Του Θάνου Κουλουβάκη,
Πιάνοντας συχνά συζητήσεις σχετικά με τα βιβλία, αρκετοί και αρκετές με ρωτούν τι είδους αναγνώσματα θα τους πρότεινα. Όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν είναι εύκολο να δοθεί. Αφενός διότι για να την απαντήσω πρέπει να γνωρίζω τα ενδιαφέροντα του συνομιλητή ή της συνομιλήτριας μου –πράγμα που δεν είναι πάντοτε δεδομένο– και αφετέρου διότι η πρότασή μου δεν πρέπει να ταιριάζει μονάχα θεματολογικά με αυτό που περιμένει ο αναγνώστης, αλλά να τον καλύψει και υφολογικά.
Παρ’ όλα αυτά, έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία τα οποία προτείνω αρκετά συχνά και αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο, όπου θα αναγράφονται και θα τα παρουσιάζω συνοπτικά. Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι βέβαια να καλύψω τα γούστα όλων των αναγνωστών και όλων των αναγνωστριών· αυτό είναι, άλλωστε, αδύνατον. Συνεπώς, λυπάμαι αν κανένα από τα παρακάτω βιβλία δεν σας φανεί ενδιαφέρον· Εντούτοις, δεν είναι εφικτό να προτείνω ξεχωριστά βιβλία στον καθένα και στην καθεμιά σας μέσω ενός άρθρου. Πρέπει να αναφέρω, τέλος, ότι τα παρακάτω βιβλία δεν έχουν Έλληνες συγγραφείς. Ίσως, όμως, έρθει και επόμενο άρθρο όπου θα προτείνω εξ ολοκλήρου ελληνικά βιβλία. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας περάσουμε στα βιβλία.
Άνθρωπος για Όλες τις Δουλειές – Τσαρλς Μπουκόφσκι
Το συγκεκριμένο βιβλίο μας τοποθετεί στην Αμερική του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου παρακολουθούμε την ιστορία και τις «περιπέτειες» παντός είδους ενός συγγραφέα, που προσπαθεί να επιβιώσει. Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό του τρόπο, περιγράφει τις δυσκολίες που περνά ο ήρωάς μας, τις σχέσεις που δημιουργεί και μας εισάγει μέσα σε έναν κόσμο που διαφέρει αρκετά από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Οι απαιτητικοί εργοδότες που καταπιέζουν τον ήρωα, οι δουλειές που εξαναγκάζεται να κάνει ο συγγραφέας μας –και πιθανώς ο αφηγητής μας– καθώς και οι ρεαλιστικές περιγραφές ερωτικών σκηνών συνθέτουν ένα σκηνικό που μένει χαραγμένο στο μυαλό του αναγνώστη και της αναγνώστριας. Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι το εν λόγω βιβλίο είναι το αγαπημένο μου από τον συγκεκριμένο συγγραφέα.
Μια Γλυκιά Γυναίκα – Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Για να είμαι ειλικρινής, όταν αποφάσισα να εντάξω ένα βιβλίο του Ντοστογιέφσκι στη λίστα αυτή, ήμουν ανάμεσα στο παραπάνω και στις «Λευκές Νύχτες». Η αλήθεια είναι ότι ακόμα αμφιταλαντεύομαι για το αν έκανα τη σωστή επιλογή, ωστόσο το βιβλίο που διάλεξα νομίζω ότι με τράβηξε λιγάκι περισσότερο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Ντοστογιέφσκι μας παρουσιάζει την ιστορία ενός συζύγου που βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή. Αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται γι’ αυτοκτονία και προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ, να βάλει τα γεγονότα σε σειρά στο μυαλό του και να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους η γυναίκα του αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της. Ένα βιβλίο γεμάτο οξυδερκείς συνδέσεις, έντονα και άτονα συναισθήματα, όμορφες περιγραφές. Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες για την ύπαρξη.
Καθένας – Φίλιπ Ροθ
Το συγκεκριμένο βιβλίο με έκανε πραγματικά να αγαπήσω τον Φίλιπ Ροθ, καθότι μου δημιούργησε μία πολύ θετική εικόνα για τη γραφή του. Η ιστορία που εκτυλίσσεται αφορά έναν άνθρωπο μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο. Αναλογιζόμενος τη ζωή του, λοιπόν, αντιλαμβάνεται τα σφάλματά του, τις νεανικές υπερβολές του, τις συμπεριφορές που υιοθέτησε και στράφηκαν εναντίον του. Ο Ροθ μας φέρνει αντιμέτωπους και αντιμέτωπες –πέραν από τον φυσικό θάνατο– με ένα συναισθηματικό τέλος που βιώνει ο ήρωάς μας. Έχουμε να κάνουμε με έναν τραγικό ήρωα, που αδυνατεί να πιστέψει ότι κατέληξε να βρίσκεται σε μία θέση που ποτέ δεν υπολόγιζε ότι θα βρεθεί· κι αυτή η θέση είναι ενός ανθρώπου μόνου.
Τα παραπάνω αποτελούν τρία βιβλία που θεωρώ ότι αξίζουν να διαβαστούν και θα ικανοποιήσουν αρκετούς αναγνώστες και αρκετές αναγνώστριες. Συνεπώς, αν κάποιο από αυτά σας φάνηκε ενδιαφέρον, μη διστάσετε να το διαβάσετε το συντομότερο δυνατόν.