Της Μαριτίνας Γκίνη,
Η Βιψανία Αγριππίνα ή Αγριππίνα η Πρεσβύτερη ήταν κόρη του Μάρκου Βιψανίου Αγρίππα και της Ιουλίας, κόρης του αυτοκράτορα Αυγούστου. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 14π.Χ. στην Αθήνα. Με διαταγή του αυτοκράτορα Αυγούστου παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών τον Γερμανικό και μαζί απέκτησαν εννέα παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα έξι, καθώς τα άλλα τρία παιδιά πέθαναν σε βρεφική ηλικία.
Στα 12 μ.Χ., ο Γερμανικός εγκατέλειψε τη Ρώμη για να αναλάβει τη διοίκηση των λεγεώνων στα σύνορα του Ρήνου, εκεί τον ακολούθησε και η Αγριππίνα μαζί με τον μικρότερο γιο της Γάιο. Όταν ο Αύγουστος πέθανε στα τέλη του 14 μ.Χ., η Αγριππίνα βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη της Κολωνίας. Οι λεγεωνάριοι, δυσαρεστημένοι με τους όρους της υπηρεσίας τους, άδραξαν την ευκαιρία για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες. Οι αναταραχές την υποχρέωσαν να μεταφερθεί σε μια ασφαλέστερη περιοχή νοτιότερα της Κολωνίας.
Έναν χρόνο αργότερα, το 15 μ.Χ., βρισκόταν πάλι στο επίκεντρο, καθώς συσπειρώθηκαν γύρω της απογοητευμένες λεγεώνες που επέστρεφαν από μια δύσκολη γερμανική εκστρατεία. Πρόβλεψε την καταστροφή μιας προσωρινής γέφυρας στο Ρήνο και η δράση της χαρακτηρίστηκε από ανδρεία και δύναμη. Ο Γερμανικός ανακλήθηκε στη Ρώμη μετά το τέλος του έτους, η Αγριππίνα και τα παιδιά επέστρεψαν μαζί του. Στη συνέχεια, δόθηκε ειδική εντολή στον Γερμανικό, να διευθετήσει τις υποθέσεις στο ανατολικό θέατρο της Ρώμης, τη Μικρά Ασία σήμερα. Η Αγριππίνα πήγε για άλλη μια φορά μαζί του. Το φθινόπωρο του 19 μ.Χ., ο Γερμανικός πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες. Η Αγριππίνα επέστρεψε στην Ιταλία και έφερε δραματικά τη στάχτη του συζύγου της.
Η Αγριππίνα συμμετείχε στη δικαστική πολιτική ως δικηγόρος των υιών της, στην αντιπαράθεσή τους με τον Δρούσο, γιο του Τιβέριου. Η μητέρα τους αγκυροβόλησε τις ελπίδες των αγοριών και των υποστηρικτών τους. Οραματίστηκε ένα «κόμμα της Αγριππίνας», θέλοντας να εκφράσει μια αντίληψη της δικαστικής πολιτικής και όχι να δημιουργήσει ένα οργανωμένο κίνημα. Η δύναμη και η σταθερότητά της μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φιλοδοξία και αλαζονεία. Η σύγκρουση μεταξύ της χήρας και του αυτοκράτορα έγινε πιο σοβαρή, με τη δυσπιστία να κλιμακώνεται. Τελικά, η Αγριππίνα και ο μεγαλύτερος γιος της, Νέρων, συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Νάπολης το 29 μ.Χ., όπου πολλοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους. Πέθανε στις 18 Οκτωβρίου το 33 μ.Χ., είτε σκόπιμα είτε από πείνα.