Της Μαρίας Κρουσταλλίδη,
Στις 27 Σεπτεμβρίου οι New York Times προχωρούν σε ένα δημοσίευμα-κόλαφο, με τίτλο “The President’s Taxes: Long-Concealed Records Show Trump’s Chronic Losses And Years Of Tax Avoidance”, το οποίο αποτελεί μια ευθεία επίθεση στον τρέχοντα Πρόεδρο, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και της παρουσίασης πλαστών οικονομικών στοιχείων στα αρμόδια κρατικά όργανα. Η εν λόγω έρευνα έρχεται να ταράξει για άλλη μία φορά το -ήδη έκρυθμο- πολιτικό σκηνικό, με την αντίστροφη μέτρηση για τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να έχει ήδη ξεκινήσει. Βέβαια, η συγκεκριμένη εφημερίδα, όπως και άλλοι πασίγνωστοι κολοσσοί του χώρου της ενημέρωσης, έχουν υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στάση κατά του Προέδρου Trump, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους θητείας του, γεγονός που έχει εξοργίσει τον τελευταίο, προκαλώντας καυστικές αντιδράσεις του και άμεσες κατηγορίες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Επομένως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το μοτίβο αυτό συνεχίζεται. Ούτε, βέβαια, και τα στοιχεία της φοροδιαφυγής και της απάτης εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου αφήνουν τον μέσο αναγνώστη σοκαρισμένο. Όμως, το ενδιαφέρον έγκειται στο πώς η συγκυρία θα επηρεάσει την έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και, φυσικά, εάν -τουλάχιστον αυτή τη φορά- ο Donald Trump θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι η πηγή των πληροφοριών είναι στοιχεία που έχει παραχωρήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος στην Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος (Internal Revenue Service/IRS), δεν αποτελούν μέρος ξεχωριστής ανεξάρτητης έρευνας και δεν καλύπτουν ζητήματα όπως τον συνολικό πλούτο του. Κοινώς, η πηγή της είδησης είναι μεν αξιόπιστη και διασταυρωμένη, αλλά όχι καθ΄ όλα πλήρης. Θα πρέπει, λοιπόν, κάθε αναγνώστης να κρίνει, έχοντας αυτά τα στοιχεία υπόψη.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το δημοσίευμα;
Σε μία έρευνα δεδομένων των δεκαπέντε τελευταίων ετών, έως και το 2017, οι New York Times αναφέρουν ότι, κατά τα δέκα από αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πλήρωσε καθόλου φόρους, ενώ την πρώτη χρονιά της Προεδρίας του πλήρωσε το εξωφρενικά γελοίο ποσό των 750 δολαρίων ως ετήσιο φόρο εισοδήματος, όπως ακριβώς συνέβη και την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, ο Donald Trump προέβαινε σε συνεχείς μειώσεις των φόρων που πλήρωνε για τις επιχειρήσεις του, χρησιμοποιώντας νομικά «παραθυράκια», με σκοπό τη μείωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, ως επιβράβευση για ορισμένες δραστηριότητές του, όπως η συντήρηση ιστορικών κτηρίων.
Εν συντομία, οι συντάκτες του δημοσιεύματος διατείνονται πως ο Donald Trump, δηλώνοντας κολοσσιαίες απώλειες εκατομμυρίων εδώ και πολλά συναπτά έτη, ουσιαστικά προσπαθεί να προβάλλει τις επιχειρήσεις που απορροφούν πολλά περισσότερα χρήματα από τα έσοδα που του αποφέρουν, με σκοπό να απαλλαγεί από φόρους εισοδήματος για το προσεχές διάστημα. Κατόπιν μιας σειράς οικονομικών ελιγμών, ο Donald Trump έχει εδώ και πολλά χρόνια καταφέρει να εξαπατήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε κανονικά να αποδοθούν στις υποχρεώσεις του. Ουσιαστικά, ο ίδιος δεν σκιαγραφείται ως ο επιτυχημένος, ευφυής επιχειρηματίας που προβάλλεται μέσα από την προσεκτικά κατασκευασμένη «περσόνα» του, αλλά ως ένας ικανός οικονομικός διαχειριστής, με ταλέντο στην παρουσίαση οικονομικών δεδομένων με τρόπο τέτοιο που να υπηρετούν το συμφέρον του· με πιο παραστατικά λόγια, ως ένας ταχυδακτυλουργός που εμφανίζει και εξαφανίζει χρήματα, κατά το δοκούν. Οι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα φθάνουν μέχρι και στο σενάριο η υποψηφιότητα για την Προεδρία, το 2015, να προήλθε από την ανάγκη αναζωογόνησης των δημοσίων σχέσεων και της δημόσιας εικόνας του, δηλαδή ως τίποτα περισσότερο από ένα καλά μελετημένο επιχειρηματικό πλάνο.
Μάλιστα, ο Trump στηλιτεύεται έντονα για τη διατήρηση επιχειρήσεων και την ανάληψη συμφωνιών που αποτελούν τον ορισμό της «σύγκρουσης συμφέροντος» μεταξύ της επιχειρηματικής και της πολιτικής του ιδιότητας, ενόσω διέμενε -και διαμένει- στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με στοιχεία, ο ίδιος έχει αποκομίσει τεράστια χρηματικά ποσά από επενδύσεις του Ομίλου του σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα. Με συνολικά κέρδη, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, που αγγίζουν τα 73 εκατομμύρια δολάρια από δραστηριότητες στο εξωτερικό, ο ίδιος φαίνεται ότι επωφελήθηκε από έσοδα 1 εκατομμυρίου από την Τουρκία, 3 εκατομμυρίων από τις Φιλιππίνες και 2.3 εκατομμυρίων από την Ινδία.
