11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

FDP vs Lockdown


Του Κωνσταντίνου Λίκα,

Βερολίνο. Αρχής γενομένης της Δευτέρας, 3 Νοεμβρίου 2020, η Γερμανία μπήκε σε lockdown για δεύτερη φορά προκειμένου να σταματήσει την εκθετική αύξηση κρουσμάτων, προτού εξαντληθούν τα περιθώρια του Γερμανικού συστήματος υγείας. Για τον Νοέμβριο, κλείνουν τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια, nail salons και τα πανεπιστήμια μεταβαίνουν σε online learning. Η Γερμανική Κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς που προκύπτει από αυτό.

Γενικά στη Γερμανική Βουλή, τα πιο πολλά κόμματα αποδέχονται το lockdown. Εξαιρέσεις αποτελούν η AfD, η FDP και αρκετά στελέχη της Linke. Η AfD αρνούνταν να συμμορφωθεί με την υποχρέωση μασκών στο κοινοβούλιο, και είναι επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας. Η FDP από την άλλη αποδέχεται το ότι ο κορωνοϊός υπάρχει, δέχεται μέτρα υγιεινής, αλλά δε δέχεται το lockdown ως ύστατη λύση.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του FDP, Christian Lindner, απορρίπτει το δεύτερο lockdown ως «βιαστική διαχείριση κρίσης», προτείνοντας μία «μακροπρόθεσμη στρατηγική». Ρωτάει δε, «εάν τα Χριστούγεννα αυξηθούν πάλι τα κρούσματα, πάμε πάλι σε lockdown;», παρόλο που εύχεται να σπάσει το δεύτερο κύμα με τα μέτρα που ελήφθησαν. Την άποψη αυτή ενισχύει με το επιχείρημα, ότι πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης. Με τα μέτρα του Νοέμβρη, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση –μαζί με τα 16 κρατίδια– πρώτα ήρθαν σε συνεννόηση για τα μέτρα και μετά ενημέρωσαν το Κοινοβούλιο. Αυτό για την FDP είναι απαράδεκτο.

Ο Γενικός Γραμματέας Volker Wissing (NDR/dpa)

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Volker Wissing, χρησιμοποιώντας νομικά επιχειρήματα. «Συνταγματικά βρίσκονται (τα μέτρα) σε πολύ λεπτό πάγο», αναφέρει, διότι κλείνουν επιχειρήσεις χωρίς αιτιολογία ότι συνιστούν φορείς αυξήσεως κρουσμάτων – παρόλο που πολλές επιχειρήσεις στην γαστρονομία έχουν επενδύσει σε μέτρα υγιεινής και ανταμείβονται με lockdown.

Τα νομικά επιχειρήματα δεν είναι άτοπα καθόλου. Πολλές επιχειρήσεις στη Γερμανία ετοιμάζουν αγωγές κατά του δημοσίου για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ ήδη υπήρξαν επιτυχίες – ένα δικαστήριο στην Έσση πρόσφατα είχε άρει το περιορισμένο ωράριο στη γαστρονομία στην Φρανκφούρτη που είχε επιβληθεί ορισμένες εβδομάδες πριν, και παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν στο Βερολίνο.

Για την FDP, η χρυσή τομή μεταξύ κριτικής και ευθύνης είναι σημαντική, αν μη τι άλλο επειδή το κόμμα αμφιταλαντεύεται γύρω από το 5% -το όριο για την Γερμανική βουλή- εδώ και καιρό. Είναι αβέβαιο εάν το κόμμα θα καταφέρει να πετύχει το 5%, αλλά η FDP κατάφερε να ξεχωρίσει. Το ζήτημα για το κόμμα είναι να μην συμψηφισθεί –και πάλι– με την πιο επιθετική στην αντιπαράθεση περί lockdown AfD και να καταφέρει να κερδίσει όσο πιο πολλούς ψηφοφόρους μπορεί από αυτούς που εγκατέλειψαν το κόμμα για το CDU, το SPD, ή τους Grüne. Ο διορισμός του Wissing, επί παραδείγματι, ήταν προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οι οικονομικές συνέπειες του lockdown αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για το κόμμα. Το 2021 θα είναι και η τελευταία ευκαιρία του κόμματος να αποδείξει την αξία του ως μία φιλελεύθερη εναλλακτική.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Λίκας
Κωνσταντίνος Λίκας
Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.