11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο τελευταίο χαμόγελο του John McCain…

Το τελευταίο χαμόγελο του John McCain…


Του Πάνου Μπόβαλη,

Τις τελευταίες ημέρες, όλη η παγκόσμια κοινότητα παρακολούθησε με αγωνία τις εξελίξεις στις Αμερικανικές εκλογές. Με μια πρωτόγνωρη και ευρεία συμμετοχή του εκλογικού σώματος, νικητής αναδείχθηκε ο Joe Biden. Ο κόσμος, εξαντλημένος και θυμωμένος από την πενταετία του Trump, βρήκε στο πρόσωπο του Biden εκείνον που θα επουλώσει τις πληγές και θα ενώσει τον διχασμένο αμερικανικό λαό. Στον αντίποδα, παρακολουθούμε τον Donald Trump να αρνείται να παραδώσει την καρέκλα του, να κατηγορεί αβάσιμα ότι έγινε νοθεία και ότι η προεδρία θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο…

Στις εκλογές, που, παρά το καλό ξεκίνημα, αποδείχθηκαν πανωλεθρία για τον Trump, είδαμε τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο να χάνει σημαντικές πολιτείες, όπως η Pennsylvania, η Georgia και το Michigan. Η πιο σημαντική του ήττα, όμως, ίσως είναι εκείνη στην Arizona, ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, που, για να θυμηθούμε την τελευταία φορά που την κέρδισαν οι Δημοκρατικοί, πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο 1996, με υποψήφιο τον Bill Clinton. Από τότε, ούτε η Hillary, ούτε ο Obama κατάφερε να κερδίσει την συγκεκριμένη πολιτεία. Τα κατάφερε, όμως, ο Joe Biden, ίσως χάρη σε έναν καλό παλιόφιλο και πολιτικό του αντίπαλο, τον John McCain. Όσοι δεν τον έχετε ξανακούσει ή διαβάσει για εκείνον, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός;

Ο αείμνηστος, λοιπόν, John McCain ήταν Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Arizona και ήρωας πολέμου του Βιετνάμ, που, μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του, αιχμαλωτίστηκε και βασανίστηκε για 5,5 χρόνια. Ήταν ένας αληθινός πατριώτης και ένας τίμιος πολιτικός. Γνωστός για τον επεμβατισμό που πρέσβευε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, θεωρούσε ότι η Αμερική οφείλει να υπερασπίζεται τις αξίες της και τα συμφέροντά της σε όλον τον κόσμο.

Lieutenant Commander John McCain is welcomed by President Richard Nixon upon his release as a POW during the Vietnam War, May 24, 1973, in Washington. (ABC News)

Ο McCain ήταν δυο φορές υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Το 2000 έχασε από τον George Bush, το 2008, όμως, κέρδισε το χρίσμα και ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές που ακολούθησαν. Με μια μακροχρόνια παρουσία στην πολιτική σκηνή των Η.Π.Α., ο ΜcCain χαρακτηριζόταν από το πολιτικό του θάρρος και την ανεξαρτησία του. Έλεγε πάντα αυτό που πίστευε, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πήγε κόντρα στη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επειδή δεν συμφωνούσε με εκείνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ιουλίου του 2017. Ο John McCain, o οποίος είχε διαγνωστεί λίγους μήνες πριν με όγκο στον εγκέφαλο, μπήκε στο ημικύκλιο και ψήφισε ενάντια στην κατάργηση του Obamacare, νόμου-πλαισίου της κυβέρνησης Obama για το σύστημα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, στερώντας έτσι από τον Trump την εκπλήρωση μια εμβληματικής του υπόσχεσης.

Όταν στήριξε τον Obama

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνηθίσει τον Donald Trump να εκτοξεύει ύβρεις και οχετούς στους πολιτικούς του αντιπάλους. Στην περίπτωση των φετινών εκλογών, είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες ύβρεις ενάντια στον Joe Biden (Sleepy Joe, Creepy Joe κ.α.), αλλά και οι απειλές του ότι δεν θα αποδειχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γυρνώντας πίσω στις εκλογές του 2008, αντικρίζουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Σε μια ανοιχτή ομιλία του John McCain με οπαδούς του στην Minnesota, τον λόγο πήρε ένας άνδρας και ανέφερε πόσο φοβισμένος είναι από την πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος ο Obama. Ο McCain τού πήρε το μικρόφωνο και απάντησε: «Προφανώς και θέλω να εκλεγώ πρόεδρος της Αμερικής, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αντίπαλός μου είναι ένας ευπρεπής άνθρωπος, για τον οποίο δεν έχετε λόγο να φοβάστε».

