Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,
Υπάρχουν κάποιες ταινίες που πρέπει να «μεγαλώσεις» για να τις δεις και να τις καταλάβεις. Υπάρχουν, βέβαια, και ταινίες που, μεγαλώνοντας, χάνεται το ενδιαφέρον σου να τις παρακολουθείς. Καθόλου δε θα μας απασχολήσουν αυτές οι δύο κατηγορίες, όπως θα σου μαρτυρά ο τίτλος του άρθρου, καθώς εμείς θα μιλήσουμε για το είδος των ταινιών αυτών που απευθύνονται σε «παιδιά» όλων των ηλικιών. Προσωπικά τουλάχιστον δε νομίζω να σταματήσω ποτέ να συγκινούμαι με τον «Βασιλιά των Λιονταριών» ή να ενθουσιάζομαι κάθε φορά που πετυχαίνω ταινία της Disney στην τηλεόραση, ούτε μετά τα πενήντα. Ο λόγος, λοιπόν, για τον σπουδαίο Αμερικανό, πρωτοπόρο της βιομηχανίας του animation, Walt Disney.
Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1905 στο Chicago των Η.Π.Α., ο Walt Disney μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια και ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία να σπουδάζει ζωγραφική και να εργάζεται σε καλλιτεχνικό στούντιο. Την εξέλιξή του ως επαγγελματία σκιτσογράφου έμελλε να διακόψει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο έλαβε μέρος ως οδηγός οχημάτων παροχής πρώτων βοηθειών για τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στη Γαλλία και τη Γερμανία. Επιστρέφοντας στο Kansas το 1919, συνέχισε να εργάζεται σε καλλιτεχνικά στούντιο, όπου γνώρισε και τον Ub Iwerks, με τον οποίο κι έγινε εντέλει στενός συνεργάτης. Μαζί άνοιξαν το δικό τους στούντιο το 1922, μετά από προβλήματα που ανέκυψαν όμως έκαναν νέα προσπάθεια οι δυο τους, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Roy Disney, αδελφό του Walt.
Ο πρώτος χαρακτήρας που δημιούργησαν ονομάστηκε Oswald the Lucky Rabbit, με τον οποίο κατάφεραν να υπογράψουν πολλά συμβόλαια. Λίγο πριν ξεκινήσει η μετάβαση σε κινηματογραφικές ταινίες, οι Disney και Iwerks, το 1927 δημιουργούν τον γνωστό σε όλους μας Mickey Mouse, στον οποίο φωνή έδωσε ο ίδιος ο Walt Disney. Η επιτυχία που γνώρισε οδήγησε στη δημιουργία των υπόλοιπων χαρακτήρων, Minnie, Donald, Pluto και Goofy. Το 1937 παρουσιάζουν τη «Χιονάτη και τους επτά νάνους», λίγο αργότερα τον «Πινόκιο», το «Ντάμπο» και άλλες εξίσου διάσημες ταινίες.
Το 1940 η Disney ήταν πλέον μια μεγάλη επιχείρηση παραγωγής ψυχαγωγικών ταινιών. Συνέχισε με πάμπολλες επιτυχίες τη δεκαετία του 50’, όπως η «Σταχτοπούτα», ο «Πίτερ Παν» και η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Η κορύφωση της καριέρας του Disney ως παραγωγού, ωστόσο, ήλθε με την “Mary Poppins” το 1964. O ίδιος σχεδίασε και δημιούργησε την Disneyland κοντά στο Los Angeles το 1955 και πριν από τον θάνατό του ξεκίνησε διαδικασίες για ένα δεύτερο πάρκο, το “Walt Disney World”, στο Orlando της Florida. Τα επιτεύγματά του, απευθυνόμενα σε απεριόριστο ηλικιακά κοινό, αλλά και η εξαιρετική ευφυΐα που επέδειξε ως προωθητής των προϊόντων του τον καθιστούν έως και σήμερα έναν από τους πιο επιτυχημένους βιομήχανους στην ιστορία, με την Disney να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κολοσσών ψυχαγωγίας.
Από το 1991 μέχρι σήμερα, η εταιρία που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με το σύμβολο μετοχών “DIS” αποτελεί κτήμα του Dow Jones Industrial Average (DJIA). Τον Αύγουστο του 2020 τα 2/3 της μετοχής ανήκαν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα αυτά τα χρόνια η «χρήση» προϊόντων της Disney διατηρεί σταθερά ανοδική πορεία, με τη συνολική αξία της εταιρίας να υπολογίζεται στα 130 δισ. αμερικανικά δολάρια. Για όσους διατηρούσαν ρομαντικές ελπίδες περί ανάληψης των ηνίων της εταιρίας από τους απόγονους των Disney, σε αντίθεση με τα “happy ending” των ταινιών τους, οι Disney κατέχουν σήμερα λιγότερο από 3% της εταιρίας.