20.4 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο, σε λάθος εποχή;

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο, σε λάθος εποχή;


Της Μαρίας Φράγκου,

Πολιτισμός και ταξίδια. Ίσως πρόκειται για το όνειρο κάθε ανήσυχου πνεύματος, που θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο και να γνωρίσει τα θαύματά του. Ειδικά, όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Αίγυπτος, που μέσα από τη μακρόχρονη παράδοσή της έχει συνεισφέρει απίστευτα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τα ταξίδια αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Δύσκολο όμως να την επισκεφθεί κανείς, με τον κορωνοϊό να πλήττει ασταμάτητα πολλές χώρες του κόσμου. Άραγε, η πρόσφατη ανακάλυψη νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περίοδο του κορωνοϊού θα δελεάσει τους πολίτες του κόσμου να εξερευνήσουν την γοητευτική αυτήν περιοχή, ή ο ιός θα επηρεάσει αισθητά για άλλη μια φορά την παγκόσμια οικονομία;

Τον Οκτώβριο, οι ανασκαφείς ανακάλυψαν όχι μόνο το άγαλμα του Αιγύπτιου θεού Nefertum (Αιγύπτιος θεός που συμβόλιζε την καλοτυχία), αλλά και 59 άριστα διατηρημένες μούμιες, με τα φυσικά τους χρώματα και τα ιερογλυφικά τους. Πρόκειται για μια ανακάλυψη, που προκάλεσε εντυπώσεις διεθνώς, ενώ η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ειδικά μετά την αναπαλαίωση της πυραμίδας Djoser’s Step που είχε προηγηθεί από τον Μάρτιο, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τη σίγουρη προσέλευση των τουριστών στη χώρα. Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Zahi Hawass, δήλωσε στο CNN, ότι είναι ευκαιρία, ύστερα από αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, οι τουρίστες να επισκεφτούν την Αίγυπτο και να απολαύσουν τις παροχές και τα αξιοθέατά της. Όλα μέχρι στιγμής μοιάζουν ευοίωνα, με τον τουρισμό της χώρας να αυξάνεται και την οικονομική συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Αίγυπτο να μειώνεται από τα 17.8 δισεκατομμύρια, στα 2.7.

Το άγαλμα του Αιγύπτιου Θεού Nefertum.

Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση της πανδημίας. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ η ίδια η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10.7000 νοσούντες, 6.200 θανάτους και τουλάχιστον 100 επιπλέον νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Από τον Ιούνιο, υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, μην αφήνοντας στους τουρίστες και πολλές επιλογές, πέρα από το να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες λοιπόν, η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επαναφέρει τον τουρισμό της. Από τον Ιούλιο, λειτουργούνε κανονικά οι πυραμίδες της Γκίζας, καθώς κι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, σύμφωνα σαφώς με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ακολούθως, τον Σεπτέμβριο τέθηκαν σε λειτουργία κι άλλα αρχαιολογικά μνημεία, ενώ η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση επιδίωξε την προσέλκυση τουρισμού, επιτρέποντας την είσοδο χωρίς visa  στα μνημεία του Aswan και Luxor, όπως και στην Κόκκινη Θάλασσα και στο νότιο Σινά, μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει τις πληρωμές στις εταιρείες που στηρίζουν τον τουρισμό της.

Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού και Ανασκαφών, Zahi Hawass:

Δεδομένων των συνθηκών, τα τουριστικά γραφεία ελπίζουν σε αύξηση του τουρισμού προσεχώς. Συγκεκριμένα, ο Amr Karim, γενικός διευθυντής της “Travco Travel”, ανέφερε πως παρά την σκληρή ύφεση που υπέστη η δουλειά του, παρατήρησε κάποια άνοδο στους τρεις μήνες των διακοπών, από Ευρωπαίους τουρίστες. Ως συμπληρωματικά μέτρα προστασίας, οι αρχές ζητούν από τον κάθε επισκέπτη να έχει κάνει τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν από την άφιξή του στην χώρα, ή τουλάχιστον κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ενώ είναι απαραίτητη η απολύμανση όλων των χώρων και των αντικειμένων προς χρήση. Όντας αισιόδοξος, προβλέπει άνοδο του τουρισμού κατά τα τέλη του 2021.

Ισχυριζόμενος πως ο Υπουργός Τουρισμού και Ανασκαφών καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση του τουρισμού, ο Karim αναφέρεται και στο νέο Μουσείο GEM (Grand Egyptian Museum) που θα λειτουργήσει το 2021 δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας. Το μεγαλοπρεπές αυτό μουσείο, μήκους περίπου μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και κόστους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα περιλαμβάνει το άγαλμα του Ramse (Ραμσής ο Μέγας) και περίπου 5000 αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών. Παράλληλα, ο υπουργός Hawass επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα θέλγητρο μεγάλης αξίας, που θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για τους πολίτες και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους. Τόσο ο Graham, όσο και ο Karim, παραμένουν αισιόδοξοι αλλά κι επιφυλακτικοί για την πορεία του τουρισμού, καθώς η εύρεση φαρμάκων κι εμβολίου κατά του ιού θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Άλλωστε, το μουσείο GEM, αποτελεί ελκυστικό πόλο έλξης για τους τουρίστες, άρα σαφώς κι ένα αξιόλογο δέλεαρ για τους επισκέπτες, κυρίως κατά το 2021 και το δεύτερο μισό του 2022.

Καταλήγοντας, η Αίγυπτος ήταν, είναι και θα είναι ένας τόπος με ιστορία 2.500 χρόνων, ενώ εδώ και χρόνια αποτελεί αγαπημένο εξωτικό προορισμό των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Ωστόσο, όπως όλη η διεθνής κοινότητα, έτσι κι εκείνη αναγκαστικά υφίσταται μείωση τόσο του τουρισμού, όσο και των εσόδων της, εφόσον τα ταξίδια στην εποχή του κορωνοϊού αποτελούν επικίνδυνη και πολυτελή ενασχόληση. Με την ελπίδα ενός ανερχόμενου εμβολίου στον ορίζοντα, η κυβέρνηση οργανώνει τα επόμενά της βήματα, ώστε σε περίπου 1,5 χρόνο από τώρα, η Αίγυπτος να ανακτήσει τον τουρισμό και την παλιά της αίγλη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Φράγκου
Μαρία Φράγκου
Γεννήθηκε στις 15/01/2001 και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ενδιαφέρεται για υποθέσεις διεθνούς πολιτικής και ιστορίας, πάνω στις οποίες έχει παρακολουθήσει σεμινάρια. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τώρα διδάσκεται ιταλικά και ρωσικά.