14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

“The Squad”: Για ένα καλύτερο αύριο


Του Γιώργου Πασσά,

Με την καταμέτρηση και των τελευταίων ψήφων για τις εκλογές να ολοκληρώνεται, το τοπίο ξεκαθαρίζει ολοένα και περισσότερο: ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, οι προοδευτικοί απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου γιορτάζουν και γενικώς επιτέλους -αν και στη μέση ενός νέου μαινόμενου παλιρροϊκού κύματος κορωνοϊού- ο κόσμος αναθαρρεί, πανηγυρίζει και ελπίζει. Μέσα στις εκατοντάδες κερδισμένες μάχες, που δόθηκαν, λοιπόν, στις φετινές εκλογές, αξίζει να γίνει ξεχωριστή μνεία στο πασίγνωστο πλέον “Squad”, που κάνει ολοένα και δυναμικότερη την παρουσία του στο Κογκρέσο, κρατώντας θαρρετά τις σημαίες του φεμινισμού, της προοδευτικότητας και της ισότητας ψηλά.

Η αρχή έγινε το 2018, όταν τα 4 μέλη του Squad, η Alexandria Ocasio-Cortez, η Ilhan Omar, η Ayanna Pressley και η Rashida Tlaib, ψηφίστηκαν, για πρώτη φορά, ως μέλη του Κογκρέσου. Η AOC απογείωσε την πολιτική της σταδιοδρομία με τον πλέον εμφατικό τρόπο, θέτοντας υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη 14η περιφέρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όταν και ξάφνιασε τους πάντες κερδίζοντας τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι στον Joe Crowley, ο οποίος αποτελούσε μέλος της Βουλής από το 1999 (!). Εν συνεχεία, επικράτησε με ευρύτατο ποσοστό 78% επί του Ρεπουμπλικάνου Anthony Pappas, γενόμενη έτσι, σε ηλικία μόλις 29 ετών, η νεότερη γυναίκα στην ιστορία του Κογκρέσου. Democratic socialist, όπως αυτοπροσδιορίζεται, η AOC έχει συνεργαστεί πολύ στενά με πολιτικούς, όπως ο Bernie Sanders, στηρίζοντας με πάθος το Green New Deal, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, τη διεύρυνση των υγειονομικών προνομίων, αλλά και εν γένει τη σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα και ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ilhan Omar εξελέγη στη Βουλή από την 5η περιφέρεια της Minnesota. Μη γεννημένη στις Η.Π.Α., αλλά στη Σομαλία, η Omar με την εκλογή της έγινε η πρώτη Σομαλή Αμερικανίδα, η πρώτη πολιτογραφημένη Αφρικανή και η πρώτη woman of colour που εκπροσωπεί τη Minnesota. Επίσης, μαζί με την Rashida Tlaib, έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες εκπρόσωποι στην ιστορία του Κογκρέσου. Από την εκλογή της έως και σήμερα, κεντρικοί πυλώνες των πολιτικών προτάσεών της είναι ο βασικός μισθός, τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας, η προάσπιση του DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, νομοσχέδιο που προστατεύει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα) και η κατάργηση του ICE (Immigration and Customs Enforcement, μέρος της μεταναστευτικής πολιτικής του Trump που συνέβαλε τα μέγιστα, μεταξύ άλλων, στον χωρισμό οικογενειών μεταναστών και προσφύγων). Βεβαίως, λόγω του χρώματος, της θρησκείας και των πολιτικών της, η Ilhan Omar, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Squad, έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές κατά της ζωής της, έχει βρεθεί στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας και έχει δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρόεδρο.

Το τρίτο μέλος της ομάδας, η Ayanna Soyini Pressley, αντιπρόσωπος της 7ης περιφέρειας της Μασαχουσέτης, κέρδισε στις προκριματικές τον επί δέκα συναπτές θητείες βουλευτή Mike Capuano, κερδίζοντας αυτομάτως και τις γενικές εκλογές, που δεν είχε αντίπαλο. Οι πολιτικές της δεν διαφέρουν ουσιαστικά καθόλου από των υπόλοιπων μελών του Squad, καθώς είναι υπέρμαχος του Medicare for All, στηρίζοντας ιδιαίτερα ένα προταθέν νομοσχέδιο του Γερουσιαστή Cory Booker σχετικά με τη διευκόλυνση των γυναικών σε εγκυμοσύνη, αντιτάσσεται στις συντηρητικές μεταναστευτικές πολιτικές, ενώ, τέλος, έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής πως, λόγω και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων που έχει δεχθεί η ίδια στο παρελθόν, βασικός στόχος στην πολιτική της καριέρα είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Στις προκριματικές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η Pressley είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς την Elisabeth Warren, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική της εκστρατεία, ενώ, μετά τον αποκλεισμό της, δεν μετέφερε την υποστήριξή της ούτε στον Bernie Sanders, αλλά ούτε και στον Joe Biden.

