Του Γιώργου Δαλακούρα,
Η Τζιλ Κλέιμπουργκ υπήρξε κορυφαία Αμερικανίδα ηθοποιός. Έμεινε γνωστή, καθώς ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε ρόλους που ενσάρκωσε ισχυρές, δυναμικές και ανεξάρτητες γυναίκες. Το περιοδικό “Entertainment Weekly”, το 1999, την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 25 καλύτερες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1944 στη Νέα Υόρκη και προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με σημαντικές καλλιτεχνικές επιρροές, χάρη στη μητέρα της, η οποία ήταν ηθοποιός και γραμματέας ενός θεατρικού παραγωγού. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της και καταπιάστηκε με διάφορα αντικείμενα, όπως η λογοτεχνία και η φιλοσοφία, αλλά, εν τέλει, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Σπούδασε υποκριτική στη Βοστόνη και σύντομα επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου εκεί υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη.
Η καριέρα της ξεκινά ουσιαστικά κατά τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Παρότι, αρχικά, ασχολήθηκε με το θέατρο, την κατέκτησε, τελικά, η μεγάλη οθόνη. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έλαβε χώρα μόλις το 1972, με την ταινία Το σύνδρομο Πόρτνοϋ. Τρία χρόνια μετά, μέσα από τον ρόλο μίας πόρνης, στην ταινία Hustling, καταφέρνει να μαγέψει το κοινό. Η έκρηξη στην καριέρα της δεν άργησε να έρθει. Μερικά μόνο χρόνια αργότερα, το 1978, πρωταγωνίστησε στην ταινία An unmarried woman. Η ταινία γνωρίζει τεράστια επιτυχία, η Κλέιμπουργκ αποθεώνεται και η Ακαδημία των Βραβείων Όσκαρ τής απονέμει υποψηφιότητα Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού. Την ίδια χρονιά, παντρεύεται τον Ντέιβιντ Ρέιμπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.
Το 1979, θα είναι και πάλι υποψηφία με την ταινία «Ανάμεσα σε δύο γυναίκες», ενώ, το 1982, με την ταινία “I’m dancing as fast as I can”, κλείνει ο κύκλος των πιο επιτυχημένων συνεργασιών της. Δυναμική επανεμφάνιση πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια του 21 ου αιώνα, με τη συμμετοχή σε guest ρόλο στη σειρά “Nip/Tuck”. Η συμμετοχή της τής έδωσε μία Emmy υποψηφιότητα. Η τελευταία της δουλεία, η ταινία «Οι Φιλενάδες», κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό της. Η Κλέιμπουργκ δεν ενσάρκωσε απλώς ισχυρούς, γυναικείους ρόλους· ήταν και η ίδια φεμινίστρια. Μάλιστα, υποστήριζε πως «το τόπλες είναι απλώς τόπλες. Γιατί είναι εντάξει για τους άνδρες να κυκλοφορούν τόπλες, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν μεγαλύτερο στήθος από μερικές γυναίκες;». Η Τζιλ Κλέιμπουργκ «έφυγε», στις 5 Νοεμβρίου 2010, μετά από μάχη χρόνων με τη λευχαιμία.