20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

#SayHerName


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Στις 13 Μαρτίου, στο Louisville, τρεις αστυνομικοί έλαβαν εντολή να ελέγξουν το διαμέρισμα της εικοσιεξάχρονης Breonna Taylor ως μέρος μιας έρευνας, που στόχευε στη σύλληψη δύο Αμερικανών για διακίνηση ναρκωτικών. Η Taylor δεν είχε κάποιον σημαντικό ρόλο σε αυτή την έρευνα και οι αστυνομικοί δεν τη θεωρούσαν επικίνδυνη, καθώς η μόνη σχέση της με την υπόθεση ήταν ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους, με τον οποίο είχαν “on and off” σχέση παλιότερα και είχε θεαθεί, κάποιες φορές, στο διαμέρισμά της, τους προηγούμενους μήνες. Με αυτή την πληροφορία, ο υπεύθυνος δικαστής υπέγραψε ένταλμα ελέγχου του διαμερίσματός της και συγκεκριμένα “no-knock” ένταλμα, που, όπως λέει και το όνομά του, δίνει το δικαίωμα στους αστυνομικούς να εισβάλουν στο σπίτι του υπόπτου με τη βία, χωρίς να έχουν προαναγγείλει, κατά την είσοδό τους, την ιδιότητά τους. Εκείνη τη βραδιά, όμως, οι τρεις αστυνομικοί, όπως υποστηρίζουν, παρ’ όλα αυτά, ανέφεραν την ιδιότητά τους -πριν καταρρίψουν την πόρτα. Πίσω, όμως, από αυτή την πόρτα, ο Kenneth Walker, σύντροφος της Taylor, και εκείνη στο πλευρό του, ενώ, πολλές φορές, ρώτησε ποιος ήταν, κανείς δεν απάντησε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Τότε νόμιζε ότι κάποιος εισβάλει στο σπίτι για ληστεία και μόλις η πόρτα ξηλώθηκε, πυροβόλησε -με το νόμιμα καταχωρημένο όπλο του- μια φορά χαμηλά, έτσι ώστε να τραυματίσει τον εισβολέα. Η σφαίρα αυτή χτύπησε το πόδι του Mattingly, ενός από τους αστυνομικούς, και αμέσως άνοιξαν και εκείνοι πυρά, πετυχαίνοντας οκτώ φορές την Breonna Taylor στον διάδρομο του διαμερίσματός της. Περίθαλψη των τραυμάτων της έλαβε είκοσι λεπτά μετά τους πυροβολισμούς, όταν, όμως, ήταν ήδη πολύ αργά, ενώ, πιο πριν, οι τρείς αστυνομικοί είχαν καλέσει ασθενοφόρο, για να φροντίσουν για τον μηρό του αστυνομικού Mattingly, που είχε τραυματιστεί. Καθώς έβλεπε ότι ο Mattingly λάμβανε μόνο περίθαλψη, ο Walker κάλεσε την αστυνομία, για να ζητήσει βοήθεια. Η Breonna Taylor είχε ήδη χάσει τη ζωή της.

Η ιστορία εκείνης της νύχτας δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας παρά μόνο περίπου τρείς μήνες μετά, αφού είχε προηγηθεί η δολοφονία του George Floyd και χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωναν κατά της αστυνομικής βίας εναντίων των Αφροαμερικανών. Στις 5 Ιουνίου, η ημέρα των γενεθλίων της, το Twitter γέμισε μηνύματα με το hashtag #SayHerName, ευαισθητοποιώντας το κοινό και ζητώντας δικαιοσύνη για τον άδικο τρόπο που χάθηκε. Μερικές μέρες πριν, τέλη Σεπτέμβρη, μόνο ένας από τους τρείς αστυνομικούς έχασε τη δουλειά του και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αφού είχε πυροβολήσει στα τυφλά, όταν βρισκόταν εκτός του διαμερίσματος της Taylor και βάζοντας σε κίνδυνο και τους γείτονες. Η κοινότητα δεν έλαβε το δικαιοσύνη που πίστευε ότι άξιζε η Breonna, καθώς ζητούσαν τη φυλάκιση και των τριών αστυνομικών.

