Του Χάρη Πετράκη,
Στην εποχή της υγειονομικής κρίσης, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε σημαντικά, αφού πολλοί θεσμικοί, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές αποχώρησαν από την επενδυτική σκακιέρα. Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και σήμερα. Το αίσθημα του φόβου και της απαισιοδοξίας για το μέλλον των ελληνικών εισηγμένων εμποδίζει την πλειονότητα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να απογειωθούν ή, έστω, να κάνουν σταδιακά βήματα ανόδου. Όμως, δεν είναι όλες οι εταιρίες στην ίδια δυσχερή θέση. Κάποιες έδειξαν τη δύναμη και την ικανότητα των διοικήσεών τους και όχι απλώς ξεπέρασαν την κρίση, αλλά έφτασαν και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από θέμα χρηματιστηριακής αποτίμησης. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού, ή αλλιώς ΔΕΗ.
Ας ξεκινήσουμε, αναφέροντας ότι η εταιρία βρέθηκε πέρυσι στο χείλος του γκρεμού, λόγω της λειτουργίας της τα προηγούμενα χρόνια, που θύμιζε κατεξοχήν φιλανθρωπικό ίδρυμα παρά επιχείρηση. Αυτό έπρεπε να αλλάξει, για να σωθεί η εταιρία από την χρεοκοπία, και πράγματι, η διοίκηση άλλαξε, και μαζί της όλη η νοοτροπία που οδηγούσε την εταιρία στην καταστροφή. Στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου, η εταιρία ανακοίνωσε EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 457 εκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο, συγκριτικά με τα 9 εκατομμύρια ευρώ, που είχε ανακοινώσει το 2019. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη μείωση των λειτουργικών της εξόδων, της τάξης του 31%, αλλά και της μείωσης της τιμής των καυσίμων.
Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν σε 3,013 δις ευρώ, αυξάνοντας τη λογιστική αξία της μετοχής στα 13,23 ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 181 εκατομμύρια ευρώ και είναι, πλέον 3,453 δις ευρώ. Μια εξίσου σημαντική ένδειξη βελτίωσης είναι οι δείκτες ρευστότητας. Με 2,739 δις ευρώ κυκλοφορούν ενεργητικό και 3,289 δις ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, το πρόσημο είναι αρνητικό κατά 550 εκατομμύρια σε σχέση με τα 713 εκατομμύρια ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019 και 803 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019. Οριακή βελτίωση παρουσιάζει και η μόχλευση της ΔΕΗ, με τα ίδια κεφάλαια να είναι 22,7% των επενδυμένων κεφαλαίων, συγκριτικά με 22,13% στο προηγούμενο τρίμηνο. Καταλαβαίνει κανείς τη σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης σε μια εταιρία από όλα αυτά τα βελτιωμένα μεγέθη και την προστιθέμενη αξία, που παρουσιάζει φέτος, παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Περνώντας, τώρα, στην τιμή της μετοχής στο ταμπλό, παρατηρούμε ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία προσδίδουν στην τιμή της μετοχής αύξηση με γεωμετρική πρόοδο! Η μετοχή πριν την υγειονομική κρίση είχε φτάσει λίγο πάνω από 4 ευρώ. Στη συνέχεια, με την έλευση του κορωνοϊού υποχώρησε στο 1,55 ευρώ. Η διοίκηση συνέχισε την υπερπροσπάθεια ανασύνταξης της εταιρίας και η τιμή έφτασε πριν λίγες μέρες στα 5,22 ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Και το ράλι δεν έχει σταματήσει ακόμη! Πλέον, η εταιρία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και των εγχώριων επενδυτών, αφού πολλά ξένα funds υποχώρησαν με την τιμή της μετοχής να μην πιέζεται καθόλου. Η αξία της ΔΕΗ χρηματιστηριακά βρίσκεται στα 1,2 δις περίπου και συνεχίζοντας βήμα-βήμα, έχει μεγάλο περιθώριο ανόδου, βρίσκοντας σύμφωνους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, που ανεβάζουν, συνεχώς, την τιμή-στόχο της μετοχής.
Συμπερασματικά, τα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρίας, αδιαμφισβήτητα, δεν είναι σε επίπεδο τελειότητας. Σίγουρα, η συνεχής βελτίωση είναι παρακαταθήκη για μια ακόμη πιο αισιόδοξη συνέχεια, με αυτό να μην αναιρεί ότι πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα ακόμη. Εξάλλου, το αν θα συνεχίσει αυτή η βελτίωση είναι ξεκάθαρα στα χέρια της διοίκησης. Η πορεία πάντως προμηνύεται ευοίωνη.
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.