10.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ματθίλδη της Φλάνδρας

Fe-Memorance: Ματθίλδη της Φλάνδρας


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ματθίλδη της Φλάνδρας ήταν βασίλισσα της Αγγλίας και δούκισσα της Νορμανδίας, με καταγωγή από τη μεσαιωνική Φλάνδρα (βορειοανατολική Γαλλία, σημερινή Φλάνδρα, νοτιοδυτική Ολλανδία).

Γεννήθηκε μεταξύ 1031 και 1035 και προερχόταν από τη βασιλική οικογένεια του Οίκου της Φλάνδρας. Ο πατέρας ήταν ο Βαλδουΐνος ο Ε΄ της Φλάνδρας και μητέρα της η Αδέλα της Γαλλίας και κόμισσα της Φλάνδρας. Η Αδέλα είχα λάβει την κορυφαία αριστοκρατική μόρφωση της εποχής της και φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της και στη νεαρή της κόρη. Παράλληλα, φρόντισε και για την θρησκευτική της καλλιέργεια φέρνοντάς της στον δρόμο του Χριστιανισμού. Η Ματθίλδη, λοιπόν, υπήρξε μία εξαιρετική μορφωμένη και βαθιά θρησκευόμενη αριστοκράτισσα της εποχής. Η περιοχή από την οποία καταγόταν αποτελούσε περιοχή-κλειδί για κάθε άνδρα που φιλοδοξούσε να διευρύνει την επιρροή του στην Ευρώπη, καθιστώντας τη νεαρή περιζήτητη νύφη.

Ο Γουλιέλμος, μετέπειτα Γουλιέλμος Α΄ της Αγγλίας, είχε αντιληφθεί πως ένας γάμος με τη Ματθίλδη θα του άνοιγε τον δρόμο, για να εδραιωθεί στην Αγγλία. Περί το 1049, ο κατοπινός βασιλεύς ζήτησε το χέρι της νεαρής αριστοκράτισσας. Γύρω από τα γεγονότα ως τον γάμο τους, περιπλέκεται ένα κουβάρι θρύλων και παραδόσεων του Μεσαίωνα. Λέγεται, λοιπόν, πως η Ματθίλδη αρνήθηκε να νυμφευθεί, αρχικά, μαζί του, καθώς θεωρούσε πως η ίδια ήταν εξαιρετικά μορφωμένη, για να παντρευτεί έναν νόθο (ο Γουλιέλμος ήταν νόθος υιός του ιδρυτή του Οίκου της Νορμανδίας, Ρόλλο της Νορμανδίας). Κατά μία εκδοχή, ο Γουλιέλμος βιαιοπράγησε σε βάρος της μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ενώ, κατά μία άλλη, την έσυρε στους δρόμους χτυπώντας την. Όποια εκδοχή και αν ισχύει, η Ματθίλδη και ο Γουλιέλμος Α΄ νυμφεύθηκαν το 1051 ή το 1053. Σύντομα, απέκτησαν εννέα παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν αγόρια, εδραιώνοντας οριστικά τον βασιλικό τους οίκο.

Οι ζωές των δύο νέων ήταν αλληλένδετες πια. Η Ματθίλδη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του συζύγου της. To 1066, ο Γουλιέλμος εισέβαλε στην Αγγλία, μετά τον θάνατο του Εδουάρδου του του Εξομολογητή, στις 5 Ιανουαρίου 1066. Η Ματθίλδη χρηματοδότησε το πλοίο Μόρα, για να ενισχύσει τον Γουλιέλμο. Εκεί αυτός ενεπλάκη σε ένα περίπλοκο παιχνίδι διαδοχής, αλλά, εν τέλει, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1066, ο Γουλιέλμος και η Ματθίλδη εστέφησαν βασιλείς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. 

Στη συνέχεια, ξέσπασε μία νέα βασιλική έριδα, ανάμεσα στον Γουλιέλμο Α΄ και τον γιο τους, Ροβέρτο. Η Ματθίλδη πήρε το μέρος του Ροβέρτου. Ωστόσο, ο Γουλιέλμος κατάφερε να διατηρήσει τα ηνία της εξουσίας του. Η Ματθίλδη αποτελεί μία φωτεινή εξαίρεση μέσα στον σκοτεινό μεσαίωνα, καθώς ασκούσε πραγματική εξουσία, επηρέαζε τον σύζυγό της, μπορούσε να θεσπίσει νόμους και να αποδώσει δικαιοσύνη. Μάλιστα, όταν ο Γουλιέλμος απουσίαζε από την επικράτειά του, η Ματθίλδη αναλάμβανε την πλήρη διακυβέρνηση.

Η Ματθίλδη της Φλάνδρας πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1083. Μετά τον θάνατό της, ο Γουλιέλμος, των οποίων ο γάμος είχε καταλήξει σε μία μεγάλη ιστορία αγάπης, άρχισε να χάνει τα λογικά του και έγινε ένας αυστηρός μονάρχης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.