Της Αγγελικής Μανωλάκη,
Λίγα λόγια για την ιστορία του μουσείου
Κατά μήκος του Σηκουάνα, απέναντι από το Μουσείο Λούβρο, το Μουσείο Ορσέ (Musée d’ Orsay) βρίσκεται και στεγάζεται σε έναν μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό του 1900, φιλοξενώντας στις συλλογές του γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής ιμπρεσιονιστών. Είναι, ίσως, ένα από τα πιο αγαπημένα μουσεία των Παριζιάνων λόγω της ιστορίας της δημιουργίας του.
Στην αρχή του 19ου αιώνα, υπήρχαν δύο μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Παρίσι, ο Gare de Lyon και ο Gare d’ Orsay. Ο Gare d’ Orsay ήταν σε πιο εξέχουσα τοποθεσία, κατά μήκος του Σηκουάνα και απέναντι από το Λούβρο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είχε σχεδιαστεί από την εταιρεία Compagnie d’ Orléans, η οποία ήθελε να φέρει τα ηλεκτροφόρα τρένα μέχρι την καρδιά του Παρισιού.
Η Compagnie d’Orléans αποφάσισε να διοργανώσει ένα διαγωνισμό που να εποπτεύεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο νικητής αυτού του διαγωνισμού ήταν ο Victor Laloux, ο οποίος είχε σχεδιάσει, επίσης, τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Tours στη Γαλλία.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός είχε εγκαταλειφθεί τελείως από το 1961, όταν και σώθηκε από κατεδάφιση από τον Γάλλο πρόεδρο Pompidou. Το 1978, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ζισκάρ ντ’ Εστέν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Gare d’Orsay ως μουσείο για την τέχνη του 19ου και του 20ου αιώνα. Δεν θα περιλάμβανε μόνο έργα ζωγραφικής, αλλά θα κάλυπτε και τις διάφορες μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών, χαρακτικών, φωτογραφίας, φιλμ, αρχιτεκτονικής, ακόμα και πολεοδομίας.
Το 1979 ξεκίνησε η αποκατάσταση του Musée d’Orsay, όπως λέγεται τώρα, και τελικά το μουσείο εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στις 29 Νοεμβρίου 1986. Όταν άνοιξε το μουσείο, περιλαμβάνονταν περίπου 2.300 έργα ζωγραφικής, 1.500 γλυπτά και 1.000 άλλα αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα τέχνης προέρχονταν από άλλα μουσεία, όπως το Musée du Luxembourg. Με την πάροδο του χρόνου, η συλλογή έχει επεκταθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των εξαγορών και των δωρεών. Πλέον καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1914 και περιλαμβάνει έργα των Ντεγκά, Ροντέν, Μονέ, Μονέ, Ρενουάρ, Σεζάν, Βαν Γκογκ και άλλων.
Το μουσείο σήμερα
Στο μουσείο υπάρχουν τρία επίπεδα. Στο ισόγειο, οι αίθουσες εκθέσεων είναι κατανεμημένες αμφίπλευρα της κεντρικής αίθουσας, στην οποία εκτίθενται, κυρίως, έργα γλυπτικής, ενώ οι πλαϊνές αίθουσες περιλαμβάνουν, κυρίως, εκθέματα πινάκων ζωγραφικής.
Στο μεσαίο επίπεδο, υπάρχουν εξώστες, οι οποίοι δίνουν πρόσβαση στις αίθουσες εκθεμάτων, καθώς και στον τρίτο (τελευταίο) όροφο, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα με την ομώνυμη αποβάθρα.
Από τον τρίτο όροφο, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου στον εξώστη, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το ποτάμι, το Μουσείο του Λούβρου διαγωνίως απέναντι και, σε μεγαλύτερη απόσταση, αντικριστά τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, τον Ναό που βρίσκεται χτισμένος στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.
Στο μουσείο στεγάζονται, επίσης, σε ειδικές αίθουσες, και περιστασιακές και ειδικές εκθέσεις έργων τέχνης, φωτογραφίας, γραφικών τεχνών και ειδών διακοσμητικών τεχνών. Υπάρχουν, ακόμη, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοπωλείο.
Μα, πάνω απ’ όλα, είναι το «σπίτι» των ιμπρεσιονιστών, αφού εκεί φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του ιμπρεσιονισμού παγκοσμίως. Μπορεί κανείς να θαυμάσει πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως ο Claude Monet (πάνω από 70 πίνακες του), Renoir, Sisley, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Degas, Gauguin, Cézanne και πάρα πολλών ακόμα.
Πλούσια είναι και η συλλογή του σε γλυπτά. Συναντά κανείς, μάλιστα, μεταξύ άλλων, 26 γλυπτά του Auguste Rodin.
Οι πιο γνωστοί πίνακες του μουσείου:
- A Burial at Ornans (c. 1849), Gustave Courbet
- Bal du Moulin de la Galette (1876), Pierre-Auguste Renoir
- Dinner at the Ball (1879), Edgar Degas
- Olympia (1863), Edouard Manet
- Bazille’s Studio (1870), Frédéric Bazille
- The Cardplayers (1890-1895), Paul Cézanne
- London, Houses of Parliament (1904), Claude Monet
- Self-Portrait (1889), Vincent Van Gogh
Χρήσιμες πληροφορίες
Το μουσείο βρίσκεται στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού και μπορείτε να πάτε από τον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου (RER, γραμμή C) “Musee d’Orsay”, καθώς και με το μετρό (σταθμός Solferino, γραμμή 12).
Η είσοδος στο Μουσείο Ορσέ, για τους ανηλίκους και για τους ενηλίκους ηλικίας 18-25, πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δωρεάν, με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, και, για τους υπόλοιπους, έχει κόστος 12.50 ευρώ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- https://www.taxidologio.gr/paris-todo-museum
- https://pameparisi.gr/sight.php?ID=13
- https://www.parisi-info.com/2015/09/mouseio-orse-parisi.html