16.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςJames Buchanan: Ο χειρότερος Πρόεδρος των Η.Π.Α.

James Buchanan: Ο χειρότερος Πρόεδρος των Η.Π.Α.


Της Ιωάννας Ερμείδου,

Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν τον 15ο Πρόεδρο της Αμερικής, James Buchanan (23 Απριλίου 1791-1 Ιουνίου 1868), ως τον χειρότερο που έχει περάσει από την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο χαρακτηρισμός αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία προσπάθεια ενοποίησης της χώρας, η οποία είχε διαιρεθεί απότομα λόγω του ζητήματος της δουλείας. Στην αρχή της προεδρίας του, χαρακτήρισε τη δουλεία ως μη σημαντικό ζήτημα, αν και όλα έδειχναν ότι οι βόρειοι και οι νότιοι είχαν ήδη αρχίσει να πολώνονται βάσει της άποψής τους επί του θέματος. Επιπροσθέτως, δεν προέβη σε καμιά ενέργεια, προκειμένου να σταματήσει την απόσχιση των Νότιων Πολιτειών. Η ανικανότητά του στην αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων οδήγησε στον πιο καταστροφικό πόλεμο που βίωσαν οι Η.Π.Α., τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865).

Γεννημένος στην Pennsylvania, το 1791, το βιογραφικό του Buchanan ήταν εντυπωσιακό. Σπούδασε νομική στο Dickinson College, από όπου λίγο έλειψε να αποβληθεί λόγω κακής διαγωγής. Το 1814, στην ηλικία των 23 χρόνων, ο Buchanan ξεκίνησε τη μακρά πολιτική του καριέρα, με την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Pennsylvania με το Federalist Party. Το 1832, όταν ο Andrew Jackson εξελέγη για τη δεύτερη προεδρική του θητεία, διόρισε ως αποσταλμένο τον Buchanan στη Ρωσία, σε μια θέση που απέδειξε τις ικανότητές του ως διπλωμάτης.

O 15ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. παραμένει ο μοναδικός εργένης Αμερικανός Πρόεδρος. Αρραβωνιάστηκε την Ann Caroline Coleman, η οποία προερχόταν από μια πολύ εύπορη οικογένεια. Ωστόσο, ο αρραβώνας τους ήταν βραχύβιος, χωρίς να έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, τα αίτια του χωρισμού γνωστά. Η Ann Caroline Coleman πέθανε σύντομα, αφήνοντας εξοργισμένη την οικογένειά της με τον Buchanan, καθώς τον θεωρούσαν υπεύθυνο, φτάνοντας στο σημείο να μην τον αφήσουν να παραστεί στην κηδεία της. Αφού ο Buchanan εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα, τα χρέη της πρώτης κυρίας τέλεσε η ανιψιά του, η Harriet Lane. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο James Buchanan είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος Πρόεδρος των Η.Π.Α. και ότι διατηρούσε για πολλά χρόνια σχέση με τον William Rufus King, ο οποίος ήταν Γερουσιαστής από την Alabama, διετέλεσε πρέσβης στη Γαλλία και τέλος υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Θεωρείται ότι επηρέαζε πολύ τον Buchanan και για αυτό να ήταν ένας “doughface”, ήτοι ένας βόρειος που δεν ήταν αντίθετος με τη δουλεία.

Το 1856, ο Buchanan νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, John C. Fremont, και τον Μάρτιο 1857, ορκίστηκε ο 15ος πρόεδρος των Η.Π.Α. Ο Buchanan κατάφερε να επικρατήσει λόγω της υποστήριξης από τις νότιες, κυρίως, Πολιτείες. Οι Νότιοι τον στήριξαν βάσει ενός καίριου σημείου της εκστρατείας του, σύμφωνα με το οποίο η δουλεία αποτελούσε ένα ζήτημα που πρέπει να το διαχειρίζεται κάθε Πολιτεία ξεχωριστά στην επικράτειά της, και όχι ζήτημα που το αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Λίγο μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση Dred v. Scott. Αυτή συμπέρανε πως οι Αφροαμερικανοί ποτέ δεν θα μπορούσαν να γίνουν Αμερικανοί Πολίτες και ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν μπορούσε να θέσει εκτός νόμου τη δουλεία, καθώς αυτή είναι ζήτημα που εμπίπτει στην κάθε Πολιτεία. Βέβαια, επικρατεί η πεποίθηση ότι ο Buchanan επηρέασε το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης, πιστεύοντας ότι έτσι θα έλυνε οριστικά το ζήτημα της δουλείας. Αντιθέτως, η χώρα διχάστηκε περισσότερο από ποτέ. Απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τους υποστηρικτές της κατάργησης της δουλείας, όταν υποστήριξε το Kansas στην απόφασή του να υιοθετήσει Σύνταγμα, το Lecompton Constitution, το οποίο θα επέτρεπε τη δουλεία, αν και τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μετά την εκλογική νίκη του Abraham Lincoln, τον Νοέμβριο του 1860, 7 Νότιες Πολιτείες αποχώρησαν και σχημάτισαν μια Συνομοσπονδία. Ο Buchanan, αν και υποστήριξε ότι οι Πολιτείες δεν έχουν κανένα συνταγματικό δικαίωμα εξόδου από την ομοσπονδία, θεωρούσε ότι δεν είχε την αρμοδιότητα να τις εμποδίσει. Το 1861, με το πέρας της θητείας του, παρέδωσε στον διάδοχο του, Abraham Lincoln, μια χώρα βαθύτατα διχασμένη, έχοντας οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση για τη δουλεία, η οποία δεν άργησε να καταλήξει στον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία των Η.Π.Α.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Ερμείδου
Ιωάννα Ερμείδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διαθέτει άριστη γνώση Αγγλικών και Γαλλικών και καλή γνώση Ισπανικών και Ιταλικών. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, την οικολογία και τον καθαρισμό των ακτών.