14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαO προτεσταντισμός της Αμερικής εφαρμόζεται κι ενάντια στην Κίνα

O προτεσταντισμός της Αμερικής εφαρμόζεται κι ενάντια στην Κίνα


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Από τις 6 Ιουλίου 2018, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση δασμών κατά των προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα. Η αύξηση ήταν κατά 25% δηλαδή σε χρηματική αξία 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν πιέσεις μέσω των δασμών αξίας 500 δις δολαρίων. Στη συνέχεια, η Κίνα, την ίδια χρονική στιγμή, απαντά με ισάξιο βαθμό απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα. Όμως, αυτό δεν είναι πραγματικά ισοδύναμο χτύπημα αφού στην Κίνα εισάγονται περισσότερα προϊόντα αμερικάνικης προέλευσης σε σχέση με αυτά που εξάγονται.

Ο εμπορικός πόλεμος με όπλα τους επιθετικούς δασμούς δεν σταματά εδώ, αφού η αμερικανική κυβέρνηση προχωράει σε καινούρια μετρά δασμών. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου 2018 εφάρμοσε τελωνειακούς δασμούς 25% δηλαδή αξίας $50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προϊόντα κινεζικής προέλευσης. Ο συνολικός αριθμός προϊόντων στα οποία εφαρμοστήκαν ήταν 279.

Πηγή εικόνας: Telegrafi.com

Τα αντίποινα της Κίνας δεν αργήσαν να εμφανιστούν, διότι στις 24 Σεπτέμβριου 2018 έδωσε την απάντησή της. Το Πεκίνο επέβαλε δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικό αριθμό προϊόντων που ανέρχεται στα 5.207 αμερικάνικης προέλευσης. Η συνολική αξία της εφαρμογής εκτιμάται στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Donald Trump δημοσίευσε την απάντηση του, στις 18 Σεπτέμβριου 2018,  στις κινήσεις αυτές της Κίνας λέγοντας ότι προσπαθούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές κάνοντας επιθέσεις στους αγρότες, τους κτηματίες και τους βιομήχανους και ότι μόνο εκείνος ξέρει πως να σταματήσει αυτή την διαμάχη και απείλησε μάλιστα με κυρώσεις.

Κατόπιν, στις 24 Σεπτέμβριου 2018, ο Αμερικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία μέχρι 1η Μάρτιου στο Πεκίνο για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αυτών των 2 τεράστιων οικονομιών για την προστασία της ιδιοκτησίας, της μεταφορά τεχνολογιών, των υπερηλίκων, του νομίσματος και άλλα. Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των δυο αυτών χωρών, οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν επιπλέον δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στα οποία εισάγουν. Οι δασμοί αυτοί θα είναι αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα πράγματα μεταξύ των δύο αυτών χωρών φαίνεται να καλυτερεύουν, διότι τον Donald Trump κατέβαλε το συναίσθημα της αισιοδοξίας, από την στιγμή που οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι παραγωγικές. Επιπλέον, ο Trump δήλωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή των δασμών.

Στη συνέχεια, την 1η Μάρτιου 2019, ο Trump ανακοίνωσε ότι πράγματι θα αναβάλει την επιβολή δασμών, αφού έχει υπάρξει πρόοδος στα προβλήματα μεταξύ των 2 χωρών.

Πηγή εικόνας: The National

Στις 5 Απρίλιου 2019 τα ξημερώματα δήλωσε ότι η στιγμή της συμφωνία έρχεται, αλλά ακόμα χρειάζεται 1 μήνας για να έρθει εις πέρας και ότι για να γίνει σύνοδος μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει και η συμφωνία. Το διάστημα αυτό των 9 μηνών με τον τεράστιο εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία σε διάφορους παράγοντες, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η Κίνα θα έχει διορία μέχρι το 2025 μέχρι να πέτυχουν τους στόχους για αγορές προϊόντων της Αμερικής για να μειωθεί το εμπορικό ισοζύγιο των 2 αυτών χωρών. Ακόμη, η Αμερική και ειδικότερα οι αμερικάνικες εταιρίες θα έχουν την ικανότητα να μπορέσουν να ιδρύσουν θυγατρικές στην Κίνα και να έχουν τον πλήρη έλεγχο, χωρίς να συνεργάζονται με άλλες κινέζικες εταίρες κάνοντας κοινοπραξίες. Αυτοί οι όροι της συμφωνίας,  αν δεν γίνουν πράξη έως το 2025 ή ίσως μέχρι το 2029 τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα υποβάλει κυρώσεις.

Στο παρασκήνιο της εκπλήρωσης αυτής της τεράστιας συμφωνίας που προξένησε έναν εμπορικό πόλεμο τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο. Ο ασιατικός δείκτης MCSI είχε άνοδο 0,8%, ο σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε άνοδο 1%.  Επίσης, ο δείκτης Nikkei είχε άνοδο 0,8% και ο Heng Seng + 0,8%.

Ανακεφαλαίωση, για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, με την χρήση επιθετικών δασμών περνάει τα μηνύματα του για να επιτύχει μια συμφωνία που αυξάνει το εμπορικό ισοζύγιο που αυτός είναι ο στόχος στη μερκαντιλιστική πολιτική.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.