14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΕπιμόρφωση με άρωμα καραντίνας; Γιατί όχι; 

Επιμόρφωση με άρωμα καραντίνας; Γιατί όχι; 


Της Μαρίας Φράγκου,

Και ήρθε επιτέλους η στιγμή που το πρώτο lockdown πέρασε και οι φοιτητές επιστρέψαμε στις πόλεις όπου σπουδάζουμε. Μάταια όμως. Σύντομα, για άλλη μια φορά, ο κορωνοϊός δυναμώνει και μια δεύτερη καραντίνα είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι φοιτητές επιστρέφουν στους γονείς τους, οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, ενώ οι ευπαθείς ομάδες δεν βγαίνουν καν από το σπίτι τους, με τον αόρατο κίνδυνο να καραδοκεί. Και μέσα σε όλη αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία οι άνθρωποι καλούνται να βρουν τρόπους να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους. Σαν τι ασχολίες θα μπορούσαν άραγε να βρουν;

Αρχικά, να επισημάνουμε πως οφείλουμε να συγκαταλέγουμε τους εαυτούς μας στους τυχερούς, από τη στιγμή που είμαστε υγιείς πλάι στους δικούς μας ανθρώπους, ενώ έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συντηρούμαστε αξιοπρεπώς. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας εκεί έξω που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ άλλοι τόσοι νοσηλευτές δίνουν μάχη για να φροντίσουν τα θύματα του σκοτεινού αυτού ακόμα ιού. Αν έχετε λοιπόν υγεία και διάθεση, η καραντίνα μπορεί να είναι για σας μια ευκαιρία να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα!

Στον άπλετο χρόνο που έχουμε πλέον να αξιοποιήσουμε στην καραντίνα, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε με την ανάγνωση βιβλίων, καθώς είναι τα μόνα που μας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε σε όσους κόσμους και ιστορίες θέλουμε. Ωστόσο, εκτός των λογοτεχνικών, τα βιβλία των σπουδών μας, της επιστήμης μας, χωράνε στο πρόγραμμα. Ειδικά όταν μπορούν να συνοδεύονται από σεμινάρια και εξειδικεύσεις πάνω στο αντικείμενό μας, βλέπουμε τις σπουδές μας από άλλη σκοπιά. Προσωπικά, σπουδάζοντας διεθνολόγος, ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια εξ αποστάσεως, με πάροχο ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, με θέμα την ιστορία των πολιτισμών, τις επιρροές τους και την εξέλιξή τους. Εντρυφούν κυρίως στους αυτοαναφορικούς και ετεροαναφορικούς πολιτισμούς, που ξεκινούν την πορεία τους από την αρχαία εποχή και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Παραδείγματα αποτελούν οι Χετταίοι, οι Αιγύπτιοι, ακόμα και οι Έλληνες. Μαθαίνεις για τις θρησκείες, τις γλώσσες και τον πολιτισμό αυτών των λαών, κρατάς σημειώσεις και η ώρα σου περνάει κάπως αβίαστα, ενώ σίγουρα με αυτόν τον τρόπο νιώθεις ότι είσαι παραγωγικός. Όταν ολοκληρώσεις τον κύκλο των σεμιναρίων, μπορείς να εξεταστείς και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, προσθέτοντας άλλο ένα προσόν στο βιογραφικό σου.

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως έγκλειστοι στο σπίτι περνάμε από πολλές ψυχικές διακυμάνσεις. Κλαίμε, γελάμε, εκτονωνόμαστε και ξανά από την αρχή. Ωστόσο, οι βόλτες με λίγους φίλους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, η γυμναστική, η ξεκούραση, όπως και η βαθύτερη επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους, είναι ασχολίες που μόνο με αφορμή την καραντίνα θα σκεφτόμασταν να κάνουμε. Άλλωστε, μπορεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και η καραντίνα να μην ήταν δικές μας επιλογές, αλλά σίγουρα εμείς διαλέγουμε αν θα τη βιώσουμε δημιουργικά και νιώθοντας χρήσιμοι ή αν θα παραιτηθούμε.

Επομένως, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας! Μελετήστε, γυμναστείτε και κυρίως εμπλουτίστε το βιογραφικό σας με όποιον τρόπο μπορείτε! Έτσι, όταν η ζωή μας επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, η μετάβαση θα είναι πιο εύκολη, ενώ την ίδια στιγμή θα έχουμε βγει από αυτήν την περιπέτεια σίγουρα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι! Έως τότε, μένουμε σπίτι και ασφαλείς!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Φράγκου
Μαρία Φράγκου
Γεννήθηκε στις 15/01/2001 και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ενδιαφέρεται για υποθέσεις διεθνούς πολιτικής και ιστορίας, πάνω στις οποίες έχει παρακολουθήσει σεμινάρια. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τώρα διδάσκεται ιταλικά και ρωσικά.