, εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε τόσο τεχνολογικά αλλά και νομοθετικά για μια κοινωνία χωρίς μετρητά;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.