10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΠώς οι Neaderthal σχετίζονται με τον SARSCOV-2;

Πώς οι Neaderthal σχετίζονται με τον SARSCOV-2;


Της Ανδριάνας Γιαντούρη,

Η πανδημία από τον SARSCOV-2 έχει επιφέρει τον θάνατο σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου συνεχίζουν να αποτελούν ένα μυστήριο, αφού συνεχώς εμπλέκονται διαφορετικά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στη σοβαρότητα της νόσου, από ασυμπτωματική ή ήπια έως ταχέως εξελισσόμενη καταλήγοντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια, έχει δημιουργήσει το εξής ερώτημα: υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εμφανιστούν οι σοβαρότερες μορφές της νόσου;

Έως τώρα, η μεγάλη ηλικία, το αρσενικό φύλο και η ύπαρξη συννοσηροτήτων θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, χωρίς, ωστόσο, να εξηγούν πλήρως γιατί κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου νοσούν βαριά. Φως σε αυτό το μυστήριο έρχεται να ρίξει μια νέα έρευνα των Hugo Zeberg από το Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology στη Γερμανία και Svante Pääbo από το Okinawa Institute of Science and Technology στην Ιαπωνία. Οι παραπάνω επιστήμονες εμβάθυναν στο γενετικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από τον κορωνοϊό Covid-19 και ανακάλυψαν ότι ένα σύμπλεγμα 6 γονιδίων στο χρωμόσωμα 3 αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας από τον SARSCOV-2. Μάλιστα, το γονιδιακό αυτό τμήμα, μήκους 50kb, προέρχεται από τους Neaderthal, οι οποίοι διασταυρώθηκαν με το ανθρώπινο είδος 50.000-60.000 χρόνια πριν! Ποιος θα το περίμενε πως η επίδραση τους θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον άνθρωπο 60 χιλιάδες χρόνια μετά!

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.199 νοσηλευόμενοι ασθενείς από Covid-19, στους οποίους βρέθηκε το εν λόγω σύμπλεγμα γονιδίων, το οποίο, στη συνέχεια, ανακάλυψαν και σε έναν Neaderthal, που ζούσε στην Κροατία, μέσω μιας διαθέσιμης διαδικτυακής βάσης δεδομένων. Το κληρονομημένο αυτό τμήμα DNA κατανέμεται σε ποσοστό 30% στη νότια Ασία, 8% στην Ευρώπη και σε πολύ χαμηλά ποσοστά στη δυτική Ασία, ενώ δεν παρατηρείται καθόλου στην Αφρική. Στο Μπαγκλαντές, συγκεκριμένα, το 63% του πληθυσμού φαίνεται να φέρει τουλάχιστον ένα αντίγραφο του τμήματος, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν πως είναι 2 φορές περισσότερο επιρρεπείς στο να πεθάνουν από SARSCOV-2!

Ο μηχανισμός που καθιστά αυτό το γονίδιο παράγοντα κινδύνου δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο φαίνεται πως, στο παρελθόν, συνέβαλε στην άμυνα έναντι ορισμένων παθογόνων, ίσως ενός αρχαίου ιού.

Καταληκτικά, στην προσπάθεια να ενώσουμε τα κομμάτια, που συνθέτουν το παζλ γύρω από τον SARSCOV-2, είναι σημαντικό να μην αγνοούμε και την επιρροή του περιβάλλοντος, καθώς αυτό θα καθορίσει σε πρώτο βαθμό, αν θα μολυνθούμε από τον νέο κορωνοϊό!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιαντούρη
Ανδριάνα Γιαντούρη
Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.