9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

QuarantinON!


Της Μαρίας Λεβέντη,

Έναν χρόνο πριν, η λεγόμενη καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και όλα τα συναφή αποτελούσαν μάλλον σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, παρά σκέψη, έστω στη σφαίρα της φαντασίας μας. Αναμφίβολα, οι υφιστάμενες συνθήκες ζωής είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ωστόσο, εν έτει 2020, δεδομένης της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, η παροχή  διευρυμένων δυνατοτήτων δεν αφήνει περιθώρια παραπόνων «περί βαρεμάρας».

Πηγή εικόνας: Sfina.gr

Προ εποχές lockdown, πολλοί επέκριναν την κυριαρχία του διαδικτύου και των κινητών στη ζωή μας. Τι ειρωνεία! Οι αλλαγές, που έχουν επέλθει στον πραγματικό κόσμο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αδιάλειπτη χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αποφευχθεί η αβελτηρία και η ανία. Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, δύο έννοιες που μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως διαδεδομένες, τώρα χρησιμοποιούνται καθημερινά, μιας και για την τελευταία μία έρευνα του ΜΙΤ επιβεβαιώνει την αλλαγή τρόπου εργασίας για το 34% των εργαζομένων στις Η.Π.Α.

Βέβαια, αναπόσπαστο κομμάτι, αφενός, της δικής μου και, αφετέρου, της καθημερινότητας όλων των συνομηλίκων μου -και όχι μόνο- είναι οι βιντεοκλήσεις ή ακόμα και οι συζητήσεις μέσω μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια αντικατάστασης της ανθρώπινης επαφής, αν και κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο. Τα εξωγλωσσικά και παραγλωσσικά στοιχεία -θεμέλιοι λίθοι του προφορικού λόγου- δεν γίνεται να αποτυπωθούν σε κανένα γραπτό μήνυμα.

Και όταν πλέον δεν αντέχεις την οθόνη του υπολογιστή σου, αποφασίζεις να πατήσεις το περιβόητο 6… Μήπως, ήρθε η ώρα να υλοποιήσεις το πρόγραμμα γυμναστικής, που παρέμενε ανεφάρμοστο λόγω της συνεχούς αναβλητικότητας; Ο συγκερασμός άπλετου χρόνου (που τόσο αποζητούσες) και αξιοποίησης κάθε αντικειμένου που διαθέτεις μέσα στο σπίτι το οποίο θα μπορούσε να σε βοηθήσει αποτελεί τη τέλεια συγκυρία.

Πέρα από το προαναφερθέν, μείζονος σημασίας είναι η προσπάθεια ανάπτυξης ισχυρότερων δεσμών με πρόσωπα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, κάτι που δεν ήταν στις προτεραιότητες μας -και δικαιολογημένα- εξ’ αιτίας των αγχωτικών ρυθμών, που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, που μας δίνεται, διότι ο χρόνος δεν γυρνά και καλό είναι να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες με τους δικούς μας ανθρώπους, για να μη χρειαστεί να μετανιώνουμε αργότερα για αυτά που δεν είπαμε…

Για την επίτευξη αυτού, σημαντική προϋπόθεση είναι η συνειδητοποίηση της αξίας της ενδοσκόπησης. Μιας διαδικασίας συνειδητής αυτοπαρατήρησης, το εφαλτήριο για την επίτευξη του «γνώθι σ’ αυτόν», για την οποία υπάρχει αρκετός χρόνος αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες. Η υιοθέτηση της αυτογνωσίας στον τρόπο σκέψης θα βοηθήσει στην κατανόηση και την αποδοχή του εαυτού μας, ενώ, παράλληλα, θα οδηγηθούμε και στην αυτοβελτίωση. Δηλαδή στην κατάσταση, κατά την οποία θα αντιλαμβανόμαστε πρωτίστως τα δικά μας λάθη και θα προσπαθούμε να μην επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους για κάθε τι δυσάρεστο, που μας συμβαίνει.

Επομένως, ας εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις ημέρες, χωρίς να παραμένουμε σωματικά, αλλά και πνευματικά αδρανείς. Ειδικά, για το τελευταίο αποτελεί ανάγκη αδήριτη στη σύγχρονη εποχή η κριτική σκέψη και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, ώστε να αποφευχθούν (και γιατί όχι να αφανιστούν) φαινόμενα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ό,τι συνεπάγεται μ’ αυτά. Η εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερού μας χρόνου, στη διάρκεια της καραντίνας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, για να παραμείνουμε ON!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Λεβέντη
Μαρία Λεβέντη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με το κλασσικό μπαλέτο.