Της Μαριτίνας Γκίνη,
Η Ελένη Αρχιγένους ήταν Ελληνίδα λόγια. Γεννήθηκε το 1823 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και ήταν κόρη του ιατρού Κωνσταντίνου Φενερλή και εγγονή του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Φάχρη. Ήταν πολύ όμορφη και πολλοί την παρομοίαζαν με τη βασίλισσα Αμαλία. Παρά την αριστοκρατική καταγωγή της, ήταν ιδιαιτέρως εργατική, με βαθύ θρησκευτικό πνεύμα και αφιέρωνε αρκετό χρόνο στη φροντίδα απόρων και φτωχών συνανθρώπων της.
Το 1848, παντρεύτηκε τον Σαράντη Αρχιγένη, με τον οποίο μοιράστηκαν το κοινό όνειρό τους για την μόρφωση του Γένους. Τον βοήθησε να ιδρύσει το πρώτο Παρθεναγωγείο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα ξακουστά Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια, με στόχο τη μόρφωση κοριτσιών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τα νησιά. Η Ελένη τους φερόταν και τα αγαπούσε σαν πραγματική τους μητέρα. Ο σύζυγός της την χαρακτήριζε ανάσα και ψυχή του Παρθεναγωγείου.
Το 1868, χρησιμοποίησε την προσωπική της περιουσία προκειμένου να ανεγείρει την ανώτατη σχολή Αρρένων στους Επιβάτες Θράκης «Ελένεια Εκπαιδευτήρια Αρρένων». Έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να σπουδάσουν δωρεάν γιατροί, αρχιτέκτονες και δάσκαλοι. Το 1872, ήταν η μοναδική γυναίκα μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Επιπλέον, διετέλεσε κοσμήτορας του Ανώτατου Παρθεναγωγείου «ΠΑΛΛΑΣ» στην Κωνσταντινούπολη και έκανε και μια μεγαλοπρεπή δωρεά στο Αρσάκειο Αθηνών.
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1891 σε ηλικία 68 ετών. Η ημέρα το θανάτου της αποτέλεσε μέρα πένθους για όλη την Κωνσταντινούπολη.