14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΑποκλεισμός Huawei και ZTE από το δίκτυο 5G της Σουηδίας

Αποκλεισμός Huawei και ZTE από το δίκτυο 5G της Σουηδίας


Της Αλεξάνδρας Ιωάννου,

Την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, η Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών της Σουηδίας (PTS) ανακοίνωσε την εφαρμογή απαγόρευσης χρήσης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις κινεζικές εταιρείες Huawei Technologies Co. και ZTE Corp. στο πλαίσιο του σουηδικού δικτύου 5G. Με την απαγόρευση αυτή, η Σουηδία αποτελεί μια ακόμα ευρωπαϊκή χώρα που αναγκάζει τις τοπικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να αποκλείσουν τους κινεζικούς κολοσσούς από προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS) έχει εγκρίνει την συμμετοχή 4 εταιρειών τηλεπικοινωνίας (Telia, Hi3G Access, Net4Mobility, Teracom) στον επερχόμενο γύρο δημοπρασίας (10/11) για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων 2.3 GHz και 3.5 GHz, ζώνες-κλειδιά για την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Όσον αφορά, τον ήδη εγκατεστημένο στους παραπάνω παρόχους κινητής τηλεφωνίας εξοπλισμό από Huawei και ZTE, προβλέπεται η απεγκατάστασή του με διορία την 1 Ιανουαρίου 2025.

Πηγή: apnews.com

Ενόψει της σουηδικής δημοπρασίας φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνίας 5ης γενιάς, η PTS τόνισε ότι οι όποιες εξαρτήσεις του τοπικού δικτύου από αλλοδαπές υπηρεσίες πρέπει να περιοριστούν ή και να αντικατασταθούν από τις ανάλογες σουηδικές. Σε περαιτέρω δηλώσεις της, υπογράμμισε πως «η επιρροή του μονοκομματικού κράτους της Κίνας στον ιδιωτικό τομέα της χώρα παρέχει κίνητρα στις ιδιωτικές κινεζικές επιχειρήσεις να ενεργούν σύμφωνα με τους κρατικούς στόχους και τις εθνικές πολιτικές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας». Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη απαγόρευση έγινε «προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρήση συχνοτήτων δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σουηδίας» και συνάδει με τις υποδείξεις της σουηδικής υπηρεσίας ασφάλειας, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε την Κίνα ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον της Σουηδίας».

Αναλυτικότερα, η Huawei έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και παρουσιάζει φανερή ανωτερότητα στην νέα τεχνολογία του δικτύου 5G, εκτοπίζοντας από την αγορά σημαντικούς ανταγωνιστές της. Παράλληλα, η ZTE αποτελεί και αυτή σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού υλικού με αξιοσημείωτη συνεισφορά στον τεχνολογικό κλάδο των κεραιών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών αναθεωρούν την αξιοπιστία των κινεζικών εταιρειών, ιδιαίτερα μετά τις υποδείξεις των Η.Π.Α., οι οποίες ασκούν διπλωματικές πιέσεις για τον αποκλεισμό, κυρίως της Huawei, από τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές τηλεπικοινωνίων με το πρόσχημα ότι αποτελούν πτυχή του κινεζικού συστήματος κατασκοπείας. H καμπάνια αποκλεισμού της κινεζικής εφευρετικότητας αναφορικά με την τεχνολογία 5G αλλά και με τις διαδικτυακές εφαρμογές (TikTok και WeChat) από την κυβέρνηση Τrump των Η.Π.Α. γίνεται με την πρόφαση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας από την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών των χρηστών από την κινεζική κυβέρνηση.

Πηγή: reuters.com

Έτσι, η Σουηδία επικαλούμενη το ζήτημα της εθνικής της ασφάλειας ακολούθησε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήδη από τον Ιούλιο αποφάνθηκε κατά της χρήσης τεχνικών μέσων προερχόμενων από την Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G και έθεσε ως χρονικό όριο το έτος 2027 για την ολική απομάκρυνση του προαναφερθέντος εξοπλισμού. Στη Γαλλία δεν θα ισχύσει η γενική απαγόρευση, αλλά οι φορείς τηλεπικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Huawei θα κατέχουν άδειες χρήσης με μέγιστη διάρκεια τα 8 έτη. Πρόσφατα, και η Ιταλία εμπόδισε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ομίλου τηλεπικοινωνιών Fastweb με την Huawei σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη του ιταλικού δικτύου 5G. Επιπρόσθετα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ευρωπαϊκοί ανταγωνιστές της Huawei, όπως η σουηδική εταιρία Ericsson ή η φινλανδική εταιρία Nokia, έχουν τις τεχνολογικές ικανότητες για να παρέχουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις απαραίτητες δομές αναφορικά με το δίκτυο 5G.

Στην απαγόρευση και τις κατηγορίες της Σουηδίας, η Κίνα εξήγησε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα των κινεζικών εταιρειών απειλούν την σουηδική εθνική ασφάλεια. Από την πλευρά των εταιρειών, σε δηλώσεις προέβη η Huawei, η οποία αρνήθηκε την κατηγορία και απάντησε πως ποτέ στο παρελθόν δεν αποτέλεσε απειλή για την σουηδική κυβερνοασφάλεια και δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει στο μέλλον, συμπληρώνοντας ότι η εξαίρεσή της από το σουηδικό δίκτυο 5G δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά του, αλλά θα έχει επιπτώσεις στον τομέα του ανταγωνισμού και της πρωτοπορίας. Πράγματι, ο επικεφαλής ανάλυσης της CCS Insight, Ben Wood, υπογράμμισε πως «η απαγόρευση περιορίζει τις επιλογές των παρόχων ασύρματων υπηρεσιών και μπορεί να επιβραδύνει την εισαγωγή του δικτύου 5G σε αγορές με περιορισμένο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών».

Συμπερασματικά, η εχθρική στάση των Η.Π.Α., αλλά και των συμμάχων της (ευρωπαίων και μη) απέναντι στις κινεζικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών προϊόντων έχει πλήξει την άνοδο τόσο της Huawei, του μεγαλύτερου τεχνολογικού κινεζικού ομίλου, όσο και της μικρότερης σε σχέση με την Huawei φίρμας ZTE, καθώς οι πελάτες έχουν ξεκινήσει να εξυπηρετούνται από άλλους προμηθευτές. Πιθανολογείται ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson, η οποία έχει έδρα την Σουηδία, αλλά και η φινλανδική Nokia, είναι οι ευρωπαϊκοί ανταγωνιστές των Huawei και ZTE που θα επωφεληθούν από αυτή την απαγόρευση, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δυοπώλιο στην κοινότητα του δικτύου 5G. Τα πρώτα οφέλη για τις 2 εταιρείες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή από την τεχνολογία 4G της Huawei στην αντίστοιχη της Nokia και της Ericsson πριν την εγκατάσταση του δικτύου 5G, ενώ η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας BT Group Plc αναβάθμισε τις εμπορικές της σχέσεις με την Nokia στο κομμάτι του εξοπλισμού προορισμένου για το δίκτυο 5G.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Ιωάννου
Αλεξάνδρα Ιωάννου
Γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ενδιαφέρεται για τις ξένες γλώσσες. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ μαθαίνει Ισπανικά. Ασχολείται πολλά χρόνια με τον κλασσικό και μοντέρνο χορό.