14.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο δεύτερο και τελευταίο προεδρικό debate

Το δεύτερο και τελευταίο προεδρικό debate


Του Γιώργου Πασσά,

Χορταστικό, πλούσιο σε αντιπαραθέσεις, λιγότερο ή περισσότερο έντονες διαφωνίες και κατηγορίες εις βάρος του αντιπάλου, δίχως, όμως, τις φωνές, την ασέβεια προς τους κανόνες και εν γένει τη χυδαιότητα του πρώτου, το δεύτερο προεδρικό debate είχε όλα όσα έπρεπε να έχει. Υπό την άριστη εποπτεία της Kristen Welker και αναλύοντας όλα τα επίμαχα ζητήματα των Η.Π.Α., από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι τις συνθήκες διαβίωσης των αφροαμερικανικών μειονοτήτων στις παρυφές μεγάλων εργοστασίων χημικών προϊόντων και πετρελαίου, οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν, για τελευταία φορά, τα ξίφη τους ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας οριστικά τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.

  • Κορωνοϊός

Στο πρώτο ζήτημα, που πραγματεύτηκαν οι δύο ομιλητές, συζητήθηκε εκτενώς η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία έως τώρα, καθώς και το σχέδιο του εκάστοτε υποψηφίου για την ανακούφιση των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο Πρόεδρος, από τη μεριά του, αναφέρθηκε, αρχικά, στο υπερμέγεθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη ανεξαιρέτως ανά την υφήλιο, ιδίως με τα νέα κύματα κρουσμάτων, υπερτονίζοντας τα όσα έχουν καταφέρει οι Η.Π.Α. τους περασμένους μήνες, με αύξηση του αριθμού των μασκών και των αναπνευστήρων, που παρέχονται στις νοσοκομειακές μονάδες, ενώ επεσήμανε πως, σε ένα διάστημα μεταξύ λίγων εβδομάδων και των αρχών του 2021, θα έχει βρεθεί εγκεκριμένο εμβόλιο, με εταιρείες, όπως η Pfizer και η Johnson & Johnson, να κάνουν αλματώδεις προόδους. Τέλος, αναφορικά με το σχέδιό του για το μέλλον, δήλωσε πως ο ιός “is going to disappear” πολύ σύντομα και πως, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει τις επιχειρήσεις, καθώς, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι ολέθριες. Στην ιδέα ενός κοστοβόρου πλάνου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και δη όσον αφορά τη θέσπιση κατώτατου μισθού ύψους 15 δολαρίων την ώρα, ο Πρόεδρος δήλωσε πως αυτό πρέπει να παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της άσκησης της οικονομικής πολιτικής από την εκάστοτε Πολιτεία. Ο Joe Biden, από τη μεριά του, άσκησε δριμεία κριτική στην έως τώρα διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Trump, αναφέροντας πως θα στηρίξει πολιτικά ένα εμβόλιο, μόνο σε περίπτωση απόλυτης διαφάνειας και κατόπιν ρητής εγκρίσεώς του από την επιστημονική κοινότητα. Όσον αφορά το σχέδιό του για το μέλλον, ο Biden επεσήμανε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανακούφιση των πληγέντων επιχειρήσεων και σχολείων μέσω ενός ενδελεχούς πλάνου υψηλού κόστους, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους αφ’ ενός, δίχως, όμως, να διακινδυνευθεί η υγεία κανενός αφ’ ετέρου.

