Της Άννας Γκουέν,
Η νέα δεκαετία θεωρήθηκε πολλά υποσχόμενη: τέθηκαν νέοι στόχοι, μεγαλεπήβολα σχέδια και δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες. Αντ’ αυτού σημαδεύτηκε από την πανδημία, η οποία ταλανίζει ακόμα τον κόσμο και απασχολεί ιδιαιτέρως τόσο τους πολίτες όσο και τις κυβερνήσεις των κρατών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όμως, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε γρήγορα από την υγειονομική κρίση στις εκλογές τους. Όπως είθισται, λοιπόν, σε κάθε δημοκρατική χώρα, κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγονται εκλογές για την εκλογή του νέου αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης. Έτσι έφτασε και η ώρα των Αμερικανών να εκλέξουν τον νέο αρχηγό τους∙ Donald Trump ή Joe Biden. Ύστερα από μια έντονη εκλογική διαμάχη, νικητής αυτού του αγώνα αναδείχθηκε ο Joe Biden, κηρύττοντας μια νέα εποχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του επισήμως τον Ιανουάριο του 2021.
Ανάμεσα στα σχέδιά του, για τον τρόπο με τον οποίο υποσχέθηκε πως θα ηγείται τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, δε θα μπορούσε να λείπει η πολιτική του σχετικά με την Κίνα, το σημαντικό, δηλαδή, ανταγωνιστή των Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια. Υπό την ηγεσία του Donald Trump, οι Σινο-Αμερικανικές σχέσεις βρέθηκαν σε κρίση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ τους, το καλοκαίρι του 2018. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως μια νέα πολιτική ηγεσία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αναφερθείσας σχέσης. Δεν πρέπει να λησμονηθεί πως η Κίνα πλέον κατέχει σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα και θα πρέπει ο Πρόεδρος ενός αντίστοιχα ισχυρού κράτους να σχηματίσει την πολιτική του με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκομίσει τα μέγιστο δυνατό κέρδος.
Ο Joe Biden καλείται να αναλάβει τα ηνία των Η.Π.Α. σε μια χρονική περίοδο που υπάρχουν σημαντικές κρίσεις, όπως για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού, το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν αναλογιστεί κανείς και την επιρροή που ασκούν οι Η.Π.Α. παγκοσμίως, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός Αμερικανού Προέδρου. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος λέγεται πως θα είναι μετριόφρων στην πολιτική του συγκριτικά με τον Donald Trump. Ο επικείμενος Πρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά όλες τις αποφάσεις του προκατόχου του και τις συνέπειές τους. Επομένως, η πολιτική του θα είναι περίπου στην ίδια γραμμή και αν επιθυμεί να τις τροποποιήσει, θα το κάνει σταδιακά, ώστε να διατηρήσει μια ισορροπία στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα, σε δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση της νίκης του στην πολιτεία της Pennsylvania, ανέφερε πως υπό την προεδρία του υπόσχεται «να επαναφέρει την πολιτική ομαλότητα και ένα πνεύμα εθνικότητας για την αντιμετώπιση υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων». Φαίνεται με άλλα λόγια πως ο 46ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα με τρόπο που δε θα επιφέρει αναταράξεις, υιοθετώντας μία πιο συνετή στάση.
Η νίκη του Joe Biden σήμανε για τους Κινέζους μια περίοδος ευνοϊκότερη για αυτούς, ιδίως ύστερα από την τετραετή θητεία του Trump. Ωστόσο, γνωρίζουν πως δεν θα αλλάξει ριζικά η πολιτική των Η.Π.Α. παρά το «νέο κεφάλι», καθώς και από την πλευρά της Κίνας έχουν παρθεί αντίμετρα, τα οποία έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση των σχέσεων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνατότερων παικτών της πολιτικής σκηνής χαρακτηρίζονται πλέον από στρατηγική αβεβαιότητα, κυρίως μετά την πώληση όπλων στην Ταϊβάν και τις επισκέψεις αξιωματούχων των Η.Π.Α., καθώς και τις κυρώσεις κατά του Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα δεν είναι πια σίγουρη για τις κινήσεις των Αμερικανών και συνεπώς δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί. Για το λόγο αυτό, η μη ανάληψη καθηκόντων της προεδρίας από τον Donald Trump δίνει στους Κινέζους «μια ανάσα». Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αλλαγή Προέδρου δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη μεταστροφή της πολιτικής των Η.Π.Α. στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Κινέζοι αναλυτές και καθηγητές Πανεπιστημίων στην Κίνα, προβλέπουν πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δε θα ακολουθήσει τη γραμμή πολιτικής που είχε χαράξει ο Barack Obama όταν ήταν στην αντίστοιχη θέση, ενώ ο Biden ήταν ο Αντιπρόεδρός του, αλλά θα την χτίσει πάνω στις κινήσεις του προκατόχου του, Donald Trump. Τα μέτρα που έχει λάβει ο τελευταίος θα διατηρηθούν και υπό την προεδρία Biden, αλλά δε θα χαρακτηρίζονται από τον ίδιο επιθετικό τόνο. Ο Biden εν αντιθέσει με τον Trump θα είναι πιο μετριοπαθής στις κινήσεις του. Σκοπεύει δηλαδή να ανοίξει ξανά το διάλογο με την Κίνα, ώστε να αποσπάσει τα καλύτερα οφέλη και ταυτόχρονα την ανάδειξη ισχύος των Η.Π.Α. Όπως φαίνεται, η γραμμή πολιτικής του Biden θα παραμείνει αυστηρή αναφορικά με τα πεδία της τεχνολογίας και της οικονομίας. Ωστόσο, επιθυμεί την επαναφορά των σχέσεων των δύο κρατών στα επίπεδα ανταγωνισμού και διπλωματίας, όπως πριν την προεδρία του Trump. Κάποια μέτρα που δύναται να λάβει ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι η επαναξιολόγηση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, η περαιτέρω συνεργασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, στον τομέα της τεχνολογίας ο Biden δε θα τροποποιήσει ιδιαίτερα τις αποφάσεις του Trump που σχετίζονται με την κινέζικη εταιρία Huawei.
Τα παραπάνω, όμως, είναι σενάρια και υποσχέσεις του μελλοντικού Προέδρου των Η.Π.Α. Δεν μπορεί να ειπωθεί αν οι προτάσεις του αυτές σίγουρα θα αποδώσουν τους επιθυμητούς καρπούς ή αν θα τροποποιηθούν, δεδομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στο μέλλον. Είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο οι υποψήφιοι να υπόσχονται περισσότερα από αυτά που εν τέλει πραγματοποιούν, καθώς τη στιγμή των προεκλογικών εκστρατειών τα δεδομένα που έχουν, ενδεχομένως να διαφέρουν από όταν αναλαμβάνουν τα ηνία ηγεσίας ενός κράτους ή κυβέρνησης. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Ο 46ος Πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2021, και για τέσσερα συναπτά έτη, θα κριθεί για όλες τις αποφάσεις του και μη. Ωστόσο είναι αρκετά πιθανό οι Η.Π.Α., υπό την ηγεσία του Joe Biden, να μην προκαλούν αυτό το αίσθημα αβεβαιότητας που υπάρχει έως σήμερα και να μην αναταράσσεται ο κόσμος από τις ακραίες και προκλητικές επιλογές του τέως Προέδρου, Donald Trump.