Η γνώμη του OffLine Post,
Οι σημερινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το γεγονός της χρονιάς για το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Όπως ανέφερε στην ομιλία του για τις εκλογές του 2016 ο κ. Χρήστος Ακρατόπουλος, «οι αμερικανικές εκλογές είναι το σχολείο των εκλογών», με την έννοια πως, πέρα από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, είναι και αυτές που έχουν να προσφέρουν τα περισσότερα διδάγματα από τους τρόπους εκλογής των αρχηγών στα δημοκρατικά κράτη.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 άφησε την υφήλιο «με ανοιχτό το στόμα», καθώς παρακολουθήσαμε τον Ρεπουμπλικανό Donald Trump να λαμβάνει το προεδρικό αξίωμα. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό αποστασιοποίηση και απομόνωση από διεθνείς συμβάσεις και καθεστώτα, θέτοντας παράλληλα επί τάπητος τον αποκλεισμό των μεταναστών μέσω του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την οικονομική ανάκαμψη. Αγνοώντας το «ποιόν» των προεκλογικών του δεσμεύσεων, πρέπει να παραδεχτούμε πως ο 45ος Πρόεδρος τήρησε την πλειοψηφία τους και ικανοποίησε το κοινό των ψηφοφόρων του, ενόσω τα υπόλοιπα κράτη παρατηρούσαν την αμερικανική υπερδύναμη να απομακρύνεται από το διεθνές σύστημα συνεργασίας των κρατών και μάλιστα να πυροδοτεί εντάσεις πάσης φύσεως.
Βέβαια, το 2020 απέδειξε πως, μέσα σε μια χρονιά, πολλά μπορούν να συμβούν και να ανατρέψουν τον ρου των εξελίξεων. Η πανδημία του κορωνοϊού, η έξαρση του κινήματος κατά του συστημικού ρατσισμού μέσω του συνθήματος “Black Lives Matter” και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που υπενθύμισαν στον αμερικανικό λαό, αλλά και την υφήλιο, πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια «φάρσα», άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα των φετινών εκλογών, θέτοντας εκ νέου τα βασικά ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον ρόλο των εκλογών αυτών για τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στη δική μας γωνιά του κόσμου. Η νοτιοανατολική Μεσόγειος χαρακτηρίζεται από εντάσεις μεταξύ κρατών που αποτελούν και συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Οι Η.Π.Α., συνεπώς, εξαιτίας της ισχυρής τους θέσης στη συμμαχία αυτή, οφείλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο του «διαρρυθμιστή» της σύγκρουσης, κρίνοντας την εξέλιξη της κατάστασης με τη θέση τους απέναντι στις δράσεις του εκάστοτε κράτους. Φυσικά, η θέση τους οφείλει να είναι κοινή, και όχι ο ηγέτης να παρεκκλίνει από το State Department…
Η αλλαγή αυτή των εξελίξεων ανέδειξε τις ολιγωρίες, αλλά και την αλαζονεία και την αδιαφορία του Προέδρου Trump, ο οποίος δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησε τη χώρα του σε μια δυσχερή κατάσταση. Με τις ακραίες δηλώσεις του, τον διαρκή χλευασμό των θεσμών και των ειδικών και την άρνησή του να παραδεχτεί ότι ο ρατσισμός αποτελεί ένα κρίσιμο συστημικό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τώρα την Αμερική, υποβάθμισε, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και την εικόνα της χώρας στα μάτια των πολιτών παγκοσμίως. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Joe Biden, πήρε την ευκαιρία να προβάλει τον εαυτό του ως έναν ηγέτη που μπορεί να ενώσει τον λαό και που ενδιαφέρεται έμπρακτα για το συμφέρον, την ευμάρεια και την πρόοδο του αμερικανικού λαού. Με την εμπειρία του ως Αντιπρόεδρος του Obama, έχει αποδείξει, επίσης, πως μπορεί να διακρίνει τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και πως μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009, αλλά και η έξαρση του Ebola το 2013.
Η σημασία των φετινών εκλογών επιτείνεται από το διακύβευμά τους. Η δημόσια υγεία, η κοινωνική ισότητα και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράλληλα με την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη και την ανάδειξη της Αμερικής ξανά σε παγκόσμια υπερδύναμη, που μπορεί να παίξει συντονιστικό ρόλο στο διεθνές σύστημα, αποτελούν τα ζητήματα που τίθενται στο προσκήνιο για τη φετινή αναμέτρηση. Η καίρια θέση που κατέχουν οι Η.Π.Α. στην παγκόσμια σκακιέρα εδώ και πολλά χρόνια τοποθετεί την εκλογική αυτή αναμέτρηση σε περίοπτη θέση για όλον τον κόσμο. Μπορεί οι εκλογές να κρίνουν την ανάδειξη του ηγέτη των Αμερικανών, αλλά… the whole world is watching.