14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΑπό το "America First" στο... "Made in America": Το σχέδιο Biden για...

Από το “America First” στο… “Made in America”: Το σχέδιο Biden για τη βιομηχανία και τη Main Street


Του Νάσου Μπίρου,

Ενώ το κοντινό μέλλον της πολιτικής ζωής των Η.Π.Α. φαντάζει αβέβαιο, με ένα κυκεώνα εξελίξεων για τη διακυβέρνηση του τόπου να περνά από δικαστικές αίθουσες, η μεσαία τάξη, η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή προσμένουν σε ένα καλύτερο αύριο. Τα πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία των exit polls την ημέρα των εκλογών έδειξαν πως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα προτίμησαν Biden, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στο ιδιαίτερο πρόγραμμά του για την ανόρθωση της βιομηχανίας και την προστασία των εργαζομένων και των αμερικανικών προϊόντων για την επόμενη τετραετία.

Biden και βιομηχανία

Photo by David McNew/Getty Images

Ο Joe Biden, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά τη θητεία του, θα ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία και τεχνολογία διασφαλίζοντας ένα ευοίωνο μέλλον για όλους τους εργαζομένους της. Παράλληλα, δεν αποδέχεται το ηττοπαθές δόγμα, που λέει, πως οι δυνάμεις του αυτοματισμού και της παγκοσμιοποίησης νομοτελειακά αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους δημιουργώντας προβληματικές έτσι εργασιακές σχέσεις και κακά αμειβόμενες θέσεις. Αντιθέτως, πιστεύει πως, μέσω έξυπνων επενδύσεων και έμπρακτης ομοσπονδιακής ενίσχυσης, μπορούν να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε η αμερικανική βιομηχανία να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Biden-Harris έχει έξι σημαντικούς πυλώνες που σαν συγκοινωνούντα δοχεία θα έχουν σκοπό την αμερικανοποίηση βασικών οικονομικών μονάδων:

  • Buy American. Πρόκειται για ένα κοστολογημένο πλάνο των $400 δισεκατομμυρίων, ώστε σε συνδυασμό με το ενεργειακό πλάνο να ενισχυθεί η ζήτηση αμερικανικών προϊόντων, υλικών και υπηρεσιών και θα εξασφαλίζεται ότι θα εξάγονται με σημαία των Η.Π.Α. Μέσα σε αυτό το πλάνο, προβλέπεται και η αυτονόητη ανανέωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων, όπως και η αυστηροποίηση πλέον του όρου «αμερικανικό προϊόν», που πλέον θα περνά από συγκεκριμένες εγκριτικές διαδικασίες.
  • Make it in America. Μια σειρά από κίνητρα, που θα δώσουν έμφαση σε μικρότερους κατασκευαστές, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους μέσω των πρόσθετων πόρων και εργαλείων χρηματοδότησης, που θα προσφερθούν.
  • Invest in America. Ένας στρατηγικός πυλώνας μέσα από τον οποίο θα βεβαιώνεται πως οι επενδύσεις φτάνουν σε ολόκληρη την Αμερική και τα επιχειρηματικά κεφάλαια και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται στα όρια του θρησκεύματος, της καταγωγής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο Biden, επίσης, θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στο σχέδιό του θα εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών και αγροτικών κοινοτήτων.
  • Stand for America. Βαρύνουσα σημασία, την επόμενη ημέρα, κατέχει η αναθεώρηση της φορολογικής και εμπορικής πολιτικής, με στόχο να δοθεί το έναυσμα σε κατασκευαστές και εργαζόμενους να ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας και μερίδια αγοράς.
  • Innovate in America. Μια επένδυση κοντά στα $300 δισεκατομμύρια προβλέπεται για έρευνα και ανάπτυξη με τις νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες -από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως και το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη- να στέκονται αρωγοί στη δημιουργία υψηλής ποιότητας νέων θέσεων εργασίας σε υψηλής αξίας βιομηχανικές μονάδες και τεχνολογίες.
  • Supply America. Μια συντονισμένη προσπάθεια για τον επαναπατρισμό κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση από την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Παράλληλα, το σχέδιο Biden προϊδεάζει για μια έκρηξη στο τομέα της μεταποίησης, καθώς, πέρα από την ανάγκη ανάκτησης των χαμένων θέσεων εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπόσχεται και ακόμα 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και την καινοτομία, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,5$/ώρα στα 15$/ώρα, παροχή άδειας μετ’ αποδοχών, δίκαια πολιτική υπερωριών και απελευθέρωση των εργαζομένων, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε ενώσεις και να μπορούν να διαπραγματεύονται συλλογικά.

