Της Μαριτίνας Γκίνη,
Η Άννα Φρόυντ ήταν Αυστριακή-Βρετανή ψυχαναλύτρια. Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1895 και ήταν κόρη του Ζίγκμουντ Φρόυντ. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της, χαράσσοντας τη δική της πορεία στον χώρο της ψυχανάλυσης, καθώς θεωρείται μια από τους ιδρυτές της ψυχαναλυτικής παιδικής ψυχολογίας. Φοίτησε στο Cottage Lyceum στη Βιέννη έως το 1912 και το 1914 ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα, χωρίς, όμως, να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την ψυχανάλυση· το 1920 παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Έπειτα, εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα της ως βοηθός του και το 1923 ξεκίνησε τη δική της ψυχαναλυτική πρακτική με παιδιά. Δύο χρόνια αργότερα, άρχισε να διδάσκει στο Ινστιτούτο Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης. Το 1936, εξέδωσε το έργο της, «Το εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας», επικεντρωμένο σε παιδιά και εφήβους. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, το 1938, κατέφυγε στο Λονδίνο. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 1939, δημιουργήθηκε μια διαφωνία με τη Μέλανι Κλάιν για τη συλλογική κατεύθυνση της ψυχανάλυσης σε διάφορες μεθοδολογικές και θεωρητικές τεχνικές. Η Φρόυντ πίστευε ότι τα παιδιά δεν έχουν «υπερεγώ» και οι θεραπευτές τους θα πρέπει να είναι γνωστά τους πρόσωπα, ενώ η Κλάιν θεωρούσε ότι έχουν «υπερεγώ» και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όπως οι ενήλικες. Εν τέλει και οι δύο εκδοχές έγιναν αποδεκτές από τη Βρετανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.
Με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς της, Ντόροθι Μπέρλινχαμ, ίδρυσε το νοσοκομείο Χάμπστιντ, όπου στεγάζονταν παιδιά θύματα πολέμου ή ορφανά πολέμου, τα οποία παρακολουθούσε. Λίγα χρόνια αργότερα, δημοσίευσε μερικές από τις αναμνήσεις αυτών των παιδιών. Το 1945, ίδρυσε την επιστημονική επιθεώρηση Psychoanalytic Study of Child. Από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, ταξίδευε συχνά στις Η.Π.Α., για να διδάξει ή να δώσει διαλέξεις, ενώ, το 1970, ασχολήθηκε με τα προβλήματα των συναισθηματικά στερημένων και σε μειονεκτική θέση παιδιών και τις συνέπειες στην ανάπτυξή τους.
Η Άννα Φρόυντ απεβίωσε στις 9 Οκτωβρίου 1982 στο Λονδίνο. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, εκδόθηκαν τα άπαντά της.