  • Εμπλοκή ξένων δυνάμεων στις εκλογές και εξωτερική πολιτική

Φυσικά, ένα θέμα που δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση είναι η εξωτερική εμπλοκή στις εκλογές και εν γένει η στάση των Η.Π.Α. προς τις έτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Αρχικά, o Joe Biden δήλωσε πως θα τα βάλει με τη Ρωσία του Putin, το Ιράν και την Κίνα, αναγκάζοντάς τους να λογοδοτήσουν για την εμπλοκή τους στις εκλογές του 2016 και του 2020, κατηγορώντας, επιπλέον, τον Trump πως εσκεμμένα δεν υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στον φίλο του Putin. Ο Πρόεδρος, με τη σειρά του, απάντησε πως όλες οι δυνάμεις του εξωτερικού και ειδικά η Ρωσία επιθυμούν να χάσει τις εκλογές, επειδή «κανείς άλλος δεν ήταν πιο σκληρός με τη Ρωσία» απ’ ότι ο ίδιος. Εν συνεχεία, η συζήτηση ξέφυγε αρκετά από το θέμα, αρχής γενομένης με αλληλοκατηγορίες περί χρηματισμού από δυνάμεις του εξωτερικού, με τους δύο υποψηφίους να καταλήγουν να συζητούν κατά πόσο ο ένας ή ο άλλος είναι διεφθαρμένοι. Όσον αφορά την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, ο Trump τόνισε πως η πρώτη ήδη πληρώνει δισεκατομμύρια στις Η.Π.Α. για τα παραπτώματά της και για τη δεύτερη πως ο ίδιος βελτίωσε κατά πολύ τις σχέσεις των δύο κρατών, πράγμα απολύτως θεμιτό. Ο Biden, από την άλλη, δήλωσε ότι θα βεβαιωθεί πως η Κίνα θα υπακούσει στις υπαγορεύσεις του διεθνούς δικαίου, με τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους να κρατούν αυστηρή στάση απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ για τη Βόρεια Κορέα κατέκρινε την ανοχή του Προέδρου και ανέφερε πως θα δεχόταν να συναντήσει τον Kim Jong Un, μονάχα εάν ο τελευταίος άλλαζε άρδην τον τρόπο δράσης του και η κορεατική χερσόνησος γινόταν nuclear-free ζώνη.

  • Affordable Care Act και υγειονομική περίθαλψη

Απαντώντας στις συνέπειες μίας ενδεχόμενης κατάργησης του Affordable Care Act και αναφερόμενος στα σχέδιά του για την υγειονομική περίθαλψη, ο Πρόεδρος Trump αναφέρθηκε στην κατάργηση του individual mandate από την κυβέρνησή του, τονίζοντας, επιπλέον, πως το υγειονομικό του πλάνο θα προστατεύσει περαιτέρω όσους πάσχουν από pre-existing conditions (όπως π.χ. ο διαβήτης), ενώ κατηγόρησε τον Biden πως το πλάνο του είναι σοσιαλιστικό, καθώς εγκαθιδρύει ένα υγειονομικό σύστημα που ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση. Ο Biden, με τη σειρά του, τόνισε πως η κατάργηση του ACA θα άφηνε εκατομμύρια πολίτες δίχως περίθαλψη, ενώ δήλωσε πως το Biden Care, βασισμένο στο Obama Care, θα συμπεριελάμβανε αυτομάτως όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Medicaid, ακόμη και αν δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χρήματα, ενώ θα βεβαιωνόταν πως, μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού των εταιρειών, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων θα έπεφταν.

  • Μεταναστευτική πολιτική

Σε ένα ζήτημα σαφώς σημαντικό, αλλά όχι τόσο φλέγον όσο τα υπόλοιπα, ο Trump αναφέρθηκε στα “strong borders”, που έχουν πλέον οι Η.Π.Α., ενώ, σχετικά με τα 525 παιδιά, που την τελευταία τετραετία δεν έχουν βρει ακόμη τους γονείς τους, αφ’ ότου πέρασαν στις Η.Π.Α., δήλωσε πως τα παιδιά τα χρησιμοποιούν ως μέσο εξασφάλισης ασύλου διάφοροι εγκληματίες και επιτήδειοι. Τέλος, επεσήμανε το αρνητικό πρόσημο της μεταναστευτικής πολιτικής του Biden, που, κατ’ αυτόν, θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να δέχεται εγκληματίες εντός των συνόρων της. Από την άλλη μεριά, ο Biden χαρακτήρισε όλα αυτά ως αντικείμενα στα ήθη και την ιστορία των Η.Π.Α., δηλώνοντας ακόμη πως, εντός 100 ημερών από την ανάληψη της προεδρίας, θα καταθέσει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα διευκολύνει κατά πολύ την εξασφάλιση υπηκοότητας από τους 11.000.000 αδήλωτους μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ήδη στη χώρα.