Επιπρόσθετα, μια νέα πολιτική αναμένεται να ακολουθηθεί στον εμπορικό τομέα, με το νεοεκλεχθέν δίδυμο του Λευκού Οίκου να εξομαλύνει τις σχέσεις με παραδοσιακούς εταίρους, φτιάχνοντας έτσι ένα αρραγές μέτωπο εναντίον ανταγωνιστών, όπως η Κίνα, που υποτιμούν την αμερικανική παραγωγή μέσω αθέμιτων πρακτικών, όπως η χειραγώγηση νομίσματος, οι παράνομες κρατικές επιδοτήσεις ή το αντι-ανταγωνιστικό dumping.

Πηγή: Illustration/iStock

Τέλος, αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην ειδική κατηγορία μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών που μέχρι πρότινος απολάμβαναν ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μέσα από το οποίο τους επιτρέπονταν να λαμβάνουν σπουδαία έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα από το εξωτερικό, ωθώντας τους έτσι στην απομάκρυνση και τελικά στην αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.

Biden και φορολογική πολιτική

Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Biden θα δημιουργήσει μια νέα έκπτωση φόρου, προκειμένου να σώσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη μεταποίηση. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει μια προκαταβολική πίστωση φόρου της τάξης του 10% για εταιρείες που αποδεδειγμένα επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Αμερική για Αμερικανούς εργαζόμενους. Αυτή η έκπτωση φόρου θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως κλειστές παραγωγικές δομές, που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν πάρει την κατιούσα και αποζητούν πραγματικά κίνητρα, ώστε να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο. Επιπλέον, μέρος του προγράμματος θα αποτελούν βιομηχανίες που θα επαναπροσδιορίζουν την παραγωγή τους στα νέα πρότυπα -τεχνολογίες επόμενης γενιάς ή ανανέωση μηχανημάτων και εξοπλισμού κατά το “Buy American”- και παραγωγικές μονάδες που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις Η.Π.Α. και βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο εξωτερικό. Εργοστάσια που θα επεκτείνουν την παραγωγή τους ανά την επικράτεια και όχι απλά θα μετεγκατασταθούν θα λαμβάνουν, επίσης, έκπτωση, ενώ δεν θα εξαιρεθούν απ’ τη κρατική μέριμνα και εταιρείες που παρέχουν αυξήσεις στους εργαζόμενους για κατασκευαστικές θέσεις ως και $100.000 χιλιάδες. Στόχος, λοιπόν, του Biden είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής οικονομίας μέσω κινήτρων που μέχρι πρόσφατα δίνονταν σε πολυεθνικές που μοναδικό σκοπό είχαν την ελαχιστοποίηση του κόστους κερδίζοντας, μάλιστα, φοροαπαλλαγές για τα εταιρικά τους κέρδη με έδρα απόκτησης το εξωτερικό. Αυτές οι εποχές, όμως, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς τόσο οι φορολογικές ποινές όσο και το αυστηρό φορολογικό πλαίσιο, θα αναγκάσει τις εταιρείες, που προτιμούν να αρέσκονται να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της κερδοσκοπίας, να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα.

Biden και Main Street

Η μεσαία τάξη, για δεύτερη φορά, μέσα σε μόλις λίγα χρόνια μετά την κρίση των ακινήτων του 2008, δοκιμάζει τις δυνάμεις της και αντιμετωπίζει έναν ακόμη κίνδυνο: τη συρρίκνωση ελέω της κρίσης της πανδημίας. Ο Biden αναμένεται να εκμεταλλευτεί κάθε επιπλέον δολάριο, που θα προέλθει από τις πολυεθνικές, διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, ώστε να επενδύσει περίπου $1,3 δισεκατομμύρια για την υποδομή του έθνους, τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων στρωμάτων και την παροχή κινήτρων για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας. Συγκεκριμένα, η επένδυση θα αντισταθμιστεί από έσοδα που θα προκύψουν μέσω του τερματισμού των υπερβολικών μειώσεων φόρου του Trump για εταιρείες-κολοσσούς, μείωση των κινήτρων για φορολογικούς παραδείσους και φοροδιαφυγή ή μεταφορά στο εξωτερικό κλείνοντας έτσι κενά στον φορολογικό κώδικα, που μέχρι τώρα αντάμειβαν τον πλούτο και όχι την εργασία.