Το τέταρτο και τελευταίο μέλος της ομάδας, η Rashida Tlaib, εξελέγη επίσης το 2018 ως αντιπρόσωπος στη 13η περιφέρεια του Michigan. Κέρδισε τις γενικές εκλογές δίχως αντίπαλο, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα παλαιστίνιας καταγωγής στο Κογκρέσο, ενώ ήταν και, όπως προαναφέρθηκε, μαζί με την Ilhan Omar, μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες στην ιστορία του Κογκρέσου. Οι πολιτικές της τοποθετήσεις είναι ταυτόσημες με των υπολοίπων μελών, αν και ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για το πλάνο, που πρότεινε το καλοκαίρι του 2019, σε μία προσπάθεια εδραίωσης ενός κατώτατου εισοδήματος, το οποίο ήταν, επιπλέον, ευνοϊκό προς τους φοιτητές, τα ΑΜΕΑ, τους νοσηλευτές και τους ηλικιωμένους.

Όλες επανεξελέγησαν στις εκλογές του 2020, ενώ οι Cory Bush, Jamaal Brown και Mondaire Jones πιθανώς να αποτελέσουν πολύ σύντομα νέα μέλη του Squad. Η κριτική που έχει δεχθεί αυτή η ομάδα από τις συντηρητικές (ή/και ακροδεξιές προσωπικότητες) ήταν φυσικά δριμύτατη, ενώ εννοείται πως ο χειμαρρώδης twitterάκιας και πρώην πρόεδρος είχε επίσης εκφράσει την προτίμησή του να επιστρέψουν οι εν λόγω γυναίκες πίσω στις διαλυμένες χώρες απ’ όπου ήρθαν και να επιστρέψουν με κριτική για το αμερικανικό κράτος, μονάχα αφ’ ότου επανοικοδομήσουν τα δικά τους. Φυσικά, η ρατσιστική ρητορική και ο εκφοβισμός, όχι μόνο δεν σταματούν τη φόρα που έχει πάρει η ομάδα, αλλά, αντιθέτως, τη δυναμώνουν ακόμη περισσότερο.

Η παρουσία τέτοιων πολιτικών είναι απαραίτητη, ειδικά σε ένα κράτος τόσο βαθιά συντηρητικό όσο οι Η.Π.Α. Με ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, με πρωταρχικό γνώμονα το κοινό καλό προς όφελος πράγματι του κοινού και πάντοτε με επιθυμία να στηρίξουν τις μειονότητες, τέτοιες φωνές θα παλεύουν για όσους δεν μπορούν να το κάνουν, διαδραματίζοντας έναν σημαντικότατο ρόλο: αυτόν που θα υπενθυμίσει στην Αμερική, που χτίστηκε από Αφροαμερικανούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Ασιάτες, χριστιανούς, μουσουλμάνους, λευκούς, μαύρους, πως η Αμερική και το διαφορετικό είναι έννοιες ταυτόσημες.

Εν γένει, πάντως, το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα των φετινών εκλογών έδειξε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Σε καιρούς κρίσης, εν μέσω πανδημίας, όπως έχει χιλιοειπωθεί και έχουμε χιλιογράψει, δηλαδή σε καιρούς που κυριαρχεί ο σκοταδισμός, ο φόβος και ο συντηρητισμός, η απάντηση-ρεκόρ, που δόθηκε από τον αμερικανικό λαό, κόντρα στις ιστορικές τάσεις του ανθρώπου, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα, ώστε να αντιληφθεί το εξής απλό: στο ερώτημα «μπροστά ή πίσω», η απάντηση είναι το μακροβούτι, να πάρουμε φόρα και να ορμήσουμε, γιατί πλέον είμαστε αποφασισμένοι πως η αλληλεγγύη, η ευγένεια και ο αλληλοσεβασμός είναι οι μοναδικοί τρόποι, για να προοδεύσουμε. Η λύση είναι, όπως πάντα, η νέα γενιά, που πρέπει να προχωράει με ανοιχτά μυαλά και να μην επαναλαμβάνει τα λάθη των προηγούμενων. Και για αυτήν η αυταρχικότητα, η ασέβεια και η ανισότητα δεν έχουν θέση στη ζωή μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.