Tου Ιωάννη Μυταυτσή,
Πεντέμισι χρόνια διήρκεσε το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, το οποίο αποφάσισε ότι το πολιτικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση, στέλνοντας παράλληλα στη φυλακή 38 μέλη της, εκ των οποίων έξι της ηγετικής ομάδας. Οι καταγγελίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για τη δολοφονία/ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους ψαράδες, αλλά και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι λίγο πολύ γνώστες σε όλους μας. Είναι γνωστές είτε γιατί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτές τις ημέρες ενημέρωναν επαρκέστατα τους πολίτες, είτε για ο ίδιος ο πολίτης έχοντας το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, γνώριζε περί τίνος πρόκειται σχετικά με την υπόθεση, αλλά και τη σκιώδη δράση της Χ.Α.
Όμως, αυτές τις ημέρες πέραν από τις κατηγορίες και την εξέλιξη του δικαστηρίου για τη Χ.Α. ακούγαμε συνεχώς στη τηλεόραση ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία να διαμηνύουν ότι είναι καθόλα έτοιμοι να συλλάβουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, προβεβλημένοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλη σιγουριά δήλωναν πως θα συλλάβουν όλα τους κατηγορούμενους και πως όχι μόνο θα τους συλλάβουν, αλλά ήδη βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση. Όπερ και εγένετο, συνελήφθησαν όλοι οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. πέραν του ευρωβουλευτή Ι. Λαγού για τον οποίο εκκρεμεί η άρση ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τον μέντορα της νεολαίας και νούμερο δύο του ναζιστικού μορφώματος, Χρήστο Παππά, οποίος όχι μόνο ξέφυγε από τις αρχές, αλλά φαίνεται πως προσχεδίασε τη φυγή του λίγο πριν τελεσιδικήσει το δικαστήριο. Όμως, απορίας άξιο είναι πως ο κύριος Παππάς ξέφυγε από την αστυνομία, ενώ υπήρχε σχέδιο φυλάκισης των κατηγορουμένων, αλλά και εκτός αυτού ο κ. Παππάς ήταν αναγκασμένος να παρίσταται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής (δήλωσε ως τόπο κατοικίας του), κάθε πρώτη του μηνός.
Προφανώς, αυτήν την αποτυχία την χρεώνεται όχι μόνο η ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα έπιανε σε δευτερόλεπτα τους καταδικασθέντες, αλλά και το Υ.Π.Π., όπου δια στόματος του Υπουργού είπε πως ήταν αδύνατο να παραβλεφθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου. Σαφώς, κανείς δεν ζήτησε από τον Υπουργό να παραβεί τα εσκεμμένα, όμως αυτό που απαιτούσε η κατάσταση ήταν η ύπαρξη σχεδίου και η στενή παρακολούθηση όλων των κατηγορουμένων, όχι μόνο την τελευταία στιγμή, αλλά ολόκληρο το μήνα Οκτώβριο. Μάλιστα, αυτή η έλλειψη σχεδίου δεν φάνηκε μόνο στη σύλληψη της Χ.Α., αλλά φαίνεται καθημερινώς στους συνωστισμένους πολίτες, τους οποίους δεν μπορεί να διώξει από τις πλατείες η αστυνομία και αρκείται στο να τους βλέπει.
Ωστόσο, ουδείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως η αποστολή του Υπουργείου και της αστυνομίας δεν στέφθηκε με επιτυχία και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο άλλες φορές οι αρχές να μιλούν δια των πράξεων τους και όχι δια τους στόματος τους, διότι ο τροχός γυρίζει.