13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικά άλμπουμ για να σε συντροφεύσουν στην καραντίνα

Μουσικά άλμπουμ για να σε συντροφεύσουν στην καραντίνα


Της Αλεξάνδρας Σελίμη,

Μετά από μερικούς μήνες βρίσκουμε τους εαυτούς μας και πάλι στη θέση να πρέπει να αυτοπεριοριστούμε στα σπίτια μας. Ο μόνος τρόπος να βιώσουμε την καραντίνα όσο πιο ανώδυνα είναι να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και τα «θέλω» μας και να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε και μας γεμίζουν. Φυσικά, σε μία τέτοια κατάσταση η τέχνη έχει την τιμητική της. Ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, ζωγραφίζουμε, διαβάζουμε βιβλία… Ιδιαίτερα η μουσική φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλής στους «καραντινάτους». Ακούμε μουσική τόσο για να την απολαύσουμε όσο και για να μας συνοδεύει εν ώρα άλλων δραστηριοτήτων. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, μία λίστα από μουσικά άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν μέσα στο «πολύπαθο» 2020 για να μας συντροφεύσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

1. Tame Impala – The Slow Rush
Μία από τις φετινές κυκλοφορίες που ξεχωρίσαμε ήταν το “The Slow Rush” των Tame Impala. Το συγκρότημα από την Αυστραλία με τον ψυχεδελικό ποπ ήχο κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη το τέταρτο άλμπουμ του. Με disco, soul, αλλά και acid house διάθεσεις, o τραγουδιστής του συγκροτήματος, Kevin Parker, μιλά στους στίχους του για το πέρασμα του χρόνου, τη νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά και την ανθρώπινη ανάγκη να κοιτάμε προς το μέλλον. Το άμπουμ έφτασε την κορυφή του με την 3η θέση στο αμερικάνικο Billboard 200. Αποτελείται από 12 κομμάτια συν ένα bonus track. Ξεχωρίζουμε τα “Posthumous Forgiveness”, “Borderline” και “On Track”.

2. The Strokes – The New Abnormal
Το indie rock συγκρότημα The Strokes κυκλοφόρησε τον Απρίλιο το έκτο άλμπουμ του με τίτλο “The New Abnormal”. Οι Strokes επιστρέφουν μετά από επτά χρόνια με new wave ηλεκτρονικό ήχο και 80’s disco επιρροές. Το άλμπουμ έφτασε την πρώτη θέση στα Top Alternative Albums, Top Rock Albums και Top Album Sales του U.S. Billboard, αλλά και την 8η θέση στο Billboard 200. Ξεχωρίζουμε τα “The Adults Are Talking”, “At The Door”, “Not The Same Any More” και “Ode To The Mets”.

SHA-11

3. Neil Young – Homegrown
Ο Neil Young τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το “Homegrown”, άλμπουμ το οποίο ανέβαλλε τόσα χρόνια, επειδή ήταν πολύ «προσωπικό». Το “Homegrown” ηχογραφήθηκε το 1974-75 και αποτελείται από 12 κομμάτια, μερικά εκ των οποίων έχουμε ακούσει ήδη σε συναυλίες του, ενώ άλλα τα ακούμε για πρώτη φορά. Στα περισσότερα από αυτά ο Young μιλά για την άσχημη πλευρά της αγάπης, τον χωρισμό, με το δικό του γνωστό country rock στυλ. Ξεχωρίζουμε τα “Separate Ways”, “Love Is A Rose”, “White Line” και “Star Of Bethlehem”.

4. Ibrahim Maalouf – 40 Melodies
Περνώντας πια στον χώρο της jazz, ο τρομπετίστας Ibrahim Maalouf με τις ανατολίτικες επιρροές αποφασίζει να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “40 Melodies”. Διασκευάζει παλαιότερα κομμάτια του, αλλά και μερικά καινούργια για ένα ντουέτο τρομπέτας – κιθάρας με τον φίλο του François Delporte. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αρχές του Νοέμβρη και αποτελείται από 40 κομμάτια. Στα κομμάτια έχουμε και guest εμφανήσεις και συνεργασίες με «τρανταχτά» ονόματα, όπως ο Sting, o Jon Batiste, ο Marcus Miller και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζουμε τα “True Story”, “Free Spirit”, “Beirut”, “Celle que vous croyez”, “Surprises”, “L’Anniversaire”, “Levantine Symphony no. 1”, “Una Rosa Blanca” και “Election Night”.

5. Roger & Brian Eno – Mixing Colours
Το “Mixing Colours” αποτελεί ένα οπτικοακουστικό project, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από την Deutsche Grammophon. Οι Roger και Brian Eno συνεργάζονται για να παρουσιάσουν στον κόσμο ένα ambient άλμπουμ 18 κομματιών, στα οποία συνδέουν μουσική, χρώματα και τοπία. Τα αδέρφια Eno γράφουν αυτά τα κομμάτια εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Προτείνουμε να τα ακούσετε με τα βίντεο κλιπ τους, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τραβηγμένα από παράθυρα τρένων. Το άλμπουμ αυτό μας δίνει χρόνο να αναστοχαστούμε και να συνδεθούμε και πάλι με τον εαυτό μας. Ξεχωρίζουμε τα “Celeste”, “Obsidian”, “Rose Quartz” και “Cerulian Blue”.

Σε στιγμές που φαίνεται να έχει «παγώσει» ο χρόνος, ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να νιώθει κάποιου είδους «εξέλιξη». Η μουσική έρχεται αυτές τις στιγμές να μας δίνει ερεθίσματα και να μας χαρίζει απόλαυση σε μία καθημερινότητα, από την οποία στερούμαστε πολλά. Ας γίνει ο συνοδοιπόρος μας αυτόν τον καιρό και ας την αφήσουμε να μας φέρει σε επαφή και να μας ενώσει με άλλους ανθρώπους, πολιτισμούς και μουσικές, έστω και νοητά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σελίμη
Αλεξάνδρα Σελίμη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ταυτόχρονα σπουδάζει κλασικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό, ενώ η γραφή αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες της. Τα ενδιαφέροντα της κινούνται και στον χώρο του κινηματογράφου και των εικαστικών. Στον ελεύθερο της χρόνο επισκέπτεται φεστιβάλ και εκθέσεις.