Του Θάνου Κουλουβάκη,
Παρατηρώ -και ελπίζω να μην είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που το βλέπει- ότι ζούμε μέσα σ’ έναν γρήγορο κόσμο˙ ο κόσμος μας κινείται με υπερβολικά έντονους ρυθμούς, οι οποίοι δεν είναι παράλογο ενίοτε να μας μπερδεύουν και να μας αποπροσανατολίζουν. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά, είτε αυτές αφορούν τη δουλειά μας, είτε τις σπουδές μας, είτε απλώς τα νέα της ημέρας είναι πολλές. Συνεπώς, το μυαλό μας συγκρατεί απίστευτα μεγάλο όγκο πληροφοριών που το γεμίζουν.
Καθότι η παραπάνω κατάσταση, λοιπόν, γίνεται αντιληπτή από αρκετά άτομα καθότι τα επηρεάζει, σε συζητήσεις που κάνω πολλοί και πολλές κάνουν λόγο για τους τρόπους που βρίσκουν προκειμένου να αποφορτίζονται από τις πληροφορίες που λέγαμε παραπάνω αλλά και από το άγχος της καθημερινότητας. Κάποιοι ασχολούνται με τον αθλητισμό -κάτι που είναι αν μη τι άλλο άκρως ευεργετικό, κάποιοι χρησιμοποιούν τη μουσική για να ηρεμήσουν, άλλοι βλέπουν ταινίες ή σειρές. Εγώ προτείνω τα βιβλία ως μέσο αποφόρτισης και αυτός είναι ο λόγος που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναφέρω ότι έχω μεγαλύτερη προτίμηση στα έντυπα βιβλία κι όχι στα ηλεκτρονικά. Αυτή η προτίμησή μου δεν έγκειται στο γεγονός ότι είμαι κατά της τεχνολογίας˙ αντιθέτως λατρεύω την τεχνολογία και εκτιμώ τα οφέλη της. Απλώς, καθώς η καθημερινότητα μου -όπως και πολλών άλλων ανθρώπων- περιλαμβάνει συνεχή επαφή με οθόνες, το διάβασμα σε οθόνη καταντά κουραστικό.
Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω τα οφέλη που μου έχει προσφέρει εμένα προσωπικά η ανάγνωση σε σχεδόν καθημερινή βάση. Πρώτα απ’ όλα, όταν διαβάζουμε το μυαλό ξεκουράζεται. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, το μυαλό μας ξεφεύγει από τα καθημερινά προβλήματα που το βασανίζουν και ταξιδεύει σε κόσμους όπου αυτά τα προβλήματα είναι ανύπαρκτα ή ανήκουν σε άλλους. Ναι, ακούσατε καλά˙ παρ’ όλο που κάποιοι και κάποιες πιστεύουν ότι η ανάγνωση επιφέρει κόπωση, εγώ δεν το έχω βιώσει αυτό. Προφανώς αν διαβάζουμε πέντε ή έξι ώρες, θα κουραστούμε˙ όμως αυτό θα συμβεί και αν βλέπουμε τηλεόραση ή αν περπατάμε για τόσες πολλές ώρες. Συνεπώς, η ανάγνωση δεν κουράζει αρκεί να έχουμε μέτρο.
Πέραν αυτού, η ανάγνωση μας βοηθά στο να αποκτήσουμε σφαιρική σκέψη. Πώς μπορεί αυτό να μας βοηθήσει στην καθημερινότητα – ίσως ρωτήσετε κάποιοι και κάποιες. Η απάντηση είναι απλή. Όταν έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε, η σφαιρική σκέψη συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του χρόνου που θα χρειαστούμε για την επίλυση του. Η ανάγνωση μαθαίνει στο μυαλό να σκέφτεται, να οραματίζεται και μας γεμίζει με δημιουργικότητα. Επομένως, όταν θα κληθούμε να διαχειριστούμε ένα ζήτημα, το μυαλό μας και κατ’ επέκταση η σκέψη μας δε θα περιοριστεί. Αντιθέτως, η δημιουργικότητά μας θα είναι έκδηλη και θα μας βοηθήσει να βρούμε τη λύση που ψάχνουμε.
Τέλος, κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι. Αν και η συγκεκριμένη φράση ίσως ακούγεται κάπως υπερβολική, σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι. Κάθε ιστορία που εμπεριέχει ένα βιβλίο, κάθε ποίημα, κάθε διήγημα, αποτελεί ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Είναι πράγματι μαγευτικό το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε τόσο εύκολα και τόσο οικονομικά σε άλλες εποχές και άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα πνευματικά αυτά ταξίδια βοηθούν σε μεγάλο βαθμό το μυαλό μας να χαλαρώσει.
Σε κάθε περίπτωση, πάρτε ένα βιβλίο και ανακαλύψτε τα ευεργετικά του οφέλη μόνες και μόνοι σας. Διότι, όπως και να το κάνουμε, η περιγραφή μου δεν είναι σε θέση να απεικονίσει πλήρως την υπέροχη αίσθηση που μας προσφέρει η ανάγνωση.
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.