Της Μαρίας Καλαμπόκα,
Καθώς η Κίνα καθιερώνεται ως μία μεγάλη δύναμη στη διεθνή σκακιέρα, τα τελευταία δύο χρόνια οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Αυστραλία και την Ιαπωνία, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο τον περιορισμό της κινεζικής κυριαρχίας στον Ειρηνικό. Πρωτίστως, αξίζει να αναφερθεί πως η «Τριπλή Συμμαχία» (Trilateral Partnership), στοχεύει σε μια ουσιώδη εταιρική σχέση για επενδύσεις σε καινοτόμες υποδομές στον Ινδο-Ειρηνικό. Οι κυβερνήσεις των προαναφερθέντων χωρών προχώρησαν σε δέσμευση διατήρησης και προώθησης, επιθυμώντας να καταστεί η περιοχή ελεύθερη, ασφαλή και αναπτυσσόμενη. Η αντιμετώπιση των υπαρχουσών αναγκών στον τομέα των υποδομών, αποτελεί κοινή αφοσίωση της Τριπλής Συμμαχίας, της οποίας τα μελλοντικά σχέδια θα συμμορφώνονται εξ’ ολοκλήρου σε διεθνή πρότυπα, συνοδευόμενες με αρχές ανάπτυξης και δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Επί παραδείγματι, τον περασμένο χρόνο, αυστραλιανή εταιρεία σύνηψε συνεργασία με αμερικανική για την παραγωγή ευρείας γκάμας προϊόντων σπάνιων γαιών (smartphones, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, πυραύλους) με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγή τους, δίχως την υποστήριξη της Κίνας, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε εξορύξεις και επεξεργασία σπάνιων γαιών μέσω εξελιγμένης τεχνολογίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ινδο-Ειρηνικός αποτελεί υψίστης στρατηγικής σημασίας περιοχή για την Τριπλή Συμμαχία, εφόσον χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» και βρίσκεται εξίσου στο πεδίο μάχης. Στις 29 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημοσιοποιήθηκε η νέα γραμμή καλωδίου (δεύτερη κατά σειρά), η οποία είναι ικανή να διευθετήσει τις προκλήσεις από διακοπές υπηρεσιών και ρεύματος. Η επιλογή χρηματοδότησης, ενός τέτοιου νεοφερμένου σχεδίου στο Παλάου, δεν είναι καθόλου τυχαία∙ εν τοις πράγμασι η τοποθεσία των νησιών αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς επρόκειτο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον ανταγωνισμό με τη στρατιωτικά επιθετική Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, το Παλάου συνδέθηκε με υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών 15.000 χιλιομέτρων της Νοτιοανατολικής Ασίας-Ηνωμένων Πολιτειών από τον Δεκέμβριο του 2017. Επιπροσθέτως, έχει εγκριθεί η κατασκευή ακόμη ενός καλωδίου οπτικών ινών, το οποίο με τη σειρά του θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Αμερική. H εταιρεία που θα αναλάβει το έργο εδρεύει στη Νεβάδα, ονομαζόμενη “Trans Pacific Networks” (TPN). Τέτοιου είδους στρατηγική συνεργασία και έργα υποδομών, είναι αντίστοιχα με τα κινεζικά έργα και τις επενδύσεις του προγράμματος “BRI” (Belt and Road Initiative).
Η Τριπλή Συμμαχία, μέσω της προώθησης υποβρύχιων οπτικών ινών και την ενίσχυση της εξάρτησης από τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, δίνει μια ισχυρή στρατηγική «απάντηση» με κατεύθυνση το Πεκίνο. Όπως η Κίνα αποστέλλει κινεζικούς αξιωματούχους στις εμπλεκόμενες χώρες του προγράμματός της, έτσι και η Αμερική με τη σειρά της προέβη σε παρόμοιες στρατηγικές κινήσεις, αποστέλλοντας τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, στο Παλάου επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας. Το Παλάου με τη σειρά του, εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προτείνοντας τη δημιουργία βάσεων. Ακόμη, η Ιαπωνία μέσω του “All Japan” προσέφερε 580 εκατομμύρια δολάρια ως αναπτυξιακή αρωγή στα νησιά του Ειρηνικού, ενώ η Αυστραλία δεσμεύτηκε τη συνεισφορά του 1 δις. δολαρίων τη περίοδο 2020-21, με την αξιοποίηση του προγράμματος “Step-up”.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ειρημένα, αποφαίνεται η προσπάθεια της Αμερικής να καθιερώσει μια ισχυρή στρατηγική παρουσία και εξάρτηση στα νησιά του Ειρηνικού, με τη συμβολή της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Η σύμπλευση των δύο χωρών στο πλευρό των ΗΠΑ, είναι μια καταφανής προσπάθεια για σταδιακή αποδυνάμωση της κινεζικής πορείας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό στρατηγικό εγχείρημα, όμως τίθεται εν αμφιβόλω το αν η Αμερική θα κατορθώσει να περιορίσει την έντονη κινεζική παρουσία και κυριαρχία στον κόσμο των επενδύσεων.