Sens. John McCain and Barack Obama at a presidential debate in 2008.
PAUL J. RICHARDS/AFP/GETTY IMAGES

Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είπε ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον Obama, επειδή είναι Άραβας και επικίνδυνος για την Αμερική. Ο McCain την διέκοψε με αυστηρό ύφος και της είπε: «Όχι, κυρία μου, ο αντίπαλός μου δεν είναι Άραβας. Είναι ένας ευπρεπής πολίτης, οικογενειάρχης, που αγαπά την πατρίδα του, με τον οποίο τυγχάνει να έχουμε διαφορές σε βασικά ζητήματα σε αυτή την προεκλογική περίοδο και τίποτα άλλο».

Ακολούθησε η ήττα του στις εκλογές του 2008 από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Στη δημόσια ομιλία, που ακολούθησε, ο McCain δήλωσε: «Οι Αμερικάνοι μίλησαν ξεκάθαρα. Πριν λίγο, είχα την τιμή να καλέσω και να  συγχαρώ τον γερουσιαστή Barack Obama, που εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας, που και οι δύο αγαπάμε. Ενέπνευσε εκατομμύρια Αμερικανούς και θα τον στηρίξω».

Το πολιτικό ήθος του John McCain, σε μια περίοδο που επικρατεί ο διχαστικός λόγος, το μίσος και η αλαζονεία, είναι παράδειγμα προς μίμηση και λείπει σήμερα περισσότερο από ποτέ…

Η μακροχρόνια φιλία με τον Biden, οι ύβρεις του Trump στο πρόσωπό του και ο θάνατός του

Τα κατάφερε ο Joe Biden στην Arizona, ίσως χάρη σε έναν καλό παλιόφιλο και πολιτικό του αντίπαλο, τον John McCain, είπα στην αρχή του άρθρου. Επανέρχομαι, λοιπόν, από εκεί που το άφησα. Η φιλία τους χρονολογείται από το 1970, όταν ο Biden ήταν ένας νέος Γερουσιαστής και ο McCain ήταν αξιωματικός σύνδεσμος του ναυτικού στη Γερουσία. Ταξίδεψαν μαζί σε διάφορες αποστολές σε όλον τον κόσμο και ήταν πολλά τα βράδια εκείνα, όπως εκμυστηρεύτηκε στον επικήδειο λόγο του ο Biden, που ξενυχτούσαν και μιλούσαν για τις οικογένειές τους, την πολιτική και την πατρίδα τους, και παρά τις διαφωνίες τους δεν είχαν κάτι να χωρίσουν.

Το 2015 ο Donald Trump δήλωσε: «Ο McCain δεν ήταν ήρωας πολέμου. Δεν ήταν ήρωας πολέμου, επειδή τον αιχμαλώτισαν. Εγώ ξέρω ότι οι ήρωες δεν αιχμαλωτίζονται». Αυτά τα λόγια είπε για έναν άνδρα ο οποίος είχε πυροβοληθεί και τραυματιστεί άσχημα από τον εχθρό και είχε αρνηθεί να απελευθερωθεί νωρίτερα, για μην αφήσει μόνους τους υπόλοιπους αιχμάλωτους στρατιώτες.

Πηγή: CNN.com

Ο  McCain δεν συμπαθούσε και δεν ενέκρινε τις πολιτικές και τη συμπεριφορά του Trump. Τα προσβλητικά λόγια του πρώην πλέον προέδρου των Η.Π.Α. τον ενόχλησαν. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο του αίτημα…

Ο John McCain πέθανε τον Αύγουστο του 2018 από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ζήτησε να μην παραβρεθεί ο Trump στην κηδεία του και οι επικήδειοι λόγοι να γίνουν από τον Joe Biden, τον George Bush και τον Barack Obama. O προσφάτως εκλεγμένος πρόεδρος των Η.Π.Α. στον επικήδειό του είπε: «Είμαι ο Joe Biden, είμαι Δημοκρατικός και αγάπησα τον John McCain. Τον είχα πάντα στο μυαλό μου ως αδερφό μου».

Καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία του Biden, η οικογένεια του McCain στήριξε σθεναρά τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή. Χαρακτηριστικό είναι το tweet της Cindy McCain, της γυναίκας του εκλιπόντα και πρώην Γερουσιαστή από την Arizona: «Ο άντρας μου ζούσε με έναν κώδικα: πάνω απ’ όλα η Πατρίδα. Εμείς, ναι, είμαστε Ρεπουμπλικάνοι, αλλά Αμερικάνοι πάνω απ’ όλα. Υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που στηρίζει τα ιδανικά και τις αξίες της χώρας μας και αυτός είναι ο Joe Biden».

Ο κόσμος της Arizona, λοιπόν, ανέδειξε νικητή στην πολιτεία με διαφορά τον Joe Biden, αποδεικνύοντας ότι δεν ξεχνά την προσφορά και το ήθος του αείμνηστου John McCain. Δείχνοντας ότι ο Donald Trump δεν έχει θέση ούτε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ούτε σαν ηγέτης του Αμερικανικού λαού. Το instagram του John McCain, που η τελευταία του δημοσίευση ήταν λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, κατακλύστηκε, τις τελευταίες ημέρες, από μηνύματα αγάπης και σεβασμού από χιλιάδες Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Σίγουρα, ο ΜcCain θα είναι χαρούμενος από ‘κει ψηλά για την έκβαση των εκλογών, όπως είπε και η δημοσιογράφος του CNN, Dana Bash, μετά την ήττα του Trump στην Arizona.

John McCain and Joe Biden in 2017. Photo: AP/REX/Shutterstock

Θα κλείσω με τα τελευταία λόγια του John McCain  από το αποχαιρετιστήριο γράμμα, που έγραψε λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή:

«Αποδυναμώνουμε το μεγαλείο μας, όταν συγχέουμε τον πατριωτισμό μας με φυλετικές διαφορές, που έχουν σπείρει δυσαρέσκεια, μίσος και βία σε όλον τον πλανήτη. Αποδυναμώνουμε το μεγαλείο μας, όταν κρυβόμαστε πίσω από τοίχους αντί να τους γκρεμίζουμε, όταν αμφισβητούμε τα ιδανικά μας αντί να τα εμπιστευόμαστε και να πάρουμε δύναμη από αυτά για την αλλαγή.

Είμαστε 365 εκατομμύρια Αμερικάνοι με διαφορετικές γνώμες. Διαφωνούμε και αγωνιζόμαστε και μερικές φορές ακόμη χλευάζουμε ο ένας τον άλλον στις συζητήσεις μας. Αλλά είχαμε πάντα πολύ περισσότερα κοινά μεταξύ μας παρά διαφωνίες. Εάν κρατήσουμε αυτό και σκεφτόμαστε ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα μας, θα περάσουμε από αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα βγούμε πιο δυνατοί από πριν, πάντα το κάνουμε αυτό.

Πριν από δέκα χρόνια, είχα το προνόμιο να παραδεχτώ την ήττα μου στις προεδρικές εκλογές. Έχω την ίδια πίστη στον Αμερικανικό λαό όπως είχα εκείνο το βράδυ. Την νιώθω δυνατά ακόμα.

Μην απελπιστείτε από τις σημερινές δυσκολίες μας. Εμείς πρέπει να πιστεύουμε πάντα στην προοπτική και την σπουδαιότητα της Αμερικής, γιατί τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο σε αυτόν τον τόπο. Οι Αμερικανοί ποτέ δεν σταματάμε, ποτέ δεν παραδινόμαστε, ποτέ δεν κρυβόμαστε από την ιστορία. Εμείς φτιάχνουμε την ιστορία. Αντίο, σύντροφοι Αμερικάνοι, ο Θεός να ευλογεί εσάς, ο Θεός να ευλογεί την Αμερική».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Μπόβαλης
Πάνος Μπόβαλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.