Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου,
Με την υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας να έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο και τις εξελίξεις να γίνονται ολοένα και πιο δραματικές, το φλέγον θέμα για την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ φαίνεται να έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Υπουργείο Υγείας επέδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να παραχωρήσουν 200 κλίνες, γεγονός το οποίο εν τέλει δεν αποδέχθηκε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, παρόλο που κάτι τέτοιο είχε επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα ουκ ολίγες φορές, δια στόματος τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Υπουργού Υγείας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε, ότι οι ιδιοκτήτες των κλινικών αναφέρουν πως δεν τους είναι δυνατόν να μπερδέψουν τους ασθενείς με κορωνοϊό με εκείνους που δεν είναι φορείς του ιού, καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.
Και ενώ ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο και τα πράγματα, όπως φαίνεται λαμβάνουν μια ανεξέλεγκτη τροπή, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει την αντιπολιτευτική τους γραμμή στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία και κάνοντας «σημαία» την ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι τόνοι ανεβαίνουν συνεχώς και καθημερινά ανοίγουν νέα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου.
Σε καθημερινή, θα λέγαμε, βάση, ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν πυρά προς στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για «αδράνεια», στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Στο πεδίο του δημόσιου συστήματος Υγείας διεξάγεται και η πιο σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαδοχικές επισκέψεις σε δημόσια νοσοκομεία και ενημερώνεται από τους υγειονομικούς για τις εξελίξεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά την επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι εδώ και καιρό είχαν κάνει έκκληση στην κυβέρνηση για την επίταξη αυτή και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ και συνεχίζει τονίζοντας ότι «έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους».
Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν πως η ολιγωρία της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ οφείλεται σε κομματικές- ιδεολογικές αγκυλώσεις. Θεωρούν πως η απόφαση αυτή αποτελεί μια συνειδητή επιλογή, αφού σκοπός της κυβέρνησης είναι –μακροπρόθεσμα και σταδιακά- η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
Και τώρα θα αναρωτιέται κανείς, γιατί όλη αυτή η διαμάχη, η αντιπαράθεση, η σκωπτική κριτική για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για την ικανοποίηση των μικροκομματικών του συμφερόντων;
Όπως είναι ανάγκη να συστρατευθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του συστήματος υγείας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι είναι επίσης αναγκαίο να συνεργαστούν όσο το δυνατόν πιο αρμονικά οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, γιατί ο στόχος είναι ένας: Η νίκη με τον «αόρατο εχθρό». Οι συγκρούσεις, που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα, δεν ωφελούν κανέναν, ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Και κλείνω λέγοντας, πως όσοι προσπάθησαν να επωφεληθούν προσωπικά ή κομματικά από τέτοιες ζωτικής σημασίας καταστάσεις, στο τέλος πάντα έχαναν. Κι αυτό ισχύει για τους μεν και τους δε…