16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΜια ασφαλής ζωή ή αλλιώς το στοίχημα που καλείται να αντιμετωπίσει η...

Μια ασφαλής ζωή ή αλλιώς το στοίχημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Αυστρία


Της Ανθής Ντόλα,

Η Ευρώπη έρχεται συχνά αντιμέτωπη με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έχουν γίνει τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία προκάλεσαν πλήθος θανάτων και δημιούργησαν ένα αίσθημα φόβου στους ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι λίγες η φορές που πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Βιέννη έχουν δεχτεί τρομοκρατική επίθεση. Τέτοιους είδους επιθέσεις, πέρα από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα τρομακτικές, είναι απρόσωπες, και στην πραγματικότητα στοχεύουν στα τυφλά. Προκαλούν στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας και της καχυποψίας. Συνήθως το τελευταίο στρέφεται προς τις εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες της εκάστοτε χώρας και ιδιαίτερα προς τη μουσουλμανική κοινότητα, διότι οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν από εξτρεμιστές ισλαμιστές, οι οποίοι είχαν στόχο την διάδοση του Ισλάμ μέσω του τζιχάντ, του ιερού πολέμου.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της Αυστρίας. Μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βιέννης στις 3 Νοεμβρίου, οι αυστριακές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερες από 60 διευθύνσεις, σε τέσσερις διαφορετικές περιφέρειες της αυστριακής πρωτεύουσας. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο των εισαγγελέων της περιφέρειας της Στυρίας, οι έρευνες δεν συνδέονταν με το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά είχαν αρχίσει πριν από ένα χρόνο. Στόχος ήταν ο εντοπισμός 70 υπόπτων, καθώς και των ενώσεων στις οποίες αυτοί ανήκουν, και υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και της Χαμάς. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Στυρία, την Καρινθία, την Κάτω Αυστρία και την Βιέννη και σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών αποσκοπούν στο «να πλήξουν τις ρίζες του πολιτικού Ισλάμ»

Παράλληλα, το αυστριακό κράτος πραγματοποίησε στις 10 Νοεμβρίου και δεύτερη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έκανε έφοδο σε έντεκα σπίτια, και προχώρησε σε 40 συλλήψεις. Αυτή η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας της αυστριακής κυβέρνησης να εξαλείψει την ακροδεξιά ρητορική. Οι κατηγορία των 40 συλληφθέντων βασιζόταν στον «Νόμο απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας. Από τους 40 συλληφθέντες οι 14 είναι νόμιμοι κάτοχοι άδειας οπλοφορίας, εναντίον δύο ισχύει απαγόρευση κατοχής όπλων, τέσσερις είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές με ποινικό μητρώο, ενώ, σε επτά περιπτώσεις, η κατηγορία της διασποράς μίσους ήταν επιπλέον αιτία για τον εντοπισμό τους.

Είναι γνωστό πως ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ακολουθεί μία συντηρητική πολιτική. Μέσα σε αυτή εντάσσεται και η καταπολέμηση του πολιτικού Ισλάμ, το οποίο στοχεύει με τρομοκρατικές ενέργειες να φοβίσει τους ευρωπαίους πολίτες και να πλήξει την αξιοπιστία και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να καταπολεμήσει και τις ακροδεξιές πολιτικές ιδεολογίες της χώρας. Στόχος της να πετύχει την αποναζιστικοποίηση της χώρας και να μπορέσει να εξαλείψει τέτοιου είδους ιδεολογίες.

Ο αυστριακός καγκελάριος προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της χώρας και να προστατεύσει την αυστριακή κοινωνία από ομάδες, οι οποίες λειτουργούν ως πηγές ακρότητας και βίας στο εσωτερικό της. Οι δύο προαναφερθείσες ομάδες προάγουν βίαιες πρακτικές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κλυδωνισμούς της αυστριακής κοινωνίας, μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων ή δημιουργίας πολιτικών ακροδεξιών γκέτο σε διάφορες πόλεις και γειτονιές της χώρας. Πέραν τούτου, η πάταξη αυτών των ιδεών δημιουργεί μία υγιή, δημοκρατική κοινωνία και προάγει την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του.

Η αυστριακή κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προστατεύσει τους πολίτες της από οποιαδήποτε απειλή. Αυτές οι επιχειρήσεις έδωσαν μία ανάσα στους αυστριακούς, οι οποίοι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα που το κράτος φάνηκε αποφασισμένο να τους προστατέψει. Βασική επιθυμία ενός πολίτη και βασική «υποχρέωση » ενός κράτους είναι η ασφάλεια. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα και η Αυστρία. Να αποδείξει ότι είναι μία ασφαλής χώρα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.