Αυτό το αίτημα -νομικά- δεν μπορούσε να εισακουστεί. Βάσει της φύσης του εντάλματος (no-knock warrant), οι αστυνομικοί δεν απαιτείτο να ανακοινώσουν την παρουσία τους και ακόμα και αν δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στο σπίτι της Taylor, ούτε είχε εν τέλει κάποια σχέση με τις κατηγορίες κατά του πρώην συντρόφου της, υπήρχε ένταλμα υπογεγραμμένο από δικαστή για πιθανή σχέση. Οι τρεις αστυνομικοί δεν μπορούσαν να ελέγξουν αν το ένταλμα θα βοηθούσε στην έρευνα, υπάκουαν μόνο εντολές. Αν, όμως, όντως δεν ανακοίνωσαν την παρουσία τους, ο Walker δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν αστυνομικοί και άρα ο προειδοποιητικός πυροβολισμός του, που βρήκε το πόδι του Mattingly, χωρίς να είναι θανάσιμος, δεν ήταν αδικαιολόγητος. Αφού είχε στην κατοχή του νόμιμα ένα όπλο και απειλείτο από κάποιους, που προσπαθούσαν να ρίξουν την πόρτα του διαμερίσματος, ήταν μια κίνηση αυτοάμυνας. Έτσι, όμως, αντιλήφθηκαν την κατάσταση και οι αστυνομικοί, οι οποίοι μόλις δέχτηκαν πυρά (έναν πυροβολισμό από το όπλο του Walker), ανταπέδωσαν τα πυρά σε μια στιγμή αυτοάμυνας. Γι’ αυτόν τον λόγο, προστατεύονται και από τον νόμο του Louisville. Ο τρίτος αστυνομικός, που καταδικάστηκε κιόλας, δεν είχε καθαρή εικόνα, όταν άνοιξε πυρά και έτσι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών.

Ο τρόπος που αντιμετώπισαν τη χτυπημένη Breonna, βέβαια, αφού ζήτησαν ασθενοφόρο, κυρίως, για τα τραύματα του αστυνομικού και όχι εκείνης και δεν ζήτησαν να κοιτάξουν τα τραύματά της παρά μόνο είκοσι λεπτά μετά, όταν το ιατρικό προσωπικό αντιλήφθηκε την κατάστασή της, είναι κάτι παραπάνω από ανεπίτρεπτο. Σε αυτό το διάστημα, ο σύντροφός της αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία, για να ζητήσει βοήθεια. Μάλιστα, στην επίσημη αναφορά εκείνης της νύχτας, δεν σκέφτηκαν καν να αναφέρουν τον τραυματισμό και μετά θάνατο της Taylor. Πριν μερικές ημέρες, ο Mattingly έστειλε ένα email σε όλους τους αστυνομικούς του Louisville, κατακρίνοντας τον τρόπο που ο δήμαρχος και το FBI διαχειρίστηκαν την υπόθεση και τη μετέτρεψαν σε ένα πολιτικό παιχνίδι και υποστηρίζει ότι εκείνη τη νύχτα, συμπεριφέρθηκαν «νόμιμα και ηθικά», χωρίς να δείξει -όχι μετάνοια- απλώς θλίψη για τον θάνατο μιας αθώας γυναίκας, που βρέθηκε ανάμεσα σε ανταλλαγή πυρών.

Τα γεγονότα, που εξελίχθηκαν μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό της Taylor, δεν αποδεικνύουν, βάσει των στοιχείων τουλάχιστον, ένα φυλετικό έγκλημα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν μετά τον θάνατό της, όμως, παραπέμπει σε ένα τέτοιο. Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα τραύματά της, δεν έγραψαν μια αντιπροσωπευτική αναφορά, παρουσιάζοντας έτσι την απώλειά της ως κάτι που δεν είναι χρήσιμο να αναφερθεί. Τους επόμενους μήνες, οι αστυνομικοί σαν τον Mattingly και ο κόσμος που τους υποστηρίζει πίστευαν ότι εκείνη η νύχτα ήταν απλώς ένα μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού, που οι νομοταγείς πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν ακραίους διαδηλωτές. Η Breonna Taylor, όμως, ήταν μια νομοταγής πολίτης, βοηθούσε στο νοσοκομείο της πολιτείας της, να γιατρευτούν ασθενείς με κορωνοϊό, είχε ένα λαμπρό μέλλον βοηθώντας την κοινότητά της. Και αν δεν υπήρχαν αυτές οι (ειρηνικές) διαδηλώσεις, η αστυνομία της κοινότητας, που χρειαζόταν την Breonna, θα συνέχιζε να συμπεριφέρεται σαν ο θάνατός της να μην άξιζε συζήτησης. Φυσικά, η υπόθεση αυτή έπαιξε και έναν πολιτικό ρόλο, πολλές φορές τον λανθασμένο, ειδικά όταν το Δημοκρατικό Κόμμα διέδιδε ψεύτικες πληροφορίες (ότι δεν υπήρχε ένταλμα), ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερο εκνευρισμό εναντίον των Ρεπουμπλικανών, που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί την ίδια στάση με αυτή των τριών αστυνομικών, που δεν σεβάστηκαν την Breonna.

Η αστυνομία δεν είναι ασφαλώς μόνο αυτοί οι τρείς αστυνομικοί και πολλά αστυνομικά τμήματα υποσχέθηκαν στις κοινότητες, που προστατεύουν, να κάνουν καλύτερη δουλειά, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Στο Louisville, ήδη απαγορεύτηκαν τα “no-knocks” εντάλματα και έχει προταθεί να γίνει το ίδιο και σε άλλες Πολιτείες. Ο νόμος αυτός πήρε το όνομά του από την Breonna και ένα hastag (#SayHerName) είχε πολύ περισσότερη σημασία από μερικά likes και reposts: η ζωή της άξιζε και ο κόσμος θα την θυμάται.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.