Φυσικά, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο κάτοχο του προεδρικού θώκου που έχει αρνηθεί τη διαφάνεια των οικονομικών του, από την καθιέρωση της εν λόγω πρακτικής από τον Richard Nixon κι έπειτα. Οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των ιθυνουσών αρχών πέφτει στο κενό, καθώς ο ίδιος επιστρατεύει κάθε νομικό τέχνασμα και πιθανή αιτία κωλυσιεργίας, προκειμένου να αποφύγει να λογοδοτήσει για οικονομικά ζητήματα. Πέρα από τα χρέη 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους, που ο ίδιος καθυστερεί, υπάρχει και μια εκκρεμής ακρόαση με το IRS, που αφορά στο αίτημα του Trump για επιστροφή φόρων ύψους 72.9 εκατομμυρίων δολαρίων, υπόθεση που, εάν δεν εξελιχθεί υπέρ του, θα δημιουργήσει επιπρόσθετες οφειλές της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ποια η αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου;
Ως απάντηση στα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους New York Times, ο Alan Garten, ένας από τους δικηγόρους του Ομίλου Trump, ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα που παρουσιάζονται «είναι στην πλειοψηφία τους, αν όχι όλα, ανακριβή» και ζήτησε την αποκάλυψη των εγγράφων, στα οποία βασίστηκε η αναφορά. Οι NYT αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του, προκειμένου να προστατεύσουν τις πηγές τους, οδηγώντας στη συνέχεια στη δήλωση του κυρίου Garten ότι: «Κατά την τελευταία δεκαετία, ο Πρόεδρος Trump έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικούς φόρους προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών φόρων που πλήρωσε από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το 2015». Ωστόσο, το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια γενική και άκρως αποπλανητική δήλωση, καθώς, ενώ ο Πρόεδρος μπορεί να πλήρωνε άλλου είδους φόρους, όπως για την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση, αυτά τα στοιχεία δεν αναφέρονται σε φόρους εισοδήματος, δηλαδή το συγκεκριμένο είδος φορολογίας, στο οποίο εν προκειμένω αναφερόμαστε.
Ο ίδιος, μέσω της αγαπημένης του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, προέβη σε μια σειρά tweets, στα οποία κατηγορούσε το δημοσίευμα για συκοφαντία εναντίον του, δήλωνε δε πως ήταν δικαίωμά του να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για μείωση φορολογίας που του παρουσιάστηκαν. Παράλληλα, τόνισε πως διαθέτει πολύ χαμηλό επίπεδο χρεών και πως, φυσικά, είναι πρόθυμος να δημοσιοποιήσει στον Αμερικανικό λαό οικονομικά και φορολογικά δεδομένα, αλλά δε δύναται λόγω της εκκρεμούς ακρόασης με το IRS. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της υπηρεσίας έσπευσαν να αποσαθρώσουν το επιχείρημά του, λέγοντας πως δε τον σταματά τίποτα, εάν θέλει να μοιραστεί δημόσια τα δεδομένα αυτά.
Τελειωτικό χτύπημα για την υποψηφιότητα Trump;
Στην επίσημη σελίδα του Joe Biden στο Facebook «ανέβηκε» σχεδόν ακαριαία παραπομπή σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα που επιτρέπει στον επισκέπτη να υπολογίσει το ποσό που θα πληρώσει ο ίδιος σε φόρους εισοδήματος και να το συγκρίνει με αυτό που κατέβαλε ο Πρόεδρος Trump. Ο μέσος όρος ετησίων εισφορών ενός Αμερικανού πολίτη σε φορολογία εισοδήματος ανέρχεται στα 11.165, 39$. Το σλόγκαν «Πλήρωσες 10,415.39$ περισσότερα σε φόρους από τον Donald Trump, έναν δισεκατομμυριούχο», που εμφανίζεται στη σελίδα, αποτελεί την πιο ισχυρή γροθιά -έως τώρα- της καμπάνιας Biden-Harris στην κύρια εκλογική βάση του Donald Trump, την εργατική τάξη των Η.Π.Α. Μάλιστα, στην πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων ο Trump συνέχισε να ισχυρίζεται, ακόμα και ευθέως ερωτώμενος, πως τα δύο πρώτα έτη της Προεδρίας του πλήρωσε «εκατομμύρια δολάρια σε φόρους εισοδήματος». Πάντως, το Προεδρικό debate της Τρίτης αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτηθεί προβάδισμα υπέρ των Δημοκρατικών και για να πληγωθεί ανεπανόρθωτα η φήμη του -ελπίζουμε, σε λίγο καιρό, πρώην- Προέδρου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- 5 takeaways from the New York Times report on Trump’s tax returns, CTV News
- Trump tries new line of defense amid tax scandal, Politico
- Trump’s Financial Records Show Long History of Tax Avoidance, The New York Times
- The President’s Taxes: Long-Concealed Records Show Trump’s Chronic Losses And Years Of Tax Avoidance, The New York Times
- Democrats call for release of Trump’s tax records after ‘blockbuster’ report, UPI