  • Συστημικός ρατσισμός και μειονότητες

Ερωτώμενος σχετικά με τις οικογένειες Αφροαμερικανών που αναγκάζονται να προϊδεάσουν τα παιδιά τους για το ενδεχόμενο να υποστούν ρατσισμό, ο πρώην Αντιπρόεδρος δήλωσε, όπως είχε κάνει και παλαιότερα, πως οφείλει κανείς να παραδεχθεί ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στις Η.Π.Α. και πως στόχος του είναι να βελτιώσει τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρονται στις μειονότητες, να τους εξασφαλίσει καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, καθώς και το απαραίτητο κεφάλαιο, για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ, αναφερόμενος σε περιπτώσεις παραβατικότητας, προσέθεσε πως στόχος της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι πρωτίστως η άκριτη φυλάκιση και η τιμώρηση, αλλά η αναμόρφωση. Ο Trump, με τη σειρά του, άσκησε δριμεία κριτική στον Biden, κατηγορώντας τον πως, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επί οκταετίας στη θέση του Αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Obama, δεν έκανε τίποτα από όλα όσα λέει τώρα. Ο Πρόεδρος εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθησή του ότι «με την πιθανή εξαίρεση του Abraham Lincoln, ο Donald Trump έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλο Πρόεδρο για τις μειονότητες», καθώς και πως ο ίδιος είναι «ο λιγότερο ρατσιστής» από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα διεξαγωγής του debate.

  • Περιβαλλοντική πολιτική

Επικαλούμενος τα όσα έχει, κατ’ αυτόν, καταφέρει η κυβέρνησή του, ο Trump εκθείασε το πόσο καλά τα πηγαίνει η χώρα στον περιβαλλοντικό τομέα, ειδικά σε σύγκριση με την Κίνα και την Ινδία, σε ζητήματα καθαρού αέρα και νερού. Επιπλέον, ο Πρόεδρος δήλωσε πως δεν πρόκειται να θυσιάσει εκατομμύρια δουλειές για χάρη της Συμφωνίας του Παρισίου και κατηγόρησε τον Biden πως το πλάνο του είναι υπερβολικά υψηλού κόστους και θα φέρει την οικονομική καταστροφή. Αντιθέτως, ο Biden δήλωσε πως σχεδιάζει, μέσω του επιστημονικά και συνδικαλιστικά αποδεκτού σχεδίου, που έχει καταρτήσει, να μειώσει κατά το δυνατόν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία και να στραφεί εν γένει προς την εναλλακτική ενέργεια.

  • Επίλογος

Με πάνω από 47.000.000 πολίτες να έχουν ήδη ψηφίσει και ολοένα και περισσότερους να λαμβάνουν την οριστική τους απόφαση, το debate αυτό, ίσως, να μην ήταν ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι απαντήσεις που δόθηκαν στην τελευταία ερώτηση «τι θα λέγατε στην τελετή ορκωμοσίας σας σε όσους δεν σας ψήφισαν» είναι ενδεικτικές του χαρακτήρα του κάθε υποψηφίου και αποκαλύπτουν εν πολλοίς την πραγματική τους θέαση των πραγμάτων, με τον μεν Trump να δηλώνει πως όλα είναι τέλεια, θα επανέλθουμε και από την πανδημία, συνεχίζουμε δυναμικά και “success is going to unite us”, τον δε Biden να τονίζει πως υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, αλλά με δουλειά, αλληλεγγύη, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε. Και, πράγματι, οι εκλογές αυτές δεν θα καθορίσουν μόνο βραχυπρόθεσμα το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα, αλλά εν πολλοίς πρόκειται να αναδιαμορφώσουν ριζικά και αμετάκλητα τον χαρακτήρα, το ήθος και φυσικά τη δύναμη των Η.Π.Α.

Πηγή: https://www.france24.com/en/tag/us-presidential-election-2020/

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.