12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι ελπιδοφόρες επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι ελπιδοφόρες επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς


Της Βάσιας Ζέρβα,

Σε μία περίοδο, κατά την οποία τα επενδυτικά ενδιαφέροντα ανά τον κόσμο έχουν διαταραχθεί από τις πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, η Ελλάδα ανατρέπει την εικόνα της ως επενδυτικός προορισμός. Κινήσεις ύψιστης σημασίας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα από Αμερικανικούς τεχνολογικούς Κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Amazon που εισέρχονται αποφασιστικά στην ελληνική αγορά. Ένα από τα στοιχεία που καθόρισαν την αλλαγή αυτή της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, ήταν η αποφασιστική και έγκαιρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της πανδημίας. Τα γρήγορα μέτρα σε συνδυασμό με την εναρμονισμένη κινητοποίηση των δημόσιων φορέων, απέδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιδείξει πειθαρχία και βελτίωσαν την εικόνα της στο εξωτερικό, η οποία έχει κατακριθεί στο παρελθόν. Η επενδυτική κοινότητα αξιολογεί τα επιμέρους στοιχεία και φορείς που αποτελούν το ελληνικό κράτος, και την θετική πορεία τους όχι μόνο στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά και κατά την υπερπήδηση δυσχερών οικονομικών τροχοπεδών που είχε βιώσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης των τελευταίων ετών.

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις, αποτελεί η πρόσφατη επένδυση της Microsoft στην χώρα μας. Τα θεμέλια της συνεργασίας αυτής τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Microsoft, Brad Smith τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, στο πλαίσιο του 50ου  παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ (WEF), για την οποία μάλιστα ο κ. Smith σχολίασε πώς ο πρωθυπουργός ήταν «πολύ πειστικός» σχετικά με την συνεργασία τους. Η πολυεπίπεδη αυτή επένδυση αφορά την δημιουργία ενός data center, το οποίο θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται δεδομένα cloud. Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση της Microsoft για υπηρεσίες cloud ανακοινώνεται λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα. Το ύψος του κόστους υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα δημιουργήσει άμεσα νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας το διαθέσιμο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει και θετικές επιπτώσεις, όσον αναφορά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, την εκροή εξειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό-γνωστό και ως brain drain, καθώς και αναμένεται να τονωθεί γενικότερα ο τομέας της επιστημονικής έρευνας και απασχόλησης.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες 8 χώρες στην Ευρώπη, που η Microsoft εμπιστεύεται για την δημιουργία data center, γεγονός που την αναβαθμίζει και σαν περιφερειακό κέντρο για τις γειτονικές της χώρες στον τομέα των υπηρεσιών που προσφέρει η Microsoft. Χαρακτηριστικά, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Microsoft έγραψε: «Είμαι ενθουσιασμένος που από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Αθήνα ανακοινώσαμε ότι η Microsoft θα δημιουργήσει data centers στην Ελλάδα – η μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει στα 28 χρόνια λειτουργίας μας στη χώρα. Αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία μας για το μέλλον και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Στο ίδιο κλίμα σχολιάζοντας στον λόγο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τώρα με το ελληνικό Cloud, τα ελληνικά δεδομένα αλλά και τα δεδομένα απ’ τη γύρω περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος», σημείωσε. «Αυτό θα επηρεάσει τα πάντα, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την καθημερινότητα, όλα θα επηρεαστούν». Αξίζει επίσης σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πως η επένδυση αυτή αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επένδυση της Microsoft φέτος στην χώρα μας, με τις δύο πρώτες να αφορούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR) που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και τρεις μήνες μετά  την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα.  Η σημασία αυτής της επένδυσης στο σύνολο της είναι πολύ μεγάλη, καθώς τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το επενδυτικό μέλλον, αλλά και παρόν της χώρας μας.

Το επενδυτικό του ενδιαφέρον έχει στρέψει επίσης το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ένας ακόμη αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας, η Amazon. Από το Φεβρουάριο του 2020 η αμερικάνικη εταιρία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την χώρα μας, το οποίο αφορούσε την προώθηση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας στην ψηφιακή διακυβέρνηση και δεξιότητες και των ψηφιακών υποδομών με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας στους παραπάνω τομείς. Σχολιάζοντας αυτή την συνεργασία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά. Η εμπιστοσύνη της εταιρείας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών, καθώς και τη σημασία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας». Αργότερα μέσα στο 2020, η ανακοίνωση της επένδυσης της Microsoft σηματοδότησε μια νέα εποχή, όσον αφορά την εμπιστοσύνη που αποπνέει η Ελλάδα στο εξωτερικό και διαφώτισε σε εταιρίες όπως η Amazon το νέο και ανανεωμένο επενδυτικό προφίλ της χώρας. Αυτό είναι που έδωσε το πράσινο φως και στην amazon να τολμήσει με μεγαλύτερη σιγουριά να επεκτείνει τα ενδιαφέροντά της, καθώς η επένδυση «μαμούθ» της Microsoft δημιουργεί κενά στον τεχνολογικό τομέα της ελληνικής αγοράς. Τα κενά αυτά ευελπιστεί να καλύψει η Amazon μέσω ευέλικτων και στρατηγικά στοχευμένων επενδύσεων. Ήδη από τον Ιούλιο του 2020 φημολογείται σύμφωνα με πληροφορίες, πως έχει συσταθεί η «Amazon data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε» με έδρα το Χαλάνδρι, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται και οι cloud υπηρεσίες της θυγατρικής της, Amazon Web Services (AWS). Επιπλέον υπάρχουν και πληροφορίες, πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας εγκαταστάσεων logistics στη χώρα μας. Το κριτήριο για αυτή την επιλογή που κάνει την Ελλάδα ελκυστική για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι η στρατηγική της θέση, που επιτρέπει την εύκολη σύνδεση με την κινεζική αγορά και την εισροή προϊόντων από την Κίνα και προς την περιφέρεια.

Πηγή εικόνας: lykavitos.gr

Η έμπρακτη εμπιστοσύνη των εταιριών αυτών στην Ελλάδα σε μία εποχή κατά την οποία πολλές χώρες βρίσκονται βυθισμένες στη δύνη της ύφεσης, προκαλεί το ενδιαφέρον και την σταδιακή προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδυτών. Όλα αυτά τα επενδυτικά βήματα, τα οποία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, δίνουν επιπλέον ένα τόνο αισιοδοξίας και μια ανάσα στους εγχώριους επιχειρηματικούς κόλπους και η θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό αποδομεί τις όποιες αρνητικές προκαταλήψεις είχε δημιουργήσει κατά την διάρκεια της πολυετούς κρίσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει και αποδεικνύει έμπρακτα την στροφή στην πορεία της, και με αυτόν τον τρόπο μέσα από πειθαρχία και σκληρή δουλειά, πλησιάζει όλο και πιο κοντά σε μια σύγχρονη και συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα χώρα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την επένδυση της Microsoft, δεν αποδέχεται πως αυτή αποτελεί μόνο ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα, αλλά είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού, κάτι το οποίο αφορά όλα τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν όλο και πιο συχνά ως επίκεντρο την χώρα μας…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Ζέρβα
Βάσια Ζέρβα
Γεννήθηκε το 2000 στη Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοιτεί στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ασχολείται με την μουσική και συγκεκριμένα με το πιάνο και την φωνητική που είναι το πάθος της. Από μικρή είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Λατρεύει τα ταξίδια και έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση MUN στη Ρώμη.