Store Owner woman in medical mask closed restaurant for quarantine.
Πηγή:
stock.adobe.com

Περισσότερες από 1 στις 6 μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και πολλές από αυτές που καταφέρνουν να επιβιώσουν από την πανδημική κρίση ενδέχεται, τελικά, να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των τεράστιων οφειλών, που σχετίζονται με τη πανδημία. Ο Biden θα ζητήσει πρόσθετους πόρους και τεχνική βοήθεια, για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, να αφήσουν πίσω τη τρέχουσα καταστροφή και εν τέλει να ανακάμψουν. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέσω της απλής αποκατάστασης συγκεκριμένων παθογενειών, αλλά με την καθολική ανανέωση και βελτίωση του προγράμματος ως μέρος του ευρύτερου πακέτου ανακούφισης, για να εξασφαλίσει ότι οι μικρές επιχειρήσεις, που έχουν βιώσει σημαντικές απώλειες, θα λάβουν, τελικά, τη βοήθεια, που χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του Biden υπόσχεται μια αναθεώρηση του προγράμματος προστασίας Paycheck, για να διασφαλιστεί η ενίσχυση κάθε μικρής επιχείρησης με προσωπικό 50 ή λιγότερων υπαλλήλων. Ακόμα, όμως, και μετά το τέλος της πανδημίας, επίδοξοι ή και νυν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από μειονότητες και θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν το κεφάλαιο που χρειάζονται για να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν μια επιχείρησή τους.

Το σχέδιο για τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπει:

  • Την άντληση $50 δισεκατομμυρίων σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε επιχειρηματίες, σε μειονεκτικές περιοχές, χρηματοδοτώντας επιτυχημένες κρατικές, τοπικές, φυλετικές και μη-κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες.
  • Την ενθάρρυνση της επένδυσης σε ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρήσεων σε μειονεκτικές περιοχές επεκτείνοντας την έκπτωση φόρου New Markets σε $5 δισεκατομμύρια ετησίως καθιστώντας τη μόνιμη.
  • Την επέκταση της πρόσβασης σε επιχειρηματικά δάνεια χαμηλών επιτοκίων ύψους $100 δισεκατομμύρια.
  • Τη βεβαίωση ότι οι επιχειρηματίες σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές έχουν πρόσβαση στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα κέντρα επεκτείνοντας τη χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα «Βοήθεια για Αγροτικές Μικροεπιχειρήσεις» και αυξάνοντας τον αριθμό των «Εταιρειών Επενδύσεων Αγροτικών Επιχειρήσεων».
  • Την επέκταση του ρόλου των «Κοινοτικών Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων Ανάπτυξης», με την άμεση αύξηση της χρηματοδότησής τους και την ευελιξία στην παροχή δανείων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.
  • Την ενίσχυση του «Κοινοτικού Νόμου Επανεπένδυσης», ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ιδρύματα τραπεζικών και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξυπηρετούν όλες τις κοινότητες.
  • Τέλος, το σχέδιο ανάκαμψης “Build Back Better” περιλαμβάνει μια προσπάθεια εισροής $400 δισεκατομμυρίων στο μικρομεσαίο χώρο, ώστε να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στο ομοσπονδιακό σύστημα συμβάσεων και να επεκταθούν εν τέλει οι ευκαιρίες ομοσπονδιακής σύναψης συμβάσεων για πιστοποιημένες μικρές επιχειρήσεις και μειονότητες ανά τη χώρα.

Οι νέοι Δημοκρατικοί ένοικοι του Λευκού Οίκου διαθέτουν, όπως είδαμε, ένα ολοκληρωμένο και πολυπαραγοντικό σχέδιο για την ανανέωση της αμερικανικής βιομηχανίας, την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων, τον τερματισμό της μονοδιάστατης πλεονεκτικής πολιτικής υπέρ των πολυεθνικών και σε βάρος των υπόλοιπων στρωμάτων και την επιβράβευση των επιχειρήσεων που επιμένουν να επενδύουν και να παράγουν στην Αμερική ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμη εβδομάδες για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και αν τελικά με αυτή εγκριθεί και το παραπάνω πλάνο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσος Μπίρος
Νάσος Μπίρος
Γεννήθηκε το 1999 και μεγάλωσε στη Καλαμάτα. Σπουδάζει Χρηματοοικονομικά και Τραπεζική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μιλάει Αγγλικά και Ισπανικά. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέρονται άπτονται θεμάτων οικονομικής πολιτικής, ανάλυσης χρηματαγορών και διεθνούς τραπεζικής. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και γενικότερα με το χώρο του θεάματος.